Hoppa till innehåll

Nr 4 2018

Sista chansen se Stanley Kubrick-utställningen

Vår ordförande Peter Linde påpekar att 14 januari är sista utställningsdagen för Stanley Kubrick-utställningen i Köpenhamn (Kunstföreningen Gl Strand), en hyllning till en fantastisk Hollywood-regissör som varit på världsturné en tid.

Peter skickade över några bilder från utställningen:

IMG_4503

IMG_4497

IMG_4504

IMG_4494Stanley Kubricks mästerverk, hans tolkning av Arthur C Clarkes 2001: A Space Odyssey  är unik. Jag tror inte det finns en enda filmruta i detta rymdepos utan  att den kan beskrivas som – ikonisk!

Utställningen har varit på världsturné en tid och var den kommer att synas härnäst vet jag faktiskt inte. Utställningens  hemsida finns här.

Bruna dvärgar i Orionnebulosan

Under pågående möte inom American Astronomical Society, har upptäckten av en rad bruna dvägar i Orionnebulosan väckt berättigat uppseende.

Hubble-teleskopet har använts i jakten.

Elefantsnabeln från Mt Hindby

Hans Hilderfors fortsätter att producera sanslöst fina bilder från sitt obsis i Malmö. Det är lika bra att ge honom ordet direkt:

– På kvällen den  7/11 2017 påbörjade jag exponering av Elefantsnabelnebulosan i Cepheus (IC1396), men blev avbruten av moln. Fick endast två 15-minuters subexponeringar vardera av Hα och OIII, jag hade planerat för betydligt fler samt även med SII-filter.

– Jag slängde filerna i min digitala soptunna men plockade upp dessa igen idag (11.1)i brist på annat och dåliga väderutsikter för närvarande, lekte lite med annorlunda färgsättningen vid bildbearbetningen och fick bifogat resultat.

Samma utrustning som tidigare, bildfält ca 2,7° x 2,1°.

Elephant trunk ljusare mindre fil

Foto: Hans Hilderfors

Hans kallar detta bildbevis för  att "koka soppa på en spik" – jag kallar det optisk-teknisk-ekvilibristik!

Römer-copy på auktion

Carl-Olof Börjeson tipsar om att  en fin rekonstruktion av Ole Römers takplanetarium, byggt av Sören Andersen, nu går på auktion hos Lauritz.com  – planetariet har tidigare funnits på Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn.

E0F34A314D0C78DBE4505E1CA77B7F8D

Bildkälla: Lauritz.com

Prislappen låg senast (kvällen 11.1) på drygt 29 000 svenska kr, utropspriset ungefär 10 ggr större.

Sören Andersen är ju i våra kretsar en välkänd dansk urmakare, som bl a uppgraderat det underbara astronomiska uret i Lunds domkyrka.

Lämna ett svar