Hoppa till innehåll

Nr 9 2017

Världsrekord av New Horizons

Från och med nu kommer varje bild som sänds från New Horizons-sonden att bli historisk, eftersom det aldrig förr sänts över foton så långt bort från jorden. När sonden nyligen (= 5 dec 2017) sände över denna bild på stjärnhopen NGC 3532 (Wishing Well, Önskebrunnen) låg sonden på 40,9 astronomiska enheters avstånd – Voyager 1:s berömda Blue dot-bild på jorden för 27 år sen togs på 40,5 AE:s distans.

lor_0374787119_wcs_asinh_m3_to_50_nup_rhs[1]

​Bildkälla: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Några timmar senare fick New Horizons in ett par Kuiper-objektet, som omedelbart blev nytt världsrekord i grenen distansfoto, "personbästa" naturligtvis samtidigt.

Slide-1-e1518325402319[1]

Kuiper-objekten KBOs 2012 HZ84 (t v) and 2012 HE85. Bildkälla: Se ovan

Bilderna har dokumenterats av sondens kamerasystem kallat Long Range Reconnaissance Imager (LORRI).

1 AE = medelavståndet jorden-solen.

Eftersom det tar ca 8 minuter för ljuset från solen att nå oss, tar det cirka 8×40 minuter för signalerna från New Horizons att nå oss på jorden.

ALMA synar Betelgeuse

En ny mäktig rapport i Astronomy & Astrophysics, den femte i ordningen, baserad på ALMA-mätningar har publicerats. Fokus ligger på stjärnans rotation och omedelbara molykylära omgivning.

Den röda superjätten kommer förr eller senare att explodera som en supernova av sorterna Type II-P eller Type II-L.

P:et och L:et motsvarar olika ljuskurvor, om den dalande ljuskurvan efter maximum har en platå eller inte vilket i sin tur har med astrofysikaliska orsaker att göra.

Betelgeuse står fint till på vinterkvällarna i Orion, men det gör också en annan av mina kommande  supernovafavoriter, Rho i Cassiopeia, som jag följer då ioch då i min – fältkikare!

Det är en fascinerande tanke att dessa giganter är på väg att förlora fotfästet i tillvaron.

Exoplaneter i andra galaxer…

Är det verkligen möjligt att identifiera exoplaneter i andra galaxer, t ex med hjälp av kvarsarers mikrolinsning? Saken diskuteras här, en fri planet observerbar i en galax 3,8 miljarder ljusår bort…

Falcon Heavy-landningen

Elon Musk behöver inte reklam i W-bloggen, men vi måste erkänna att tekniken att "baklängeslanda" lyftraketer är helt enorm. Det finns flera amatörfilmer från senaste duolandningen, Lars Oleledt tipsar om denna på Youtube:

Harold Lower igen

Hans Hilderfors påpekar att amatörastronomen med egettillverkat Schmidt-teleskop Harold Lower (scrolla ner till  W-bloggen) är omtalad i slutet av denna matiga webb som fokuserar på ett antal framstående kartläggare av interstellära moln, kallade "The Cloud Hunters":

http://galaxymap.org/drupal/node/33

ESA fångade in Sydkoreas OS-område

Vår europeiska rymdorganisation ståtar med PR-bedriften att ha fotat OS-området i Sydkorea ovanifrån.

chi-stockholm-2022-olympics-20140117-001[1]

Lämna ett svar