Hoppa till innehåll

Nr 41 2018

Polsk tv dokumenterar vår SSS-skulptur

Det kom ett trevligt mess från vår professor emeritus Gösta Gahm i Stockholm:

Under augusti månad 2018 kommer ett polskt tv-team att göra en film om Sweden Solar System, SSS. De planerar att besöka praktiskt taget alla modeller från söder till norr. Producenten Aldona Hartwinska kommer att ta med sin farfar, som alltid velat göra en resa genom rymden. Han var en gång testpilot i polska flygvapnet. 

images

– Jag träffade producenten i Torun i söndags. De har redan gjort en fin videosnutt om SSS. Hennes farfar var testpilot efter andra världskriget och transporterade militärflygplan från Moskva till Polen, berättar Gösta Gahm.

SSS är världens största skalenliga modell av solsystemet med Globen som normalen (solen).På TBO  tronar sedan i fjor den sydligaste utposten, och det ska bli intressant att se vad det polska teamet tycker om vår sofistikerade dvärgplanetskulptur som både lyser och talar.

2007OR10-300x226

 

Nytt från Chalmers:

Jetstråle från stjärndödande svart hål​

Astronomer som arbetar med ett projekt för att studera supernovor blev överraskade när det som först såg ut som en supernovaexplosion var i själva verket något annat: en stjärna som slets isär av ett supermassivt svart hål.

Under många år kunde forskarna kunde följa händelsen i Arp 299, ett par av kolliderande galaxer nästan 150 miljoner ljusår bort. Många teleskop observerade detta gemensamt, bland dem 25-metersteleskopet i Onsala, Sverige, som ingår i teleskopnätverket European VLBI Network (EVN).

Artist conception of a tidal disruption event (TDE) that happens when a star   passes fatally close to a supermassive black hole, which reacts by launching a relativistic jet.

Rymdkonstnärens uppfattning av fenomenet.

Denna sällsynta typ av stjärndöd kallas gravitationell sönderslitning (på engelska tidal disruption event, eller TDE). Det sker när den kraftfulla gravitationen hos ett supertungt svart hål sliter sönder en stjärna som kommit allt för nära den tunga bjässen.

Teoretiker har lanserat idén om att materia som rivs bort från den dödsdömda stjärnan under en tid bildar en roterande skiva runt det svarta hålet. Skivan alstrar både intensiv röntgenstrålning och synligt ljus, och från skivans mitt sänds jetstrålar av materia ut i hastigheter som närmar sig ljusets.

Nu har astronomer direkt avbildat en sådan jetstråle och sett hur den förändras över tid.

Arp299_V3-NRAO-movie[1]

Animerade radiobilder av Arp 299B. Klicka upp bilden så kommer den spektakulära animationen igång. Bildkälla: NRAO

Hela pressmesset återfinns här.

Tidigare Onsala-forskaren Eskil Varenius, numera knuten till Jodrell Bank, berättar i pressmesset ovan att  ett globalt nätverk av radioantenner som samarbetar är det enda sättet att i detalj se en sådan jetstråle och studera hur så avlägsna objekt utvecklas.
– Det är otroligt vad dessa teleskopnätverk kan åstadkomma. Detta är är ett solklart fall där internationellt samarbete uppnår en helhet större än summan av dess delar, säger han.

Framtida rymdteleskop

Tack till Lars Olefeldt som tipsar om en blogg som beskriver framtida rymdteleskop, de som följer på James Webb-teleskopet.

Vi ber att få återkomma, för här finns fantastiska projekt på gång.  

Tengborgs ungdomsstipendium utlyst

Från Astronomisk Ungdom inlöper detta mess:

Det har återigen blivit dags att nominera kandidater till årets Rosa Tengborg-stipendium! Ungdomsstipendiet, som vi delat ut sedan 2009, uppgår till 5000 kronor och tilldelas en ung astronomientusiast, amatörastronom, astronomistudent eller någon som på annat sätt är aktiv inom astronomi i Sverige. Gärna någon som gjort något nyskapande och häftigt, eller som har påverkat många i sin omgivning.

rosa_logga_500[1]

Känner du till någon ungdom i Sverige, som på något sätt är verksam inom astronomi, som skulle passa som årets stipendiat? Maila ditt förslag, innehållande en kort motivering, namn, ålder och kontaktuppgifter till kandidaten, till stipendium@astronomiska.se senast den sista augusti 2018. Stipendiet utdelas årligen i samband med Astronomins dag och natt, som i år inträffar den 29 september 2018.

Tidigare stipendiater finns listade här på stipendiets sida.

 

 

Lämna ett svar