Hoppa till innehåll

Nr 111 2017

Glöm inte vårt 80-årsjubileum med Johan-Magnus Sjöberg "& al":

Rymdkonserten i Allhelgonakyrkan närmar sig

I samband med vår rymdkonsert i Allhelgonakyrkan i Lund torsdag 26 oktober (se affischen nedan) så måste det påpekas vilken enorm aktivitet som utgår från organisten Johan-Magnus Sjöberg, som är en av våra stora tonsättare. Jag har känt honom sen han pluggade på Musikhögskolan.

Här är ett urval av aktuella konserter och uppdrag som är på gång från Johan-Magnus sida, info hämtat från hans hemsida som finns här.

*  Lördag 28 oktober uruppförs mitt ”Tubicinium academicum Lundense” beställt av Lunds Studentsångsförening som en hyllning till Lunds Universitet 350 år för trumpet och manskör. Verket kommer att uruppföras av Håkan Hardenberger och Lunds Studentsångsförening under ledning av Andreas Lönnqvist.

Logo5

* Mitt nästa stora projekt på gång, en kyrkoopera med Katharina von Bora i huvudrollen. Denna spännande kvinna, som var gift med Martin Luther, kommer att belysas i operan. För librettot svarar Ylva Eggehorn. Uruppförande 12 november. Solister är Katarina Lundborg, Andreas Landin, Kristina Hellgren, Johan Linderoth och Joachim Saxenborn. Medverkar gör också Saxenborn Singers och en kammarensemble. För regin står Ola Citron och jag kommer själv dirigera uruppförandet som blir i mestadels konsertant form.

* Arbetet med Oratoriet ”Anrop i vår tid” till texter av Kerstin Hesslefors Persson är klart. Verket, komponerat för sopran-, mezzosopran- och barytonsolo, blandadkör, barnkör, orkester och dansare, kommer att uruppföras 18-19 november 2017 i Lunds Allhelgonakyrka och den 20 i Växjö Domkyrka av Yvonne Tuveson Rosenqvist sopran, Cecilia Nordqvist mezzosopran, Johan Bogren baryton, Växjö Domkyrkas Oratoriekör, Helgonakören, Allhelgona Motettkör, Barnkören Korinterna, Allhelgona Kammarorkester, Simone Höckner och David Törnqvist dansare. Sten-Inge Petersson dirigent.

* Lördagen den 25 november firar Lunds Akademiska kör 90-års jubileum och Odeum 10-års jubileum dessa två storheter slår samman sina firande till en härlig 100-års fest. Till konserten, då detta skall firas, har LAK/ODEUM beställt ett körstycke av mig men text av Erik Axel Karldfeldt ”Psaltare och Lya” (Snabbt jagar stormen våra år). För uruppförandet står LAK under Cecilia Martin-Löf.

affisch-A4rgb

Orioniderna anfaller

Denna helg (20-21 okt) anfaller Orionidernas meteoritsvärm. Fenomenet uppmärksammas till och med i det svenska nyhetsflödet.

Så synd att SMHI inte är med på noterna!

Katrin Särg ur tiden

Lundastronomen, universitetslektorn Katrin Särg har avlidit 75 år gammal. Hon var länge medlem i ASTB och syntes också när vi i föreningens astronomihistoriska community härom året besökte universitetsbiblioteket i Lund och fick ta del av dess Knut Lundmark-samling.

LEGO satsar på NASA:s kvinnor

Lars Olefeldt ska ha tack för att han upptäckt att LEGO  uppmärksammar de kvinnliga pionjärerna inom NASA. 1 november är relisdatum.

720_lego-ideas-women-of-nasa_1

Lyckat första TBO-möte för säsongen

Tomas Diez rapporterar att den första praktiskt inriktade amatörastronomikvällen för säsongen (= 19.10) var superlyckad ute på TBO.

– En fullsatt stor sal (närmare 30 besökare) varav omkring hälften var nya och minst tio kom tack vare Facebook-annonseringen.

Grattis till Andreas Svenning och Jon Saalbach, som höll i tåtarna.

Hubble-teleskopets egen Messierkatalog

En nästan helt komplett Messierkatalog (93 objekt) finns nu tillgänglig på Hubble Space Telescopes hemsida.

8x10.ai

Krabbnebulosan i en mosaikstudie: "M1 according to HST". Bildkälla: ESA/NASA/HST

Unik studie av Schiaparelli

Christian Vestergaard har upptäckt nedanstående bild på nätet: Planetastronomen Giovanni Schiaparelli i en kupol i "Osservatorio astronomico di Brera"
i italienska Milano. 

-Tuben är en Merz på en Repsoldmontering. Linsaperturen är 49 cm och
fokallängden sju meter!, rapporterar CV som inte vet konstnärens namn.

Schiaparelli Merz Repsold 49 cm 7 m fokallängdSchiaparellis namn är för evigt förbundet med den olyckliga beskrivningen av de optiskt förvillande ytfenomemen på Mars som "canali". Kanalerna visade sig snabbt vara illusoriska, vlket de allra flesta astronomer förutom P C Lowell noterade, men begreppet har hängt kvar ända in i vår tid.

Men Schiaparelli  var även intresserad av annat. I mitt privatbibliotek, ärvt efter Knut Lundmark, finns en bok i vilken han beskriver astronomin i Gamla Testamentet. Denna bok på engelska har Schiaparelli själv granskat och uppdaterat.

astronomyinoldte00schi

Lämna ett svar