Hoppa till innehåll

Nr 15 2018

Ännu mer från Orion:

Kall gas är alla stjärnors moder

I den här bloggen gillar vi speciellt stjärnbilden Orion, som väl de flesta vet, varför dagens ESO-nyhet är speciellt välkommen: Den spektakulära och ovanliga bilden nedan  visar delar av den välkända Orionnebulosan, ett område i rymden cirka 1350 ljusår från jorden där många nya stjärnor bildas samtidigt. Här har en mosaik av bilder i millimetervåglängder kombinerats med en mer bekanta former i infrarött ljus. Millimeterbilderna från ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) och IRAM:s 30-metersteleskop visas i rött, medan i blått visas en bild från instrumentet HAWK-I på ESO:s Very Large Telescope.

​* Tittips: KLICKA på bilden så får du upp den i stort format på din skärm.


ALMA Reveals Inner Web of Stellar Nursery

Bildkälla: ESO/H. Drass/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/A. Hacar

* Gruppen av starkt lysande blåvita stjärnor uppe till vänster i bilden är Trapetset/Trapeziumhopen, en klunga av heta, unga stjärnor som bara är några få miljoner år gamla.

* De sköra, fiberliknande strukturerna som syns i denna stora bild är långa filament av kall gas som endast är synliga för teleskop som arbetar i millimetervåglängder. De är osynliga i både optiska och infraröda våglängder, vilket gör ALMA till ett av de få teleskop som finns tillgängliga för astronomer som vill studera dem.

* Ur dessa gasmoln kan nya stjärnor bildas när molnen gradvis kollapsar under sin egen tyngd och till slut bildar en protostjärna, förstadiet till en stjärna.

* Forskarna som samlade in mätningarna tillsammans utgör denna bild ville lära sig mer om filamentens struktur och sammansättning. De använde ALMA för att söka efter spår av diazenyliumgas (den kvävebärande jonen N2H+) som utgör en del av strukturen. Genom denna studie kunde forskarlaget kartlägga ett nät som består av hela 55 filament.

* Som jordens närmaste stjärnfabrik har Orionnebulosan studerats noggrant av astronomer för att försöka få en bättre förståelse för hur stjärnor bildas och utvecklas under de första miljoner åren. ESO:s teleskop har observerat detta intressanta ställe många gånger. Mer om tidigare upptäckter i Orionnebulosan finns här, här och här.

* Denna bild kombinerar totalt 296 enskilda mätningar från teleskopen ALMA och IRAM, vilket gör det till en av de största högupplösta mosaikerna av ett stjärnbildningsområde som hittills skapats i millimetervåglängder.

​PS. ESO:s pressmess återfinns här.

Astronomicum flyttar?

​Astronomiska institutionen i Lund kommer att rumstera om internt, men inte bara det: Det diskuteras i vilken mån institutionen ska flytta till Science Village Scandinavia, Brunnshög, och kanske kommer Vattenhallen med planetariet även att hänga på i den flyttkarusellen.

​Irriterande för astronomerna på Sölvegatan är naturligtvis planerna på ett även på nätterna starkt upplyst Forum Medicum granngårds. (Vi har varit inne på det bygget förr och den danske arkitekten bakom, en person som bevisligen inte begriper vad ljusföroreningar betyder för stjärnobservationer.)

cobe_lund_image_260[1]

Får astronomerna plats här nånstans? ESS, MAX IV och Science Village Scandinavia, en framtidsbild. Illustration: COBE Arkitekter

2019 = 25-årsjubileum av tidernas kometkrasch

​Nästa år har det gått 25 jordår sedan kometen Shoemaker-Levy 9 kraschade in i gasjätten Jupiter. Jubileet kommer vi säkert att uppmärksamma.

​Härom dan när jag satt och surfade hemma i mitt nya boende på Fridhem, Malmö, sprang jag på detta foto från Hubble Space Telescope med nedslagsplatserna för två kometfragment: Fragmentet G gav oss den stora blemman 18 juli 1994, det mindre fragmentet D  till vänster skapades dygnet innan.

Thumb
Bildkälla: HST Comet Team and NASA Original release: http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/solar-system/jupiter/1994/36/results/100/

Kvark-pionjär ur tiden

Den kanadensiske nobelpristagaren Richard Taylor 1990 har gått ur tiden, 88 år gammal.  Hans experiment bevisade existensen av kvarkar, protonens och neutronens byggstenar.

Aussies siktar uppåt

Cyberrymden bjuder på den ena karamellen efter den andra, och efter de amerikanska "baklängeslandningarna" kommer dessa alternativ från Australien:

28467722_10210831270927438_7022976102996126395_n[1]

Bildkälla: Facebook

​När Australien fick en egen space agency, firade cartoonisterna triumfer:

onh7hr4x8eoz[1]

Bildkälla: https://www.reddit.com/r/australia/

Lämna ett svar