Hoppa till innehåll

Nr 117 2017

Fantastisk kamera för supernovajägarna snart igång

Det är bara till att gratulera vår svenska supernovaforskare, som snart (februari, 2018) får tillgång till datan från den nya automatiska robotkameran uppe på Palomar Mountains där själva navet för supernovajakten inom  projektet ZwickyTranscient Facility är förlagt.

Den nya kameran, som är monterad på den klassiska 48-tummaren, Samuel Oschin Telescope, uppe i de kaliforniska bergen utanför San Diego, är ett monster i effektivitet och kommer att lära oss massor av nya saker om superstjärnsmällarna och andra "transienter":

* En bild täcker in 47 kvadratgrader av himlavalvet, vilket motsvarar 247 fullmånar.

* Varje bild som tas = 24 000 ggr 24 000 pixlar.

* På tre nätter kan hela den synliga stjärnhimlen scannas av.

Tekniken, elektroniken och optiken är fenomenal,  och nyligen, 1 november,  var det dags för "first light" med målet området runt Orionnebulositeten, Hästhuvudnebulosan, de tre stjärnorna i Orions bälte:

ZTF-Orion-v3-6k-NEWS-WEB

Bildkälla:  Caltech Optical Observatories

Bland de som samarbetar i detta spännande projekt återfinns amerikanska NSF,  Weizmann Institute for Science, vårt eget Oskar Klein Center i Stockholm plus en rad institutioner runt om i världen.

Caltechs dagsfärska pressrelis hittar du här.

PS.

Oskar Klein-centrets populärinfo finns här med ytterligare spännande uppgifter om SN-jagandets sköna nya värld. Som någon sagt: Det smäller en supernova varje sekund i vårt universum, kruxet är bara att detektera explosionen. Vi är på god väg!

GP stödjer Slottsskogsobservatoriet

Vår lundaprofessor Dainis Dravins tipsar om att Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman härom dan hade en kommentar, som stödjer Slottsskogsobservatoriets framtid. Så här skrev GP-skribenten under rubriken RÄDDA OBSERVATORIET:

" I 88 år har göteborgare av alla åldrar blickat upp mot stjärnorna från Slottsskogsobservatoriet. Snart kan det vara slut. Som GP tidigare rapporterat har observatoriet allvarliga problem med ekonomin och det skulle krävas intervention från Göteborgs stad för att lösa knipan (GP 5/5 2016).

Cwejmanpuff2

Bildkälla: GP:s webb/Linn Bergbrandt

Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad tvistar om vem som har huvudmannaskap, vilket leder till att observatoriet står utan pengar. Det handlar om rätt små summor. Mindre än en miljon kronor krävs för att få driften att gå ihop. Göteborgs Stad hävdar att verksamheten faller under regionens ansvarsområde, medan regionen bollar tillbaka ansvaret till kommunen.

Som ledarsidan uppmärksammade i fredags finns det kommunala verksamheter, exempelvis en mjölkgård (som 17 miljoner kronor investerats i) vilka knappast behöver bekostas med offentliga pengar (GP 10/11). 

I ett upprop skriver ett antal akademiker och företrädare inom astronomikretsar att verksamheten utgör en viktig resurs för ”skolor och astronomiintresserade och utgör en unik möjlighet inom Göteborg med omnejd att öka intresset för forskning och naturvetenskap”.

En mjölkgård som ägs av kommunen är ingen ”unik möjlighet” för skolbarn att uppleva jordbruk. Det finns gott om gårdar i Västsverige som kan besökas. Men det finns bara ett ordentligt observatorium i Göteborg med den sortens verksamhet som Slottsskogsobservatoriet erbjuder. Prioriteringen visar verkligen inte prov på något bra omdöme.

Göteborg har en stolt tradition av naturvetenskaplig forskning. Det är ett arv som borde vårdas och värnas av Göteborgs Stad. Att få en inblick i universums storslagenhet, mitt i Göteborg, är en fantastisk möjlighet för alla.

Det är  märkligt att observatoriets kris röner så få reaktioner från kommunen. Och med tanke på hur mycket pinsamt slöseri med skattepengar som slinker igenom vore det tragiskt om en så behjärtansvärd, och i sammanhanget billig, verksamhet tvingas lägga ned."

Tycho – lantmätaren!

Stort tack till den eminente lundahistorikern Gert Jeppsson, som håller oss varma med senaste nytt från Tycho Brahe-fronten.

Gert är redaktör för tidskriften Ale: Historisk tidskrift för Skåne, Halland och Blekinge, i vars tredje nr för året vår vän Jens Vellev i Århus har en matig och väl illustrerad artikel om Tychos mätvägn och hodometer som användes på Hven för att mäta upp ön. Lantmäteriverksamheten är onekligen en okänd sida av Tychos mångskiftande verksamheter.

Logo_01_W

Jens Vellev är inte den han är om han inte med en kunnig samarbetspartner satt fart på bygget av en vagnskopia i 1:1, en äkta renässansvagn från Tychos tid. Förlagor finns. Återkommer!

img41

Foto:Jens Vellev

LARS var namnet!

Akronymen LARS står för Laser-based Absolute Reference Spectrograph och är kopplat till det tyska Vacuum Tower-teleskopet på Teneriffa. 

Spektroskopets fantastiska möjligheter diskuteras bl a här.

aa31164-17-fig1

Frida målar "astronomiskt"

Vi har fått kontakt med Malmökonstnären Frida Åstrand, som gärna arbetar med astronomiska motiv. Vi får se vad som händer framöver, men här finns hennes hemsida med goda exempel på  hennes astronomiinspirerade motiv:

https://www.konst.se/fridastrano

42807

Del av stjärnrik Malmö-skyline. Konstnär: Frida Åstrand

No comments…

Den som letar i cyberrymden hittar ibland häpnadsväckande klokheter. Som denna:

23376435_10210074479608128_2889220494046553416_n

Lämna ett svar