Hoppa till innehåll

Nr 11 2018

Praktfull bild av Orion

Stort tack till Göran Strand, vår astrofotograf i Östersund/Frösön, som dokumenterat Orion så flott:

28058704_10155924972010560_4022590815112066482_n[1]

Foto: Göran Strand

​Orion har alltid varit min favoritstjärnbild. Ett av skälen: Här finns i stort sett allt utom lätt synliga galaxer och galaxhopar, detta eftersom de stora gas- och stoftmolnen i Vintergatan täcker bortomliggande universum.

* Barnards båge är påfallande, en flott relikt från en supernovaexplosion. Vi kan nästan förstå att denna SN-rest avståndmässigt ligger framför t ex M42.

* Bland enskilda stjärnor tycker jag den röda variabeln W Ori är spännande – jag brukar hålla koll på den med min fältkikare, det är inte helt lätt att fastställa magnituder på tiondelar när stjärnorna är så röda som denna. Variabelmästaren  Hans Bengtsson tipsar om att man inte ska stirra för länge på denna typ av stjärnor, ta en snabbtitt räcker. Gärna indirekt seende.

* Orions bälte med de tre stjärnorna ger en Orionförevisare möjlighet att diskutera stjärnors avstånd i Vintergatan. Stjärnorna ligger på högst olika avstånd men är ändå nästan lika ljusstyrka, vilket ger anledning påpeka deras olika astrofysikaliska egenheter (massor, storlekar, absoluta magnituder m m).

* Orionnebulosan M42, molekylmolnet runt Lambda-stjärnorna, Rigel, Betelgeuse tål också en betraktelse vardera – liksom den på Görans bild så framträdande Rosettnebulosan i Monoceros/Enhörningen t v om Betelgeuse.

Ny bok med Lundmark vs Hubble

Vår chefsbibliotekarie på astronomiska institutionen i Lund Eva Jurlander tipsar om en ny bok, i vilken uppgörelsen mellan vår Knut Lundmark och "deras" (= jänkarnas) Edwin Hubble diskuteras. Frågan rörde galaxklassifikationen, vilken Hubble med sin "stämgaffel" fullkomligt galet hävdade att Lundmark hade stulit från honom.

Tro inte att  Hubble bad om ursäkt.

9781108417013[1]

Boken heter Unveiling Galaxies: The Role of Images in Astronomical Discovery och är författad av Jean-René Roy.

Boken är på gång till W-bloggens redaktion.

Vintergatan i F&F:s ljus

Anna Davour, välkänd från Populär Astronomi, skriver ju också i Forskning & Framsteg, senast om utforskningen av  – Vintergatan! 

Tack till Carl-Olof Börjeson för tipset.

ADON 2018: Röd planet, blå planet

Det återkommande numera årliga projektet med Astronomins dag och natt återkommer lördagen 29 september 2018.

Temat denna gång är "Röd planet, blå planet" – fokus är på jorden och på Mars. Planeten Mars lyser också klart på himlen i sommar och i höst.

Vi återkommer förstås.

Vindens framfart på Mars

När NASA-forskarna synade och jämförde vad som hänt mellan 2008 och 2017 på landningsplatsen för Marslandaren Phoenix Lander, upptäcktes ett gott bevis på vind och erosion på den "röda planeten". De jämförande bilderna fotades av HiRISE-kameran ombord på omkretsaren Mars Reconnaissance Orbiter. Landningsplatsen ligger på 68:e nordliga breddgraden och bilderna har ingefär 300 meters bredd.

Vi kan till och med se hur fallskärmen vid bildens underkant skiftat plats.

Mer info här.

PIA22223[2]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Hemligt raketbygge mitt i London

Det är Lars Olefeldt som hittat  bildbeviset på det hemliga raketbygget mitt i London, och han undrar om raketen ska placera en klassisk dubbeldäckare eller en gammal London-cab i omloppsbana runt solen?

gRm1HVTO5uAXlNp45MhQmNV-KKyCTDvWXLi-kj-NPE4

Lämna ett svar