Hoppa till innehåll

Nr 128 2017

Julklapp tack vare generöst Sten K Johnson-stöd:

Uranus ett av våra nya skolprojekt

När vår fjärrstyrare på TBO drabbas av dåligt väder, har vi tack vare vår vice ordf Tomas Diez en backup, ett robotteleskop i Spanien. Och när det är öppet där får vi denna pangbild skickad på Uranus med månar – bilden är endast några dagar gammal:

image001

Tomas har inte låtit dokumentera Uranus av en slump. Det finns en mening bakom:

* Våren 2017 beviljades ASTB ett stipendium från Sten K Johnssons stiftelse i Lund. Projektet består i att ta fram sex stycken paket för elever på högstadiet. Dessa paket kan liknas vid en laboration där vi behandlar olika ämnen inom astronomi och rymdfart med en tydlig koppling till läroplanen.

* Paketen ger eleven en unik chans att på ett enkelt sätt få en insyn i avancerade astronomiska observationer och vad vetenskapligt arbete kan innebära. Förhoppningen är att skapa en emotionell upplevelse och stark anknytning till de fenomen som eleverna läser inom astronomiområdet.

Christmas-Present

* I ett av paketen kommer vi att göra beräkningar på omloppsbanor och massor för några av Uranus månar. I utvecklingsarbetet har vi nu tagit den första i en serie exponeringar av Uranus. För att beräkna omloppsbanorna behövs en serie exponeringar med några dagars mellanrum.

*  Projektet får vara ett bevis på ASTB:s ambitioner och dessutom ett bevis på Tomas gedigna insatser i vår community. Tomas har satt oss på kartan när det gäller den utåtriktade verksamheten (Asteroiddagen i somras, Voyager-satsningen senast, bägge på Scandic Hotel mitt i Malmö).

Och mer kommer garanterat 2018!

GOD JUL FRÅN W-BLOGGEN

Vi har lyckats ro hem ännu ett år i Cassiopeiabloggen, och vi hinner nog med ett-två bidrag innan nyåret.

Men framför allt en önskan här och nu om ett riktigt FRÖJDEFULL OCH GOD JUL till den astronomiska communityn, som följer oss. Visst är vi nördar/nerds, men vi är goda nördar.

I Malmö, där jag bor, vågar inte kvinnor gå ut i vissa områden efter upprörande sexövergrepp. Det är inte helt lätt att i det sammanhanget predika behovet av mörkare och mera nedsläckta kvarter. Är synen av Vintergatan viktigare än den personliga säkerheten? Det är klart att stjärnvalvet får vika, men vi vet ju också att det går att rikta gatlampor nedåt/utåt och inte nödvändigtvis uppåt. Detta är faktiskt, utan att låta krass, en teknisk fråga.

NGC 2264 and the Christmas Tree cluster*

Julgranshopen NGC 2264 med ljusblå kulor och delar av julgranen. Bildkälla: ESO

Nån gång vill jag åka till Nordkorea, där det på landsbygden inte är mörkt, det är det "mörkaste" på jordklotet. Till och med grusgropen i Norra Rörum, där Skånes mest mörka punkt finns,  får vika.

Jag vet inte hur allvarligt det var menat, säkert allvarligt, men kompisen Charlotte S Helin, som chefar för halläningarna i vårt led, undrade i höstas om vi inte skulle göra en gemensam resa hösten -18 ner till Afrika och där spana in himlavalvet från nån mörk trakt. En spännande idé. Blir projektet av, ska jag bara ha med en sak med i bagaget – en stjärnkarta.

Ha det bra i jul, önskar

Ulf R "and the team behind W-bloggen"

1555458_10203085010197261_4723044557044629587_n

En ljusskygg figur kommer på besök… Foto: Privat, mycket privat

Lämna ett svar