Hoppa till innehåll

Nr 121 2017

"Slöjan" är stooor

I samband med att Hans Hilderfors, vår astrofotograferande ASTB-medlem, diskuterar sin fantastiska bild av Slöjnebulosans ena del nära stjärnan 52 Cyg, en påminnelse om att denna supernovarest är ett av de skenbart största objekten på vår norra stjärnhimmel – 6 ggr fullmånens bredd.

MoonAndVeilb

Bildkälla: RASC

Bara för att försäkra mig om att jag inte kunde skymta ens en foton i min fältkikare igår (29.11) spanade jag in området, och naturligtvis kunde inget ses. Det behövs större doningar för det men inte sensationellt stora.

Listan över stora ytobjekt toppas, näst Vintergatan självt,  av Orionnebulositeten, men Slöjan finns med på denna topplista sammanställd av amatörvännerna i Kanada.

Gaia + HST = Ouppnådd exakthet

Vi följer astronomins Kajsa Warg-recept: Man tager vad man haver (vilket hon aldrig sa eller skrev): Hubble-teleskopets tolv år gamla bilder  och kopplar  ihop dem med Gaia-sondens positionsmätningar 2014-2015.

Resultat av förmälningen:

Fantastastiskt exakta 3 D-rörelser för enskilda stjärnor i dvärggalaxen i stjärnbilden Sculptor/Bildhuggaren, granngalaxen som just nu ligger 300 000 ljusår bort.

Exaktheten är makalös. Vi nöjer oss med att återge vad astronomen  Davide Massari skriver:

“With the precision achieved we can measure the yearly motion of a star on the sky which corresponds to less than the size of a pinhead on the Moon as seen from Earth.”

Mindre än ett knappnålshuvud på månen- sett från jorden.

heic1719a

Bildkälla: ESA/Hubble & NASA, ESA/ATG medialab, Digitized Sky Survey 2

Den nu publicerade studien möjliggör att greppa närvaron av mörk materia på ett nytt, spektakulärt vis i galaxernas miljö men också visa hur denna dvärggranne rör sig i sin bana runt Vintergatan, som kan pendla mellan 300 000 och drygt 700 000 ljusår.

Saturnus då och nu

Två bilder från NASA:s Photojournalsajt, som visar Cassinisondens fotogeniska relation till ringplaneten: Den vänstra bilden i infarött är tagen 2001 (avstånd 510 miljoner km), den högra – avstånd 579 000 km –  togs i den visuella delen av spektrumet 14 september i år, dagen innan Cassini störtade in i och förintades i Saturnus atmosfär.

PIA21353

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Christian V tar sabbatsår

Min vicebloggare, underleverantör m m Christian Vestergaard hotar med att han måste ta ett sabbatsår från det astronomiska nyhetsjagandet. Vilket får mig att påpeka att Cassiopeiabloggen om något år 10-årsjubilerar.

W-bloggen klarar sig inte utan bidrag och tips och uppkast från läsekretsen. Bara så ni vet!

Kinesisk jakt på mörk materia

Den Kinaledda jakten på mörk materia genom satelliten DAMPE (Dark Matter Particle Explorer) har börjat ge intressanta resultat vad gäller kosmisk strålning orsakad av materia/antimateria-kollisioner med den mörka materien som avsändare.

Universums härskare

Lars Olefeldt har fyndat denna elakhet i cyberrymden. Bilden härrör från en holländsk tidskrift:

vcd4y89bjv001Själv har man ju i sitt yrkesliv umgåtts med en del journalistpersonligheter som sett sig som jordaxlar kring vilka allt snurrar. Hoppas jag inte tillhört dem!

I dag tillhör ödmjukhet en av mina starkaste sidor, om jag får säga det själv…

Lämna ett svar