Hoppa till innehåll

Nr 30 2018

Obs! Novaextra kvällstid 29.4

Hans Bengtsson rapporterar om ett sannolikt novautbrott i Perseus, att UG-stjärnan V392 Per briserat och nu nått magnituden 6,2. I vanliga fall vilar stjärnan runt 14-16:e magnitud visuellt, så är det samma stjärna är det en unikt rejäl smäll.

En första rapport här.

Tack Hans.

PS. Löpande info finns på svenska Astronet-sajten inklusive stjärnkarta med jämförelsestjärnor.

Explosivt när skjutjärnsastronom Sollerman föreläste

När Jesper Sollerman, svensk astronomis egen skjutjärnsastronom, gästade oss i Astronomihuset, Lund, i torsdags kväll (27.4) kom krutröken att ligga bedövande tung över hans föredrag:

Det handlade inte så mycket om supernovor i den gamla meningen men desto  mer om gammablixtarnas natur och hur vi nu, tack vare ett helt nytt sökprogram med hjälp av ett äldre klassiskt men uppdaterat robotinstrument på Palomar Mountain i Californien, kan fånga gammablixtar nästan samtidigt med att gravitationsvågor når oss från smällen. Nyligen har tekniken testats och – det funkar!

20180426211547_IMG_0109B

Skjutjärnsastronomen föreläser. Foto: Peter Linde

Vi befinner oss i de kosmiska superexplosionernas verkliga framkant, och Jesper Sollerman, som är professor i Stockholm, är spindeln i nätet både internationellt och i den svenska delen av sökprojektet  – med sköna Wallenbergmiljoner i ryggen. Ingen forskning är gratis, det finns inte heller några gratisluncher som bekant.

Vi lär få höra mycket om det nya uppgraderade Zwicky-systemet framöver och  dess prestanda. På bara några år har möjligheten att identifiera gravitationsvågornas och gammablixtarnas samtidighet och gemensamma positioner i galaxvärlden extremt förbättrats, nu gissas det inte längre utan vi kan snabbt hitta fram till ursprunget där ute, lååångt därute.

Rapport från föredraget kommer säkert på ASTB:s hemsida. Läs gärna också på Forskning & Framsteg, där Jesper ofta själv medverkar. Det är där han en gång påpekade att Hubble-teleskopet mycklet väl kunde ha kallats Lundmark-teleskopet i stället.

Det är ju så här trevligt, att Jesper är ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet sedan ett antal år och vår egen Peter Linde är dessutom vice ordförande i denna vår nationella paraplyorganisation. Här har ni gubbsen framför den klassiska meridiancirkeln i Astronomihusets entré – en historisk bild.

20180426202033_IMG_0097sm (3)

Foto: W-bloggens utsände plåtslagare

Stjärnbarn i farten i Everöd…

När de verkligt unga astronomientuisiasterna  drar loss i skolan, får vi fantastiska och kreativa resultat. Det vet vi från Oxies horisont, där ju vårt fina observatorium ligger, och det vet vi från Everöd, där Anders Nyholm växte upp.

På senaste ASTB-mötet var fader Åke Nyholm på plats och tipsade oss om att Everöds skola låtit barn skapa astronomiska ting och funderingar och att dessa nu går att se på Everöds bibliotek. Här är ett knippe bildbevis:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.. och på Gullviksskolan

Vår egen astropedagog Peter Hemborg tipsar om vad hans unga team haft för sig på Gullviksskolan. Kolla här:

http://gvgr2009.blogspot.se/​

Det kan inte nog understrykas vilken roll vi spelar för att slå vakt om och spä på intresset för astronomin inom våra yngre generationer. Det känns tryggt att notera att tack vare Peter Hemborg & Co så lyssnar också Malmö stad på oss. Och mer kommer! Alltid!

1524479004017[1]

Ill från skolans kuliga blogg.

Vad ska hända med gamla Obsis?

Tack än en gång till Peter Hemborg, som tipsat om idéplanerna kring gamla Obsis i Stadsparken i Lund. Nu är det fritt fram att spåna om framtiden för byggnaden, och vi borde kanske tycka till. T ex om uret som står stilla inmurat i muren in till parken, uret som en gång kallades "Lunds rättaste klocka".

Vi hugger rubb och stubb från Lunds kommuns hemsida:

ur0yvmg0xfnxresypch0[1]

Illustration: Sofia Scheutz

"Lunds kommun vill att Observatoriet intill Stadsparken ska användas och bevaras. Därför utlyser kommunen nu en tävling för att samla in genomförbara förslag till vilken verksamhet som kan bedrivas i Observatoriet.

Observatoriet intill Stadsparken är en vacker 1800-talsbyggnad som ligger centralt i Lund. Byggnaden invigdes 1867 och dess fasader ritades av domkyrkoarkitekten Helgo Zetterwall. Bygganden har använts av Lunds universitet för studier i bland annat astronomi fram till 2002 då verksamheten flyttades. Sedan dess har ingen regelbunden verksamhet bedrivits i lokalerna. Observatoriet med intilliggande park och byggnader skyddas som byggnadsminne men Observatoriebyggnaden har i dagsläget eftersatt underhåll. Men Lunds kommun vill att Observatoriet ska kunna fylla en funktion för Lundaborna.

Därför utlyser nu Lunds kommun en idétävling för att samla in innovativa och genomförbara idéer som kan användas som underlag för hur Observatoriet skulle kunna väckas till liv och nyttjas i framtiden.

– Idétävlingen handlar om att få in förslag som fungerar utifrån de restriktioner som finns. Med rätt verksamhet i lokalerna skulle Observatoriet kunna ge stort värde för Lundaborna, säger Mathias Nielsen, projektledare för idétävlingen.

Tävlingen pågår mellan den 20 april och 25 maj. All info om tävlingen hittar du på www.lund.se/observatorietavling"

Kontakt:
Mathias Nilsen, projektledare
mattias.nielsen@lund.se, 046-359 63 78

 

Lämna ett svar