Hoppa till innehåll

Nr 109 2017

80-årsjubileet närmar sig:

Vem får vårt Knut Lundmark-pris?

I samband med vår 80-årsjubileumskväll 26 oktober i Lund, kommer vi ännu en gång att utdela Knut Lundmark-priset. Det är fem år sen sist.

* Detta är ett hederspris, prisumman är sen starten 5 000 kr, och priset delas ut med högst ojämna mellanrum. Det går till en person som juryn tycker arbetar i Lundmarks utåtriktade anda, krångligare är det inte.

80inbjudan

* Mer och mer har vi i juryn insett att Knut Lundmark inte bara har med Malmö, Lund och Skåne att göra, varför priset fått mer och mer nationbell prägel. Så blir det säkert i år också. Inom Tycho Brahe-sällskapet nöjer vi oss numera med att belöna varandra med det fina Tycho-diplomet.

* Knut Lundmark-priset vidgar horisonterna precis som Lundmark själv vidgade vårt universum. Vem vet, med tiden blir det kanske förvandlat till ett internationbellt pris?

* Noteras bör väl också att när vi på Kvällspostens kulturredaktion tillsammans med dåvarande ledning i  Tycho Brahe-sällskapet drog igång priset, var Kvällsposten en lokal tidning. I dag är Kvällsposten en edition av Expressen, så den där skånska begränsningen finns inte längre av det skälet.

* Senast, i samband med vårt 75-årsjubileum, fick Charlotte S  Helin, Halmstad, priset. Då såg pristagaren så här glad ut:

IMG_2806B

Bildkälla: ASTB

* Vad händer mer jubileumskvällen? Den inleds med en annorlunda rymdkonsert i Allhelgonakyrkan, Lund, och efter konserten tar vi oss till restaurang Valvet  för att inta en Medelhavsinspirerad grillbuffé inklusive kaffe och tryffel (vegalternativ finns). Plus får vi veta lite om vår förenings gloriösa historia, Knut Lundmark och diverse jubileumsnyheter.

* Pris: 225 kr/kuvert. Dryck tillkommer.

* Var och en betalar för sig på plats.

* Principen med "först till kvarn" gäller.

* Alla medlemmar har fått eller får en inbjudan. Så här är konserten tänkt:

affisch-A4rgb

Ännu en Lundmark inom astronomin

Christian Vestergaard tipsar om amatörastronomen Ragnar "Ragge" Lundmark, verksam i Yttersjö, i närheten av Umeå. I Umeå Tidning porträtterades denne Lundmark, som inte är släkt med vår guru, helt nyligen:

http://umeatidning.se/artiklarna/reportage/888-ragge-riktar-kameran-mot-rymden

Christian lyfter fram meningen: "Motorn som drar runt kupoltaket är en vindrutetorkarmotor från Citroën".

– Succé!, summerar bloggvicen  CV.

RaggeLundmark_AB_06

Bildkälla: Umeåtidningen.

Spännande ESO-nyhet på gång

ESO flaggar för att en spektakulär nyhet är på gång. Släpps 16 oktober. Kolla gärna PopAsts sajt, jag flyttar just den dagen och min dator är just då tjänstledig. Spekulationerna är LIGO, jag menar legio.

Patrick Moore på skolbesök

Från början var han faktiskt lärare, vi skulle säga folkskollärare.

Men Patrick Moores bana slutade inte där. Han, den gamle pedagogen,  besökte dock gärna i sin egenskap av tv-kändis och populärvetenskaplig författare skolor. Som här en skola i Somerset.

Året var 1987, och Round Table organiserade gästspelet. Med sig hade Patrick sin nya bok om hans tv-karriär.

6915103

Bildkälla:

http://www.thisisthewestcountry.co.uk/news/somerset_news/15581066._/

Haumea överraskar

Dvärgplaneten Haumea har en – ring! Noteras här.

Rekord i ljusförorening…

På kompisen Mikael Anderlunds fb-sajt fanns härom dan denna talande fakeillustration om hoten från alla ljusföroreningar. En alltför stor del av mänskligheten kan inte längre spana in Vintergatan, t ex.

22309007_1326153287507917_5899861545523356447_n

Lämna ett svar