Hoppa till innehåll

Nr 6 2018

Ceres snart i opposition

31 januari står den största klassiska asteroiden av dem alla  Ceres, som intensivt utforskas av NASA-sonden Dawn, i opposition och bör lätt kunna ses i en vanlig fältkikare. Opposition (= solen-jorden-Ceres i rak linje) betyder i realiteten att himlakroppen är någon tiondels magnitud ljusare än vanligt, så det är ingen stor affär.

En för en tid sedan publicerad NASA-animation visar hur mätningar av  småplanetens gravitation påvisar himlakroppens inre struktur. Rött markerar "mer" gravitation än den första planetmodellen, blått "mindre" dito.

Ceres ligger f n  i stjärnbilden Cancer/Kräftan.

Svarta hål kastar skugga

Detta är inget vi vanliga dödliga i den astronomiska communityn funderar över, men det är ju självklart (?) att svarta hål kastar skugga över de bakomliggande ljusare gas- och stoftmolnen.

Ämnet utmanar astronomer, och här finns en relativt tillgänglig rapport.

ALVA bjuder på exo-föredrag

Onsdag kväll 31 januari pratar exoplanetkännaren  Michiels Lambrechts om sitt favoritämne för de studerande unga astronomerna i föreningen ALVA på institutionen i Lund, i Lundmarkssalen. Start kl 19.00 – och vi är välkomna!

Asteroid lyser upp

Vad är det som händer när en asteroid plötsligt ökar i ljusstyrka? Denna observation har noterats i Astronomer´s Telegram:

MASTERXQ2[1]

Vad beror en ljusökning på? Att det kanske inte är en asteroid utan en komet? En krock där ute? Nått annat?

ExTrA är något alldeles extra

Senaste ESO-newset: Teleskopen vid ExTrA kommer att söka efter och studera planeter i jordens storlek som kretsar kring närliggande röda dvärgstjärnor.

The ExTrA telescopes at La Silla

Bildkälla: ESO

Nu har den nya anläggningen, franskdominerad, vid ESO:s La Silla-observatorium framgångsrikt genomfört sina första observationer. Tack vare ExTrA:s nydanande design kan det uppnå bättre känslighet än tidigare liknande projekt. Astronomer får nu ett kraftfullt nytt verktyg i sökandet efter potentiellt beboeliga världar.

Google-projektet  kommer inte till skott

Det blev som vi misstänkte, ingen kunde matcha Googles 20-miljonerdollartävling Google Lunar X Prize – att placera en privat genomförd månlandning innan sista mars i år. Ett av dessa många PR-utspel, som vi så lätt går på.

Någon som kommer ihåg en röd liten stuga på månen? Mars-projektet med enkel resa? Roliga idéer, ja, men seriösa? Njaä.

Falcon Heavy lyfter…

… 6 februari, tipsar Tomas Diez

Antikmagasinet siktar uppåt

Tack till Håkan Barregård, som tipsar om Antikmagasinets astrohistoriska satsning. Ligger på SVT Play.

Från och med detta program är astroantikvitet ett svenskt nyord.

antikmagasinet[1]

Antikmagasinet leds av Li Pamp

1 kommentar till “Nr 6 2018”

Lämna ett svar