Hur vanliga är cigarrgalaxerna?
En god cigarr för dem som gillar astronomiska nyheter:
Från vännerna bland Max Planck-astronomerna i Tyskland kommer ett tips om en rapport som diskuterar fenomenet med avlånga, cigarrliknande galaxer som snurrar kring sin längdaxel. Galaxerna anses mer vanliga i universum än ovanliga, och dagens astronomer som är mer vana vid att jobba med superdatorer än teleskop, har räknat, beräknat och uträknat allt värt att veta om himlakropparna:
Med andra ord: Galaxer är inte längre bara spiralgalaxer som roterar "lindbladskt" längs den plattare skivan, dessutom differentiellt, utan nu känner vi till minst ett 20-tal cigarrer där ute i kosmos.
Bildkälla: J. Chang, PMO / T. Müller, HdA
Idén om cigarrgalaxernas uppkomst har med kollisioner att göra, under vilka vinklar två stora spiralgalaxer krockar, till exempel pol mot pol.
Under optimala förutsättningar så blir resultatet just en – cigarr!
Slottsskogsobsis bordlades
Onsdagens möte (22.11.2017) med ett yrkande i Göteborgs kommunstyrelse om Slottsskogsobservatoriet bordlades. Nästa ödesdag är 13 december.
Yrkandet kom från Martin Wannholt, som vi förstår är en politisk vilde i Göteborgspoilitiken, och diskuterade behovet av ett långsiktigt stöd för "Slottsskogsobservatoriet – mer naturvetenskap i Göteborgs Stad".
Samtidigt med detta söl i beslutsprocessen har Katja Lindblom, vår Lundmark-pristagare och Slottsskogsobservatoriets föreståndare, inlett karriären som – bloggare.
Läs och begrunda:
http://slottsskogsobservatoriet.se/wordpress/forestandarensdagbokl-1-en-komplex-fraga/
Eva ställer ut i Lund
Vår egen chefsdesigner Eva Dagnegård är en av de utställande konstnärerna på Jolans Keramik, Idrottsgatan 4 i Lund, hos Jolans Keramik (kvarteret intill Polhemskolan)
Meteoritrester i Finland?
Vår ASTB-sekreterare Mirja Markkula berättar att våra vänner inom finska Ursa haft en artikel på webben om den stora meteoren över norra Finland senast och att det kanske finns stenbitar som ramlat ner.
Artikeln – på finska – plus illustrationen nedan finns här.
Prylar från Tycho Brahe-planetariet (i Köpenhamn) gick på auktion
Jon Saalbach tipsar om att flera prylar (rymdfärjemodell, äldre planetarium med 750 stjärnor, ett Dobsonteleskop m m) från Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn låg på lauritz.com-sajten för auktion. Sista datum och tid var 23 nov kl 20.
Lundaföredragen samlade
Den som surfar in på nedanstående sajt från Lunds universitet, 350-åringen, kan ta del av samtliga föreläsningar som hölls i våras i lärdomsstan om astrofysikernas senaste genombrott. Bland föredragshållarna återfinns lundabekantingen Sir Martin Rees, tidigare drottningens astronom därute på öriket, men också Lundaprofessorn Melvyn B Douglas.
http://www.lu.se/nyheter-och-press/lunds-universitet-i-media
Tack till J Olof Sollerman för tipset.
"Hemliga guldsmällen" i F&F
I tidskriften Forskning & Framstegs senaste nummer skriver prof Jesper Sollerman, Stockholm, om upptäckten av den häftiga neutronstjärnekrocken tidigare i år, den som orsakade både mätbara gravitationsvågor och dessutom kunde observeras över nästan hela det elektromagnetiska spektrumet.
Smällen är en av dessa explosioner som formerat universum med tunga grundämnen som guld och platina.
Sollerman skriver öppenhjärtigt om det nödvändiga hemlighetsmakeriet bakom upptäckten.
Parallell hittad till Vintergatan med två dvärggalaxer
En parallell till Vintergatan och de magellanska molnen, har upptäckts och studerats.
En 9’ x 5’ vy över NGC 2718 och dess satellitgalaxer, från Sloan Digital Sky Survey. [Adapted from Paudel & Sengupta 2017]
Mr Universum in action
Av reaktionerna att döma från Montessoriskolans besök hos TBO och vår astropedagog Peter Hemborg senast, är det ingen tvekan om vem som är Mr Universum.
Grattis till Peter, som av Jon Saalbachs stilstudier bevisligen är en populär person. Bilderna från tidigare sessioner på TBO.
Foto: Jon Saalbach