Hoppa till innehåll

Nr 103 2017

Västmakterna är en kraftledning  i populärastronomins allsvenska:

Makemake på plats  i Göteborg

I populärastronomins allsvenska ligger västmakterna bra till – från Malmö/Oxie i syd via Halmstad (med nytt obsis) till Göteborg, Slottsskogsobservatoriet,  löper en populärastronomisk kraftledning – understruket av de två nya medlemmarna i Sweden Solar System.

I lördags, när vi invigde vår dvärgplanetskulptur på Tycho Brahe-observatoriet (scrolla ner till förra W-bloggen), kunde också Göteborgs bidrag till världens största sol-och planetsystemsmodell invigas. Johan Kärnfelt skriver om invigningen på sin facebooksida och det är därifrån jag lånar två av Johans bilder från den solenna begivenheten:

21687900_10155263556563743_4482551770929373288_n

Makemake är en dvärgplanet i bana utanför Pluto. På bilden från klassiska Slottsskogsobservatoriet syns John Conway, föreståndare för Onsalaobservatoriet. Modellen har tillverkats av Göteborgs andra observatorieföreståndare, Katja Lindblom (Egg Hunter) som basar i Slottsskogsobset. Foto: Johan Kärnfelt

21762089_10155263556423743_4425474139475836066_n

Också Makemake har som TBO:s "dvärg" rödaktig framtoning. Foto:Johan Kärnfelt

Den göteborgska modellen står, som vi ser, inomhus. Vår står utomhus men vi hoppas ändå att eventuella vandaler håller sig väck.

astroskulptur2 - kopia

Bildkälla: TBO

Bengt E Y Svensson synar Einstein

Vår vän, lundaprofessorn emeritus i teoretisk fysik Bengt E Y Svensson har skrivit en förnämlig understreckare i Svenska Dagbladet på temat "100 år sedan världsalltet började röra på sig".

Tack till Carl-Olof Börjeson som tipsat om artikeln.

ISS passerar månen

Vår ASTB-kämpe Jon Saalbach påpekar att nu på onsdag 27.9 passerar ISS, den internationella rymdstationen, över månytan och är synlig från Helsingborgs horisont. Jon ska upp och försöka dokumentera passagen, som ju går undan på bråkdelar av en sekund.

Downloader

Tips: Klicka på kartan och du får upp den i storformat på din skärm.

Hänt på bygden – Uddevalla och Indien…

W-bloggens medarbetare är flitiga. Härom dan besökte pensionerade Uppsalaprofessorn Bengt Gustafsson Uddevalla för att hålla föredrag och på plats var W-bloggens egen bisittare Christian Vestergaard:

SAMSUNG CSC

Christian Vestergaard och Bengt Gustafsson.

"Bygden" omfattar även den indiska subkontinenten, där vår ASTB-medlem Bertil Falk gjort succé med sin bok om Feroz Gandhi, Indira Gandhis okände make. Bertil har i fyrtio år researchat om mannen, hans liv och verk och indisk tv har naturligtvis intervjuat Bertil. Bertil har också, som bilden visar, hållit ett antal föreläsningar:

DKDp9rFWAAAEDe4

Notabelt är att i Bertils bok diskuteras i förbifarten faktiskt även Indiens rymdsatsningar.

Bertil får alltid frågan varför just han skrivit om demokraten och yttrandefrihetskämpen Feroz Gandhi och han gav ett bra svar i den indiska tv:n: 1,3 miljarder indier hade chansen men tog den inte.

Cornelia siktar uppåt

Ännu mer från bygden: Grattis till,Cornelia Ekvall, 17, som i samband med ADON tog emot Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium.

cornelia_ekvall_logga2-1080x675

Cornelia skriver en egen blogg inom Astronomisk Ungdom. Den finns här.

Lämna ett svar