Hoppa till innehåll

Nr 118 2017

Leoniderna är över oss

Min gamle kompis och chefredaktör  Staffan Erfors basar numera för Metro och var vänlig nog att uppmärksamma meteorsvärmen Leoniderna senast – med en intervju med Peter Linde. Bra!

meterororo-LARGE

Bildkälla:Metro/TT

Samtidigt dök W-bloggens eminens i Uddevalla Christian Vestergaard upp med ett måleriskt  fynd på Leoniderna:

leonids-1

– Målaren är Oslobon Erik Arnesen "anno" 1913. Tror att konstverket benämns "1833 års Leonider",  påpekar CV.
Senaste nytt om årets "utfall" av Leoniderna finns här. Denna lördagkväll fortsätter aktivitetskurvan peka uppåt.

James Jeans får rätt i ett fall – i alla fall

Idén är gammal, från James Jeans dagar, att planeter bildas när stjärnor passerar varandera och sliter ifrån varandra gas- och stoft som skapar planeterna. Nu finns ett tänkbart exempel på  denna teori:

Planetsystemet Pr 0211 i klassiska stjärnhopen M44, Bikupan.

Malmö-Aniara i SVT i kväll

Vårens Aniara-föreställning på Malmö Opera sänds lördag kväll (18.,11) i SVT. Föreställningen är förnämlig, mer oratorium än opera,  och de som köpte programmet kunde läsa en artikel av W-bloggens ansvarige plus fick man en fin bild i programmet av Andromeda-galaxen tagen av Peter Larsson.

170425aniara1117

Scen ur föreställningen. Bildkälla: Malmö Opera

Medicinare upptäcker nya  faror med rymdresor

Tack till W-bloggens medicinkännaqre Carl-Olof Börjeson, som berättar om en artikel i  New England Journal of Medicine som  handlar om negativa effekter på centrala nervsystemet och ögonen hos 34 amerikanska astronauter efter vistelse i rymden.

– MRI står för  Magnetisk resonanstomografi, ’’magnetkamera'' till vardags, tipsar COB.

Den oroväckande artikeln med rubriken "Effects of Spaceflight on Astronaut Brain Structure as Indicated on MRI" finns här och dess resultat i korthet följer nedan på medicinengelska:
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1705129

*    *    *

"Narrowing of the central sulcus occurred in 17 of 18 astronauts after long-duration flights (mean flight time, 164.8 days) and in 3 of 16 astronauts after short-duration flights (mean flight time, 13.6 days) (P<0.001). Cine clips from a subgroup of astronauts showed an upward shift of the brain after all long-duration flights (12 astronauts) but not after short-duration flights (6 astronauts) and narrowing of CSF spaces at the vertex after all long-duration flights (12 astronauts) and in 1 of 6 astronauts after short-duration flights. Three astronauts in the long-duration group had optic-disk edema, and all 3 had narrowing of the central sulcus. A cine clip was available for 1 of these 3 astronauts, and the cine clip showed upward shift of the brain.

300px-Christer_Fuglesang

Levde farligt? Bildkälla: Wikipedia

Conclusions

Narrowing of the central sulcus, upward shift of the brain, and narrowing of CSF spaces at the vertex occurred frequently and predominantly in astronauts after long-duration flights. Further investigation, including repeated postflight imaging conducted after some time on Earth, is required to determine the duration and clinical significance of these changes. (Funded by the National Aeronautics and Space Administration.)"

Meteoren över norra Finland

En häftig meteor noterades över norra Finland in över Sverige och Norge i går 17 november. Tack till Mirja Markkula m fl som larmade. Youtube-film här:

http://www.youtube.com/c/AuroraBorealisLIVE

Arecibo räddas?

Amerikanska NSF som i National Science Foundation, en mäktig röst i US-vetenskapen, har formulerat ett "Record of Decision for the Arecibo Observatory in Puerto Rico", som är ett tappert försök att trolla med knäna: Hålla observatoriet vid liv med hjälp av  nya samarbetspartners, producera toppvetenskap, men med mindre budget.

Problemet är inte bara dollars. Orkanerna har även drabbat observatoriet och dess personal.

download

Orosmoln… Bildkälla: space.com

Slottsskogsobsis uppe på dagordningen

Nu har  kampanjen för att rädda Slottsskogsobservatoriet i Göteborg nått nästan ända fram – till ett akutbeslut i Göteborgs kommunstyrelse. Måtte det gå vägen!

images

1 kommentar till “Nr 118 2017”

Lämna ett svar