Hoppa till innehåll

Nr 20 2018

Knut Lundmark-dagar i – Stockholm!?!

Vår guru, ASTB-skaparen Knut Lundmark (1889-1958) överraskas säkert i sin himmel. Han hade inte många vänner på observatoriet i Saltsjöbaden, snarare tvärtom, varför vår nationella ungdomsförening Astronomisk Ungdoms satsning på Knut Lundmark-dagar 6-7 april känns verkligt vederkvickande. Plats: AlbaNova, Stockholm.

knut-lundmark-dagarna[1]Alla fakta här om det digra gymnasieinriktade arrangemanget (tack till Anders Nyholm, som briefat om saken).

Galaxerna bortom M81 och M82

Härom kvällen tog Hans Hilderfors de sista astrobilderna för säsongen  från "Mount Hindby", Malmö, och passade på att fokusera på radarparet i Stora Björnen: Klassikerna M81 och M82, som fysiskt – genom gravitationen – hör ihop.

DUBBELKLICKA på bilden får du upp den i rejält format på din dataskärma. Kolla in pilen som pekar på en bortomliggande galax.

M81 & M82 pil (3)

Foto: Hans Hilderfors

– Jag provade för första gången ”vanlig” LRGB fotografering och inte smalbandsfoto. Detta innebär problem med ljusföroreningarna i Malmö men det går att delvis kompensera genom att ta många korta exponeringar som sedan summeras och på så vis går det att reducera ljusföroreningarnas påverkan i bilden.

– Detta foto består av 45 stycken exponeringar om vardera 1 minut, 30 med luminans (L) och 5 med vardera rött-, grönt- och blått filter (RGB). Bildfält ca 1,1° x 0,8°.

– M81 ( Bodes galax) ligger till vänster och M82 ( Cigarr-galaxen) till höger. De ligger på ett avstånd från oss på ca 12 milj ljusår och de hittas i  Stora björnens stjärnbild.  Deras inbördes avstånd är endast ca 150 000 ljusår och därför påverkar de varandra med gravitationen. På grund av detta roterar de  runt varandra med ett varv på ca 100 milj år och tros dessutom ha varit nära att kollidera för ca 600 milj år sedan.

När Hans kollade sin bild noggrannare upptäckte han flera suspekta galaxer i bakgrunden.

– Den med pil har koordinaterna RA:  09° 59´ 09ʺ   DEC:  +69° 15´ 29ʺ enligt en körning med  ”All sky plate solver”.

Planetarieshow i Lund

ALVA, astronomistudenternas förening knuten till astronomiska institutionen i Lund, flaggar för en trevlig planetariekväll 27 mars i Vattenhallen. Info här.

Föranmälan är nödvändig. 

Prisad film på Youtube

ASTB-kompisen Mirja Markkula tipsar om en förnämlig liten animation på drygt en kvart, som fått flera festivalpriser: "The Looking Planet", skapad av Eric Law Anderson.

Lämna ett svar