Hoppa till innehåll

Nr 112 2017

Youtube-film om gravitationsvågor

I Sverige betyder "GW"  Leif GW Persson, men i resten av den civiliserade världen,  inom den astronomiska communityn, står GW förstås för Gravitational Waves, gravitationsvågor. Så tack till vår professor i Stockholm Jesper Sollerman, som skickat över denna förnämliga Youtube-film om senaste nytt vad gäller neutronstjärnor som kolliderar och skapar gravitationsvågor:


Från Stockholms horisont kan också berättas, att nyligen var universitetsrektorn Astrid Söderbergh Widding tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademiens klass 2 för astronommedlemmar på La Palma för att titta på vårt svenska solteleskop, NTO m fl instrument.

Rektorsbloggen – med bilder av några av våra vänner – rekommenderas.

photo-5

Fint besök vid vårt solteleskop! Bildkälla: https://rektorsblogg.su.se/2017/10/21/med-kva-pa-la-palma/

Den första interstellära kometen hittad?

Detta är en större sensation än vad många tror – det kan vara den första identifierade interstellära kometen överhuvud taget. Rapporten här.

Vi lär få återkomma till  C/2017 U1 (PANSTARRS), som tycks ha en banexentricitet på ca 1,2!

NGC 1316 skärskådad

Otaliga galaxer tävlar om uppmärksamhet i den här jättebilden av Fornaxhopen i stjärnbilden Ugnen. Några av galaxerna är bara ljusprickar medan andra dominerar förgrunden, till exempel den linsformade galaxen NGC 1316.

Denna välstuderade galax bär många spår – bågar, öglor och ringar – av ett turbulenta förflutet. I denna häpnadsväckande djupa och detaljerade bilden, tagen med kartläggningsteleskopet VST, kan man även skymta talrika, ljussvaga källor och det bleka skenet från mellan galaxerna.

Revealing the galactic secrets of NGC 1316

Otaliga galaxer tävlar om uppmärksamheten i denna bländade bild av Fornaxhopen. En del syns bara som små ljusprickar medan andra dominerar förgrunden. En av dessa är linsgalaxen NGC 1316, vars turbulenta förflutna har skapat märkliga bågar, öglor och ringar som astronomer nu har observerat i större detalj än någonsin tidigare med hjälp av VST (VLT Survey Telescope).

Bilden har tagits fram med hjälp av bildbehandlingsmjukvaran VST-Tube. Bildkälla: ESO/A. Grado and L. Limatola

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
http://www.eso.org/public/sweden/news/eso1734

"Neptunus" hittad i Hyaderna

I höst- och vinterstjärnhopen Hyaderna nära oss har identifierats en Neptunus-liknande planet i ett binärt solsystem.

Lindblad 90 år

Astronomer känner ingen ålder. I Linköping bor Knut Lundmarks sist överlevande doktorand Folke Nettelblad. Han är 93 år. Vår tidigare ASTB-ordförande, prof em Gunnar Larsson-Leander är på väg mot de 100, nyligen fyllde Aina Elvius just 100…

Tidigare Stockholmsprofessorn Per Olof Lindblad har nyligen fyllt 90 år. Fakta om hans vetenskapliga gärning presenteras bl a här.

Jubileumskonserten: Sista utrop!

affisch-A4rgb

Lämna ett svar