Hoppa till innehåll

Nr 130 2017

Ännu ett aktivt ASTB/TBO-år noteras

Detta får bli årets sista W-blogg. Jag tänker inte summera detta strålande ASTB-år, som ju gått i 80-årsjubileets tecken. Men några saker tycker jag att jag bara måste nämna (utan inbördes rangordning):

* Jubileumskonserten med vännerna i Allhelgona, Lund. Unikt. Stort! Lundmarkpriset till Katja Lindblom inräknat.

* Stefan Agnani-skulpturen på TBO-gården, som placerat oss på Sweden Solar System-kartan.

* Tomas  Diez satsningar på Scandic Hotel. En innovation i vår nya mötesverksamhet. (Med Tomas hjälp har vi också identifierat ett spännande historiskt teleskopfynd i Kvarnby.)

* Cassiopeiapodden, som ju ligger i sin linda men testats och som kan bli nått. Gå in på vår hemsida.

* Påskkonsten.

* ASTB:arnas utflykt i västerled i samband med solförmörkelsen i augusti. Den kanske mest betittade förmörkelsen i människans historia.

IMG_1190-e1507194451833

Årets bild? Kjell Westman var i USA under solförmörkelsen, missade i sin häpenhet att ta av filtret på sin videokamera, upptäckte tabben i sista momangen… samtidigt kom ett flygplan och passerade över månens och solens möte. Foto: KW

* Alla fantastiska föredrag, skolverksamheten med alla entusiastiska barn och tonåringar OCH ledare, måndagsvisningar och andra visningar, ADON, Lundmarkssajtens planerade uppgradering, våra specialgrupperingar ("historikerna" gjorde ett matigt besök på Runde taarn bakom kulisserna t ex), den årliga Perseid-showen…  allt det som vi räknar till det "vardagliga" men som kräver ideellt arbete utöver det vanliga.

* Skype-intervjuer med  astronomer på Hawaii och – Sydpolen!

* Osv, osv.

Vi är en fantastisk community, och ännu mer är på gång. 1 januari 2018 blir Malmö Universitet ett faktum, och vem vet vad det betyder för oss?

2017 liksom tidigare år har vi haft generös support av Malmö stad och sponsorer, utan deras hjälp hade vi stått oss slätt.

Själva har vi här på Cassiopeiabloggen, med teknisk support av styrelse och kompisar,  presterat 130 utgåvor och kanske tusen nyheter, kommentarer, töntigheter. Sen starten 2010 har vi nu presterat snart 1500 bloggar. Inte såååå pjåkigt, men så är inte detta heller ett enmansjobb utan det finns gott om medarbetare som tipsar och inspirerar. Ingen nämnd, ingen glömd. Toppen!

GOTT NYTT ÅR, tillönskas alla!

Årets sista astronyheter

Några nedslag i decemberslutets astronomiska nyhetsflöde:

* Ryska astronomer har identifierat en asteroid, 2001 XQ2, som plötsligt ökat 2,5 magnituder i ljusstyrka. När himlakroppen upptäcktes låg den på magn 19, nu är den under 17 magn.

* Jorden och Mars har INTE samma ursprung, som tidigare varit en allmänt accepterad teori. Mars har skapats i asteroidbältet, tror geologer i en rapport. Jorden och Venus är syskon, men Mars har en annan tillkomsthistoria.

* Amatörastronomer med stora  teleskop gör som alltid bra ifrån sig. Denna kometsplittring dokumenterades av österrikaren Michael Jäger från Jauerling (fakta på spaceweather.com-sajten) nu i december, och den som tittar noga efter ser under kometen en asteroid på väg åt vänster i bilden och ovanför kometen en annan asteroid på väg mot samma håll:

michael-jAcger-2016r220171225gifhighcontrast_1514402591_lg

Foto:Michael Jäger

Under två timmar dokumenterade Jäger fenomenet, som kokats ner till ovanstående sekvens. Kometen har ungefär magnitud 11 och spaceweather-folket uppmanar  amatörer att följa kometen, som ligger i Oxen/Taurus stjärnbild.

Vi ses 2018!

vintage-happy-new-year-wallpapers-1600x1200_full_width

Bildkälla: The Old Farmer´s Almanac

Lämna ett svar