Hoppa till innehåll

Nr 2 2018

Tycho en ikon för alla tider (och platser) 

Vi ska vara glada för att våra anfäder/mödrar i föreningen uppkallade sällskapet för att hedra Tycho Brahe. Från Ven-astronom till status av ikon… så ser ju Tychos väg in i det allmänna medvetandet ut. Alla vet säkert inte om hans betdyande astronomiska insatser i slutet av den förteleskopiska tiden, men alla känner till hans bondplågeri, att Tycho Brahe-dagar är olycksdagar m m.

Och att han firas som Skånes störste kändis genom alla tider.

Några exempel på ikoneriet:

* Kompisen Gunnar Bernstrup ockuperar med hustru Eva sedan länge ett hus på Tycho Brahe-gatan, Limhamn. Gunnar är en lika underhållande som flitig bloggkollega (skriver varje dag, kolla här!!!) och ibland så pratar vi faktiskt även stjärnor, inte bara MFF-stjärnor.

GunnarUtan

Foto: Eva Bernstrup

Det finns Tycho Bahe-gator lite varstans i världen, men – Limhamn? Möjligen har Tycho tittat in på det gamla fiskeläget när han seglat ner genom Sundet mot kontinenten.

Jag frågade Malmökännaren Bengt Liljenberg om Limhamns alla märkliga gator, och svaret inflöt prompt:

"En del gatunamn i Limhamn ändrades i samband med inkorporeringen 1915. Då försvann en rad storsvenska namn. Exempelvis ändrades John Ericsonsgatan till Rabygatan, Polhemsgatan till Polgatan, Stenbocksgatan till Bockgatan och Sturegatan till Roddaregatan.

Några Birger Jarls-, Linné- eller Sveagator fanns det inte vid den tiden i Malmö så dessa fanns det inget behov av att namnändra. Tycho Brahe-gatan fick däremot sitt nuvarande namn först 1932. Den hette tidigare enbart Brahegatan, men eftersom den ofta förväxlades med Bragegatan i Sofielund lät man då spä på med Tycho."

Noteras bör att vår ordförande Peter Linde är uppvuxen på Grevegatan i Limhamn, men vad gatan har med grevar och baroner att göra, det  är skrivet i…. ***:na.

Tychos förvandling från astronom till "allmänbegrepp" är värt att diskutera i ett större sammanhang. 

I trappan upp mot festvåningen på etablissemanget Åvanpå, Staffanstorp, finns denna muralmålning, en sorts parafras på den ljugiga 1800-talsmålningen av skotske kung Jacobs besök på Ven (sen blev han kung James I av England).

Tycho i Staffanstorp

Foto: Kenneth Svensson

Och för att riktigt jäklas bidrar vår gamle ASTB-aktivist Jorge de Sousa Pires med denna bild, som ingår i en väggillustration på ett hotell i – Växjö.

Man kan väl lätt säga att konstnären tagit sig vissa friheter när han/hon lät Uranienborg förknippas med Malmö.

IMG_4829 (1)

Foto:Jorge de Sousa Pires

Mer om Tycho: Den hyperaktuella Tycho Brahe-forskningen kommer ännu en gång från Syddansk Universitet, där forskare upptäckt en överraskande stor kvicksilverhalt i den röda färgen i ett manuspapper som agerat omslag på en av Tychos böcker. En bok han mycket väl kan ha kikat i själv och tummat igenom.

Den som läser senaste numret av tidskriften Språk, som verkligen rekommenderas, upptäcker en genomgång av fjorårets nyord. "Fejkade nyheter", "alternativa fakta" m m ingår i sörjan av gloslera, och man kan ju undra om det är detta som en gång låg till grund för Tycho Brahe-krogens skylt i Landskrona. Go´midda!

download

Bildkälla: Wikipedia

2018 ser vi ffg ett svart hål?

Om spekulationerna att vi innevarande år för första gången ska kunna "se" ett svart hål. berättas på Forbes nät.

Tack till Lars Olefeldt för tipset. 

Rymdfartsåret började dystert

USA har förlorat sin astronautpionjär John Young och i den nya rymdfartsnationen Kina förväntas att dess rymdlabb Tiangong-1 kommer att störta under våren. Den senare nyheten här. (Tack till Carl-Olof Börjeson för tipset.)

Vem tog bilden?

Det diskuteras då och då vem som verkligen tog den första ikoniska bilden av jordklotet sett från månens horisont. 

Den publicerade bilden var i färg, men det togs några bilder även i svartvitt med hjälp av en Hasselblad-kamera. Och denne Apollofotografs namn ombord på Apollo 8 är…, hemligheten avslöjas här.

Röda jättarna in på livet

Allt vi vill veta om de röda jättestjärnorna men inte vågat fråga om, besvaras nu i en ebok med titeln Astrophysics odf Red Giants.

Ryktena om liv på Mars

… är fortfarande överdrivna, även om ett twitter från NASA:s Curiosity satt fart på spekulationerna. OK för det, men ta det lugnt i väntan på fortsatta analyser av de så kallade "fossilerna", de trådsmala grejorna på bilden som Peter Hemborg tipsar om:

DSqNvnHVAAARNEb

Bildkälla: NASA

Lämna ett svar