Hoppa till innehåll

Nr 47 2018

Solförmörkelse 1:

ESO laddar upp för Chile-eklipsen i juli 2019

Den 2 juli 2019 kommer ett av världens mest imponerande fenomen vara synligt från ESO:s La Sillaobservatorium i Chile — en total solförmörkelse. Eftersom dessa händelser är väldigt ovanliga – nästa sker om 212 år — organiserar ESO en kampanj för observationer och aktiviteter vid platsen, vilket gör det möjligt för allmänheten att uppleva denna spektakulära händelse. Biljetter kan köpas från och med 13:00 CEST/07:00 CLT fredagen 13 juli 2018.

2 juli 2019 kommer månen täcka solskivan och dag blir till när under en total solförmörkelse som täcker en 150 km stor bit av norra chile. Tusentals av besökare från över hela jorden kommer att resa till detta område för att uppleva detta fenomen mot det dramatiska chilenska landskapet.

Solförmörkelsen kommer att vara synlig från ESO:s La Sillaobservatorium i Chile, samma år som observatoriet firar 50 år i drift. För att fira detta unika samband organiserar ESO ett evenemang för solförmörkelsen 2019 vid La Sillaobservatoriet. Eftersom solförmörkelsen inträffar under eftermiddagen, kommer resten av dagen ägnas åt olika aktiviteter, inklusive rundturer till La Silla-teleskopen, föreläsningar och workshops.

Artist’s impression of the 2019 eclipse viewed from La Silla

Rymdkonstnärens vision av förmörkelsen nästa år. Solen står lågt i väster och flera planeter och ljusa stjärnor ses lätt för blotta ögat. OM VÄDRET TILLÅTER… Bildkälla: M. Druckmüller, P. Aniol, K. Delcourte, P. Horálek, L. Calçada/ESO

TITTIPS: klicka upp BILDEN PÅ DIN SKÄRM.

Att titta på solförmörkelsen kommer bero på väderförhållanden, vilket inte kan garanteras. Claudio Melo är ESO:s representant i Chile.

— Denna tisdag i juli 2019 kommer allas ögon att vända sig mot Chile när månen passerar mellan jorden och solen och blockerar solens ljus. Astronomi och skönheten hos de klara chilenska skyarna kommer visas för hela världen när den sällsynta solförmörkelsen kommer att locka tusentals människor, både från Chile och längre bort, till norra Chile, förklarar han.

ESO tillsammans med Cerro Tololo Inter-American Observatory, Gemini Observatory, SOAR Observatory, Large Synoptic Survey Telescope, Las Campanas Observatory, samt Giant Magellan Telescope Project arbetar nära med Regional Governments of Coquimbo and Atacama och även lokala institutioner. Tillsammans siktar de på att föra vetenskap och astronomi närmare Chiles befolkning och den bredare publiken under solförmörkelsen 2019 och även välkomna det förväntade stora antalet besökare.

Artist’s impression of the 2019 eclipse viewed from La Silla (

KLICKA UPP BILDEN FÖR ATT SE STJÄNOR (LIGGANDE ORION T EX) OCH PLANETER.

Mer information om ESO:s evenemang är nu tillgängligt online. 300 biljetter kommer att vara tillgängliga att köpa från ESOshop efter 13:00 CEST fredagen 13 juli. Biljetterna kostar 200 euro och inkluderar transport från foten av La Sillaberget upp typ observatoriet, solförmörkelseglasögon och tillgång till alla evenemang och aktiviteter på plats.

För biljettförsäljningen gäller först till kvarn. .

Ytterligare information om aktiviteter och inbjudningar till att delta kommer snart att annonseras på ESO:s hemsida: https://www.eso.org/public/sweden/

Solförmörkelse 2:

ASTB-gänget laddar för Kiruna

Tora Greve, Erik Johansson & Co packar sina trunkar som bäst för färd norrut och bevakning av den partiella solförmörkelsen 11 augusti, och IAU:s välkände förmörkelseexpert Jay Pasachoff ser fram mot möte med svensktruppen på svensk hemmabana.

Pasachoff har sammanställt en relis med diverse matnyttig information, ur vilken vi plockar:

*   *   *

The August 11, 2018, partial solar eclipse will be visible from the northernmost parts of the world. The Norwegian-controlled Archipelago of Svalbard, site of visibility of a total solar eclipse in 2015, will have a 45% partial eclipse. At Scandinavian capitals of Oslo, Stockholm, and Helsinki, coverage will be 5%, 4%, and 8%, respectively; with 9% coverage at St. Petersburg, Russia. Pasachoff will join Swedish colleagues, led by Tora Greve, based in the northern Swedish city of Kuruna and perhaps observing from Torneträsk, for 26% coverage. She is a veteran eclipse observer, and has arranged a dozen-person expedition to the north. Greve joined Pasachoff for the 2013 total eclipse in Gabon, Africa and the 2017 total eclipse in Oregon, USA. She has seen 21 total solar eclipses and 40 solar eclipses of all types.

On August 11, Tromso, Norway, will have 29% coverage. The eclipse will extend as far south as Moscow, with only about 2% coverage of the Sun, which will be high in the sky. Coverage will be 25% to 50% in Greenland and 20% in Iceland. A narrow band of visibility will extend to 35% coverage of the solar diameter at Seoul, South Korea, at Shanghai, with the Sun at the horizon. About 65% of the Sun’s diameter will be eclipsed at the North Pole.

Pasachoff is a veteran solar-eclipse observer, having started as a first-year student at Harvard. He has observed at 34 total solar eclipses and a total so far of 67 solar eclipses of all types.

*   *   *

photo-1024x680[1]

Pasachoff 2012 vid den partiella solförmörkelsen, synlig bl a här vid The Jansky Very Large Array

Några sajter:

IAU:s Working Group on Solar Eclipses:

http://eclipses.info

Pasachoffs förmörkelseexpeditioner:

http://totalsolareclipse.org

Google-kara med 11 augusti-fenomenet:

http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/xSE_GoogleMap3.php?Ecl=+20180811&Acc=2&Umb=1&Lmt=1&Mag=1&Max=1&Map=ROADMAP

Lämna ett svar