Hoppa till innehåll

Nr 124 2017

Amatörastronomer i ASTB-ledet:

Anders är en av de våra

Anders Larsson är en mina close friends, läkare till professionen, vi är  grannar men också med i Gammel Danskens Vänner GDV och bestämmer vilka krogar i Köpenhamn/Skåne som ska få hedersutmärkelsen Årets Pölse och vilka persponer som ska belönas för sina insatser för samarbetet över Öresund.

Sedan ett stycke tid tillbaka är Anders entusiastisk amatörastronom och naturligtvis medlem i ASTB. Han har skaffat sig ett bra teleskop och har redan samlat på sig en hel del matnyttig litteratur, vilket möjliggör god guidning på stjärnhimmeln. Hit hör Per Ahlins Astronomisk Kalender 2018, som är ett måste, mindre så Den svenska almanackan,  som inte ens jag själv anser längre vara "oumbärlig".

IMG_0198

Stilstudie av doktorn. Foto: W-bloggen

Till den nödvändiga årliga årsböckerna i Anders astrobibliotek hör bidragen från de brittiska förlagen Collins och Philips.

En mycket attraktiv stjärnatlas i Anders bibliotek är Sky & Telescope´s Pocket Sky Atlas (fast man måste ha stora  "pockets" för att få plats med den ), som går ett stycke ned i stjärnmagnituderna. Likaså är Norton´s Star Atlas väl genomtummad.

Anders  är hemmastadd i datans Stellarium, och när han nyligen fick ett ex av senaste Telescopium i sin hand, var han extra glad för bilagan i form av dess översiktliga årskalender för 2018.

Anders kompletterar efter hand sitt bibliotek med gammalt och nytt. Nyligen köpte han Knut Lundmarks Nya himlar på nätet, och ett optiskt hjälpmedel han jagar är en lågförstorande kikare som täcker stora delar av himlavalvet. Inga 7×50 utan bättre  grejor med vidare vyer  än så. Finns de i sinnevärlden?

IMG_0240

En kvartett årsböcker med olika "specifik vikt"

IMG_0241-1

Förnämligt kartverk

När man samspråkar med Anders får man finna sig i kluriga frågor, som inte alltid går att besvara på direkten. Han fick mig härom dan att börja rota efter info om svarta hål i Vintergatan andra än det stora supermassiva i Vintergatans mitt. Vi får se vad vi hittar fram till  – W-bloggen ska gräva och ge besked.

IMG_0243

Ett bokverk som håller några år till med sina månadsöversikter

Vad får Malmö universitet för betydelse för oss?

Om några veckor uppgraderas Malmö högskola till universitet. Vi inväntar spännande tider även för oss inom ASTB/TBO-communityn, som ju redan har ett hyggligt bra samarbete med högskolan på den pedagogiska sidan.

Behöver inte varje universitet ett observatorium?

24301241_10154851948611540_3634827068278229545_n

45 år sen Apollo 17

Det har gått snart ett halvt sekel sedan en människa landsattes senast  på månytan, Apollo 17 satte den bortre parentesen för amerikanernas ambitioner den gången.

Lars Olefeldt tipsar om en bra sajt om Apollo 17:s mission med mängder av nytt material:

http://apollo17.org

Ny rekordhållare bland de supermassiva svarta hålen

Det mest massiva och avlägsna supermassiva svarta hålet hittills  har identifierats av Carnegie-astronomerna: Hålet ligger i en ljusstark kvasar och ljuset började sändas ut bara 690 miljoner år efter Big Bang.

Massan uppskattas till 800 miljoner ggr solens massa.

Det är en synnerligen spännande upptäckt, för vi vi befinner oss i återjoniseringsfasen av universum där det dessutom förekommer rikligt med neutralt väte i kvasarens omgivning. Allt detta väte från universums ogenomskinliga fas har ännu inte hunnit klumpas ihop genom gravitationen till lysande himlakroppar.

history-quasar-700x467

Pedagogisk ill som söker visa den solitära kvasaren mitt i återjoniseringsområdet. Tidspilen, extremt sammanpressad,  löper diagonalt nere fr v (vår nutid) upp t h. Längsts uppe t h den fläckiga mikrovågsbakgrunden. Bildkälla:Robin Dienel/Carnegie Institution for Science.

Observationerna har skett med hjälp av de bägge Magellan-teleskopen i Chile plus en rad andra fantastiska instrument.

20-80 liknande supermassiva svarta hål tros finnas  utspridda över himlavalvet.

Hur många bruna dvärgar finns det i Vintergatan?

Svaret på rubrikens fråga återfinns här på ESO:s blogg.

Ett brev betyder så mycket…

På astronet.se-sajten berättar signaturen Katarina H  att hennes man varit på loppis och kommit över ett antal Cassiopeia-årsböcker.  Ur en av böckerna föll detta brev ur. Lägg märke till den koncilianta tonen till en ny medlem från vår dåvarande skattmästare Knut Wiberg.

file

Lämna ett svar