Hoppa till innehåll

Nr 114 2017

Slöjnebulosan från Malmös horisont

Nej, denna fantastiska bild är inte från Mount Wilson eller Palomar Mountains eller Mount Hamilton eller Chile eller Hawaii. Grattis till Hans Hilderfors, som igår kväll fångade västra delen av Slöjnebulosan (Caldwell 34) så här häpnadsväckande i detalj – obs. TROTS nästan fullmåne, TROTS Malmös gatlampor.

Veil Nebula 11Mb

Foto: Hans Hilderfors

– Den består av joniserad gas, resterna från en supernovaexplosion ca 3000-6000 år BC. Exponering med smalbandsfilter, 2 timmar med Hα-filter och en timma med OIII-filter. Dessa är sammanförda till en syntetisk färgbild i så kallad HOO-palett. Hα blir röd färg och OIII blir både grön och blå, berättar Hans.

– Som vanligt exponerat inifrån Malmö, och denna gång nästan fullmåne på 93%.

Kamera: FLI ML 16200

Teleskop: AstroPhysics 130 EDFGT – f4,5.

Bildfält ca 2,6° x 2,1°

Om Slöjnebulosan finns mycket att berätta. Max Wolf, en av nebulosapionjörerna för hundra år sen i Tyskland (Heidelberg), gjorde fotografiska detaljstudier av nebulositeten och fann skillnader, vilket bara kunde förklaras med en sak: Att här fanns absorberande gas- och stoftmoln som bara syntes indirekt.

80-årsfestligheterna nu på ASTB:s hemsida

Sorry att jag pga flytt inte varit uppdaterad senaste veckan. MEN: Bilder, ljud och text från vårt hejdundrande 80-årsjubileum i Lund för en dryg vecka sedan  26.10 sen finns nu på sällskapets hemsida.

Jubiléet manifesterades genom två adresser i Lund: Allhelgonakyrkan uppe på backen med dess andliga spis…

lj3sm2

… och Valvet nedanför LUB med dess mera handfasta spis i form av medelhavsk buffé och utbud av öl, vin m m.

IMG_1507sm

Vi tror att detta var en av de mest unika träffarna i vår korta ASTB-historia.

Två flugor i en smäll

När Hubble-teleskopet stod parkerat med fokus på en galaxhop kallad Abell 370, dök ett antal asteroider  – från vårt eget solsystem naturligtvis – upp i bildens fält. Resultatet blev detta:

Asteroiderna avstånd från oss är cirka 250 miljoner km.

Abell 370 ligger runt 4 miljarder ljusår bort.

Dammringar hittade  runt Proxima Centauri

Observatoriet ALMA i Chile har upptäckt damm runt solsystemets närmaste granne i rymden, stjärnan Proxima Centauri.

De nya observationerna avslöjar kallt men svagt lysande stoftkorn inom ett område i rymden runt Proxima Centauri, mellan en och fyra gånger så långt ut från stjärnan som jordens avstånd från solen. Mätningarna tyder dessutom på att ett ännu svalare bälte av stoft och damm runt stjärnan. Det skulle tyda på att den har ett välutvecklat planetsystem. Strukturerna, som troligen utgörs av de partiklar av sten och is som blev kvar när planeter bildats, liknar vårt solsystems långt större bälten av småplaneter.

eso1735a

Dammringarna runt Proxima Cen. Ill:  ESO:s pressrelis.

Stoftet tycks bilda ett bälte som sträcker sig några hundra miljoner kilometer bort från Proxima Centauri och har en total massa som är ungefär en hundradel av jordens massa. Forskarna uppskattar att temperaturen i bältet är cirka –230 grader Celsius, lika kallt som Kuiperbältet i det yttre solsystemet.

I ALMA:s mätningar finns även tecken på ytterligare ett bälte med stoft som är ännu kallare och som befinner sig tio gånger längre ut från stjärnan. Om det bekräftas är detta bältet spännande för forskare med tanke på den kallare miljön långt bort från en stjärna som är både svalare ljussvagare än solen. Båda bältena ligger mycket längre ut från Proxima Centauri än planeten Proxima b, som går i en bana bara 4 miljoner kilometer från sin värdstjärna.

ESO:s dagsfärska pressrelis återfinns här.

Hitlers teleskop på Örnnästet

En fantastisk guldgruva för astronominörden är Carl Zeiss-katalogen över stora som små teleskop, fältkikare, tilbehör, ett helt Zeiss-planetarium m m från 1934 (första naziåret), som Christian Vestergaard fyndat på nätet:

https://issuu.com/zeisshistoricasociety/docs/astro_94_1934

Bläddervänligt och belysande!

Men vi har rotat fram mer:

På nätet, bl a den tyska sajten alpenfestung.com, finns flera fotografier återgivna med Adolf Hitler vid ett teleskop på hans fästning "Örnnästet" uppe i de bayerska bergen, Berghof, nära Berchtesgaden. En färgbild återges med detta motiv – ett för mig okänt nazistiskt par i förgrunden, Hitler t h:

Teleskop_Berghof_2

Det finns en annan unik bild  som visar en "ung vän" – Joseph Goebbels son Helmuth Christian – vid Hitlers teleskop med den brune diktatorn som guide.

Berghof_Teleskop

Vi kan utgå ifrån att teleskopet är en gåva från Zeiss.

Det mesta pekar på att Hitler aldrig eller sällan använde teleskopet för att "titta på stjärnorna", däremot spanade han gärna in de omgivande bergs- och alptrakterna, särskilt Untersberg.

Porträtt av Gabriella i Universitetsläraren

Tack till Jesper Sollerman, som tipsar om en fyllig intervju med tv-personligheten från Fråga Lund, kometforskaren m m  Gabriella Stenberg Wieser – publicerad i tidskriften Universitetsläraren.

Reflektion: Tänk att även Gabriella fått konstiga kommentarer från kolleger i den akademiska världen över sitt populärvetenskapliga arbete. Menar dessa kritiker inte allvar med allt det vackra talet om universitetens tredje, utåtriktade  uppgift? Man undrar.

IMG_03982

Gabriella vet hur man fångar publikens intresse: Här demonstrerar hon kometlandaren på Rosettasonden vid ett möte hos oss i ASTB. Foto: Eva Dagnegård

Jag tycker som gamle idéhistorikern Gunnar Broberg i Lund: Det ska ge pluspoäng i CV:n för en forskare som vill föra ut sin vetenskap till oss populas. Broberg menade ju i en intervju i LUM/Lunds Universitets Magasin i fjor att vi måste vara rädda både om seriositeten samtidigt som den tredje uppgiften borde uppgraderas.

– Vi behöver göra något kraftfullt av den tredje uppgiften, och låta den bli meriterande för forskarna.

Bra lundatänk!

Niels Bohr Bygningen i gungning

Köpenhamns universitets storsatsning på komplexet med Niels Bohr Bygningen har fått svarta rubriker de senaste dagarna. Kostnadsramen har sprängts och styrningen verkar obefintlig enligt denna revisionsrapport.

Ingen bör vara förvånad. Akademien, dvs universitetet i Dronningens by, är bra i  teorin, här finns teoretikerna, experterna, de som kan, men  i verkligheten ser det annorlunda ut. Det spelar ingen roll vilken sida av Sundet vi befinner oss.

Jag led i många år av att det fanns en journalistikprofessor i Göteborg som kunde allt om tidningsekonomi. Han var "expert", uttalade sig ofta om min tidning och dess kommande katastrofer, men han satte aldrig under mina 50 år på tidningen sin fot där. Jag tror inte han visste adressen ens till oss.

Överlever UNESCO utan USA?

Det finns mycket att säga om FN-organet UNESCO, det är inte min favorit (en av de få punkter där jag och Donald Trump är överens), det har varit en lekstuga för diverse diktatorer och inte ens på svenskt hemmaplan tycker jag att vårt så kallade UNESCO-råd har mycket att skryta över. Men jag ska intre hacka på den styrelse som sitter just nu, på papperet är det ett starkt lag med Inger Davidsson som ordförande.

Nu återstår att se vad som händer på FN-planet, sedan USA och Israel drar sig ur.

Ljud i Halloweentid

Tack till kompisen Lars Olefeldt, som tipsar om diverse NASA-ljud från planeter och raketer:

https://soundcloud.com/nasa

$_58-1

Bildkälla: e-bay

Lämna ett svar