Hoppa till innehåll

Nr 107 2017

Kip S Thorne – en nobelpristagare med ovanliga  vyer

En av de tre nobelpristagarna i fysik i år skiljer sig onekligen en smula från andra pristagare genom åren. Jag tänker på Kip S Thorne (kort och gott Kip bland vänner och kolleger), som var involverad i Christopher Nolans Hollywood-film 2014 Interstellar, både som vetenskaplig rådgivare och executive producer. Och som dessutom skrivit en populärvetenskaplig bok om just vetenskapen bakom filmen. Boken heter The Science of Interstellar. Även i dokumentären Inside Interstellar, som kom härom året, förekommer Kip.

I fjor var Kip i Sverige för att ta emot The Klein Medal i Stockholm. I samband med sin Oscar Klein Memorial Lecture på Albanova 27 maj 2016 – http://www.science.su.se/oskar-klein-memorial-lecture-by-kip-s-thorne-1.283732 – togs denna bild (fotograf Ingrid Hedlund) – Kip t v  över ett glas vin, Mikael Strandänger t h. Kip lyssnar, Mikael förklarar tingens natur.

22237267_10154985707281914_1799730803_n

Samtal på hög nivå. Foto: Ingrid Hedlund

Mikael berättar:

-På bilden syns jag och Kip diskutera hur upptäckten av gravitationsvågor kan möjliggöra
studier bortom z = 1100, det vill säga innan universum blev genomskinligt för elektromagnetisk
strålning.

41Ii8OmMy0L._SX384_BO1,204,203,200_

Till boken hoppas vi återkomma på decembermötet inom ASTB, ett möte som bör infalla  i närheten av nobeldagen 10 december.

Kjell Westman tog Årets bild…

Vår ASTB:are Kjell Westman ingick i en av våra USA-trupper inför solförmörkelsen i augusti och var med om någonting dramatiskt.

Kjell blev så tagen av totaliteten att han glömde ta bort filtret från sin videokamera. Fiasko!!!

I sista sekunderna insåg Kjell vad han (inte) hade gjort, så raskt tog han bort filtret och solkoronan med dess unika taggar syntes i all sin glans.

För att kompensera Kjell för "nära floppen-upplevelsen" kom samtidigt ett flygplan rakt över solen och månen.

IMG_1190

Bildkälla: Kjell Westman

Kjell har filmen och den lär dyka upp hos oss på någon av våra sajter vad det lider. Kanske även på Youtube?

Månen har haft atmosfär

Forskare vid LPI-Johnson Space Centers avdelning för Lunar Science and Exploration, visar i en ny studie att vår egen månen haft atmosfär för 3-4 miljarder år sen. Våldsamma vulkanutbrott spydde ut så mycket gaser så snabbt att gaserna inte hann ut i den omgivande rymden utan bildade ett täcke runt vår unga drabant.

Phobos gliiiiider in!

När Themis-kameran ombord på Mars-snurraren Odyssey stirrat nog på planetytan, har den riktats uppåt, bl a mot en komet och allra senast mot planetens pyttemåne Phobos. Då ser det ut så här när månen kommer i blickfånget:

PIA21859_phobos_themis_vis_v3-1

Bildkälla: NASA

Info om Themis Phobosstudier finns på JPL-sajten.

Freon-40 hittat i rymden

Observationer som gjorts med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) och ESA:s Rosetta-uppdrag har avslöjat förekomsten av organohalogenen Freon-40 i gasen omkring både en ung stjärna och en komet. Organohalogener bildas på jorden genom organiska processer, men detta är den första upptäckten i interstellära rymden.

Denna upptäckt tyder på att organohalogener inte är så goda markörer för liv som man hoppats, men de kan vara viktiga komponenter i materialet som planeter byggs från.

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
http://www.eso.org/public/sweden/news/eso1732

Astrolabium till salu

Christian Vestergaard påpekar att ett gammalt astrolabium är till salu på Tradera. Säljaren befinner sig uppenbarligen i Indien.

Instrumentet i mässing har fransk text och är avsett för europeiska breddgrader.

249023376_9a87ad83-0e62-4d3e-83db-2f9e28145f97

Hur många människor är i rymden?

Lars Olefeldt tipsar om appen som vet hur många astronauter som befinner sig i rymden ombord på ISS och vad de heter.

"Månen går vakt över Hven"

Författaren, Monica Z-medarbetaren och entertainern Jan Sigurd har ett viste på Ven och härom kvällen tog han denna suggestiva fullmånebild över Tychos ö. Snyggt! Bilden publicerades ursprungligen på Sigges fb-sida.

22195697_1962812250664458_2954977624209232208_n

Foto: Jan Sigurd

Sigge citerar gärna de där MÄKTIGA raderna ur Gabriel Jönssons dikt "Flicka från Backafall":

Luften är kryddad av tusende salvor
men jag ger bort dem varendaste en
mot att få vandra bland Backafalls malvor
allt medan månen går vakt över Hven

Lämna ett svar