Hoppa till innehåll

Nr 14 2018

Gaias andra datarelis på gång

Spänningen stiger, för 25 april blir den offentlig: Gaia-sondens gigantiska katalog kallad Gaia DR2 (DR = Data Release) – med mer än en miljard uppmätta parallaxer, egenrörelser och fotometriska data för Vintergatans stjärnor (inklusive några hundratusen variabler).

Även data för 13 000 asteroider ingår i katalogen.

2569988954[1]

Tyskt frimärke hedrar Gaia

Hittills har 64 doktorsavhandlingar lagts fram med Gaia som utgångspunkt. Den första kom år 2000 i – Lund, författare Carl Fredrik Quist (temat dubbel- och multipelstjärnor) med Gaia-skaparen prof Lennart Lindegren som handledare.

Dvärgkrockarnas betydelse

Samspelet (krockar)  mellan dvärggalaxer och stora spiraler och vad det betyder för dvärgarnas överskottslager av gasmoln, för stjärnbildningar, för skapandet av spiralarmar m m,  är ett stort forskningsämne, och ofta använder sig astronomerna av sofistikerade simuleringar. Den mörka materien spökar förstås också i sammanhanget numera.

Ett belysande exempel är denna rapport om Sgr-dvärgen. ("TheSagittarius dwarf galaxy: Where did all the gas go?"). Samma författarpar har i år också diskuterat det berömda Smith-molnet, som är på väg att smälla in i Vintergatan i hög hastighet.

Rymdskrot avslöjar exoliv

En annorlunda rapport diskuterar i vilken mån rymdskrot kring en himlakropp i exovärlden kan avslöja en främmande civilisation där ute. Tekniken och noggrannheten finns att avslöja vad som redan kallas CEB som i Clarke exobelt.

Vinkeln är onekligen förbluffande. The Guardian Weekly varnade nyligen för en myckenhet rymdskrot i svansen på alla privata aktörer, som vill exploatera rymden.

Phobos och Saturnus

En rad spektakulära fotostudier från Mars Express, ESA:s flaggskepp i utforskningen av vår röda grannplanet, har publicerats. Inklusive denna av Marsmånen Phobos med Saturnus i bakgrunden.

Klicka upp bilden i storformat, är ett klokt tittips.

Deimos_and_Saturn_article_mob[1]

Bildkälla: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Judarna i rymden

Detta är tydligen en utställning som filmaren, den överraskande nog antisemitiskt influerade Ruben Östlund (se Sydsvenskan i dag 3.3) inte ska titta på: YIVO-utställningen i New York på temat "Jews in space: Members of the tribe in orbit" .

YIVO Institute for Jewish Research ligger på södra Manhattan, nära Union Square, och har i sin utställning fokuserat på rabbiner som hyst åsikter om astronomi, judisk science fiction (Isaac Asimov t ex), populärkultur, pulpmagasin,  judiska astronauter m m. Få vet att det var den judiske uppfinnaren , författaren förläggaren m mHugo Gernsbeck som kom på uttrycket science fiction.

Och, jodå, Mel Brooks finns också med. I en  av hans filmparodier (Det våras för världshistorien, del 1) förekommer bland annat detta rymdskepp:

Star[1]

2 kommentarer till “Nr 14 2018”

  1. Hej! Nu har jag publicerat en artikel på LinkedIn ang. "Ladies Night". Få se vad en gammal tidningsmurvel har att kritisera! (jag lovar att beakta alla anmärkningar 😉 )
    Länk: https://www.linkedin.com/pulse/ladies-night-astronomiska-s%C3%A4llskapet-tycho-brahe-mirja-markkula/?published=t
    Länken en gång till… https://www.linkedin.com/pulse/ladies-night-astronomiska-s%C3%A4llskapet-tycho-brahe-mirja-markkula/?published=t
    hoppas att det syns, vet ej om man måste logga in på LinkedIn.
    Hälsn Mirja

Lämna ett svar