Intensiv debatt om 2017 U1 aka 1I/ʻOumuamua.
Surfa ner till förra W-bloggen för att läsa vad vår svenske kometforskare Hans Rickman har för synpunkter på den i höst upptäckta interstellära gästen 2017 U1 aka 1I/ʻOumuamua. Komet eller asteroid eller nått "mitt emellan"? Gammalt eller ungt? Hur har den avlånga formen uppstått? Ytfärgens betydelse – organiskt material eller någonting annat?
Rapporter rasar in. Ett exempel finns här, som erinrar om himlakroppens krångliga väg till oss. En dagsfärsk uppsats lyfter fram objektets sannolika ursprung i ett binärt stjärnsystem. Astronomerna har fullt upp att göra!
"Alternativa fakta"-spekulationer utpekar himlakroppen som ett interstellärt rymdskepp vars motor gått itu…
Det enda forskarna är helt överens om är objektets interstellära ursprung, vilket är spännande nog.
Bildkälla:
Brooks Bays / SOEST Publication Services / Univ. of Hawaii
Julig ESO-bild från stjärnkrubban Sharpless 29
Kameran OmegaCAM på ESO:s kartläggningsteleskop VST har fångat en juligt glittrande bild av stjärnbarnkammaren med namnet Sharpless 29. I denna gigantiska bild syns många astronomiska fenomen, bland dem moln av stoft och gas som reflekterar, absorberar, och släpper ut ljuset från unga, heta stjärnor inuti nebulosan.
Området på himlen som syns i bilden ingår i Sharplesskatalogen över så kallade H II-områden, interstellära moln av joniserad gas där många nya stjärnor håller på att bildas. Området är även känt under beteckningen Sh 2-29.
Sharpless 29 ligger cirka 5500 ljusår bort i stjärnbilden Skytten, granne till den större Lagunnebulosan.
Kameran OmegaCAM på ESO:s kartläggningsteleskop VST har fångat denna glittrande bild av stjärnbarnkammaren med namnet Sharpless 29. I denna gigantiska bild syns många astronomiska fenomen, bland dem moln av stoft och gas som reflekterar, absorberar, och släpper ut ljuset från unga, heta stjärnor inuti nebulosan. Bildkälla: ESO/M. Kornmesser
För astronomer erbjuder den händelserika miljön i Sharpless 29 ett smörgåsbord av fysiska egenskaper att studera. Här triggas bildandet av nya stjärnor, som i sin tur påverkar stoftet och gasen, allt medan magnetfält stör processen; allt detta kan alla observeras och undersökas i detta område.
Hela det matiga ESO-messet återfinns här.
Geminiderna på radiobandet
Vädret har inte varit bra för att spana in Geminiderna från den sydsvenska horisonten, men trösten är den alltid lika spännande avlyssningen över radiobandet. Som här:
När du hör ett ubåtspling, så är det sannolikt en geminid.
Julklapp till ISS-astronauterna
Lars Olefeldt har snappat upp den alternativa julklappen för astronauterna ombord på internationella rymdstationen ISS: Att det får se senaste Star Wars-filmen ombord.
Bankettalet på Nobelfesten
Med lite distans till årets nobelpris i fysik, så tycker jag våra tre fysikpristagare skötte sig väldigt, väldigt bra i Stockholm. Här kan ni njuta av bankettalet från Barney Weiss i repris.
Weiss talade ju om en cartoon i tidskriften The New Yorker. Här är den:
Trappist-II á la Stefan Agnani
Vår egen astronomiske ASTB-glasskulptör, konstnären Stefan Agnani har inte kunnat låta bli: Han gav sig "utan tillstånd" på exoplaneterna runt Trappist II, de är inte på kartan ännu, och de sju planeterna har nu fått detta utseende:
Mittplanetern är förstås en utmaning. Har modellen varit en gammal baseboll, en slungboll eller en bowlingväska från farfarsfars tid?
Trumps månmission
USA:s planer på nya månbesök har uppmärksammats av vår astropedagog Peter Hemborg, och vi tipsar i vår tur om NASA:s pressrelis.
Sker månlandningen i denna krater, månne?
Två tomtar bakom podden
Peter Linde, drivkraften bakom vår nya poddsatsning, påpekar att den numera finns omtalad på astb.se-sajten, varifrån man lätt och geschwint klickar in till premiärprogrammet om gravitationsvågor.
Jakten på julklapp till "mattes" vänner
Tack till idrottskompisen Per Hällström, som fb-tipsat om en lämplig julklapp till mattevännerna på bloggen: