Hoppa till innehåll

Nr 40 2018

Det stormar på Mars

Arne Lindengard rapporterar om en jättestorm som drar fram på Mars:

Stormen täckte 10 juni en yta motsvarande 41 miljoner kvadratkilomneter (= Nordamerika + Ryssland).

För Opportunity är det nu natt dygnet om. Överlever maskinen när den blästras i stormens framfart? Kontakten har brutits och den 15 år gamla rovern har sannolikt gått ner i viloläge.

Opportunitys hemsida finns denna pedagogiska – men obs! tänkta –  bildsvit från i går 12.6 hur solen sakta slocknat:

8348_PIA22521-16[1]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/TAMU​

NASA:s tidigare sajt om fenomenet, som inte saknar paralleller i den historiska utforskningen av vår grannplanet, återfinns här. 

Det har funnits tillfällen då Mars yta varit omöjlig att uppfatta från de stora teleskopen på jorden på grund av sandstormarnas framfart. De har lagt en slöja över planeten.

KLICKA upp bilden neda så ser du positionen för Opportunity:

21902_PIA22329_labeled-1600[1]

Denna så kallade "global map" visar hur den tilltagande stormen tedde sig 6 juni. Kartan baseras på kameran Mars Color Imager (MARCI) på NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter spacecraft. Den blå pricken markerar positionen för Opportunity. Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/MSSS

En presskonferens har utlysts kvällstid svensk tid 13 juni. Så vi återkommer med ett PS.

PS.

CNN har nyligen (= kvällstid 13.6) haft denna rapport.

Det påpekas att en fjärdedel av Mars yta är attackerad av sandstormarna.

Vecket avslöjar exoplaneten

Ny ESO-forskning, med hjälp av ALMA-maskineriet, visar på förekomsten av nybildade planeter i de protoplanetära skivorna –  de gas- och dammfyllda planetfabrikerna som omger unga stjärnor som HD 163296, en ung stjärna ungefär 330 ljusår från jorden i stjärnbilden Skytten/ Sagittarius.

Denna stjärna är cirka två gånger så massiv som solen men är bara fyra miljoner år gammal, drygt en tusendel av solens ålder.

Småskaliga rörelser i gasen  har avslöjat några av de yngsta planeterna i vår galax, tack vare högupplösta bilder från ALMA.

ALMA Discovers Trio of Infant Planets

ALMA har upptäckt övertygande bevis för att tre unga planeter går i bana runt den unga stjärnan HD 163296. Med hjälp av en ny metod har astronomer kunnat identifiera tre skilda störningar i den unga stjärnans gasfyllda skiva. Detta är det starkaste belägget hittills att där kretsar nybildade planeter, som också betraktas som de första planeterna som upptäckts med ALMA.

I bilden visas mätningarna från ALMA vid en enskild våglängd. Ett tydligt "veck" i materialet avslöjar otvetydigt att här finns en av planeterna. Bildkälla: ESO, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); Pinte et al.

Istället för att fokusera på stoftet inuti skivan, som tydluigt avbildats i tidigareb observationert med ALMA, har astronomer istället studerat utbredningen av kolmonoxidgas i skivan. CO-molekyler avger mycket distinkt ljus i millimetervåglängder som ALMA kan observera i detalj. Subtila förändringar i våglängden från detta ljus beror på dopplereffekten som avslöjar rörelser av gas i skivan.

CO-emissionens växlande våglängder indikerar att gasen interagerar med ett massivt objekt.

Hela ESO-rapporten här.

Lämna ett svar