Hoppa till innehåll

Nr 28 2018

Lagun-nebulosan enligt Hubble ST

Det är otroligt, men HST (aka Hubble Space Telesacope) har i 28 år synat Lagunnebulosan, som vi också kallar M8 efter numret i Messier-katalogen. M8 ligger i Sagittarius/Skyttens stjärnbild.

M8 ligger drygt 5000 ljusår från oss i Vintergatan och är en veritabel stjärnskapare, måtten uingefär 55×20 ljusår. Den skenbara storleken på himlavalvet är tre ggr fullmånens och nebulosan kan anas med obeväpnat öga, söder om Örnen.

I nebulosan skapas nya stjärnor den dag som är och naturligtvis kryllar det av unga stjärnor. Hubble-teamets Youtubefilm säger allt!

NASA:s GPS-system

Lars Olefeldt berättar att NASA:s planer på ett nytt GPS har fått ytterligare kött på benen. Systemet bygger på millisekundsnabba pulsarer, vars exakthet i de ultrasnabba rotationerna (röntgenspektrumet) är större än t o m atomklockornas.

GPS här betyder "Galactic Positioning System".

Var det nån som sa att astronomins praktiska nytta är obefintlig? Skäms!

Ljuset gick – tack för det

Den gångna kvällen (21.4) gick ljuset i stora delar av västra Malmö, vilket betydde en sak: Extra stjärnklart. Jag hann ut och magnitudbestämma Rho Cas, supernovakandidaten, innan ljuset kom tillbaka. Ingert ont som inte …osv!

Jättebråk om galaxen utan mörk materia

Den som tog del av nyheten i W-bloggen nyligen om en galax, som sannolikt saknar mörk materia, ska veta att debattens vågor går höga mellan astronomerna. Den förträffliga astrobites-sajten har haft detta "meningsutbyte" – BLÅS UPP STRIPSEN på din skärm för att njuta av huggen och slagen:

Da3xik-V4AEqy2l[1]

Lämna ett svar