Hoppa till innehåll

Nr 48 2018

Vår astropedagog Peter Hemborg om ett kul möte efter nästan tjugo år:

Mia kom tillbaka till TBO – som lärare!

Peter Hemborg, vår astropedagog, har varit med i vårt sällskapet i 32 år. Han kom snart in på att det var visningar för barn, som han var bäst på. Han gick lärarutbildningen på Malmö Lärarhögskola, och blev färdig lärare 1992. Parallellt med arbetet som lärare, fortsatte Peter att engagera sig i ASTB Efterhand, som tiden gick, utvecklades det pedagogiska arbetet och utbudet breddades. 2011 anställdes han i sällskapet, som lärare med titeln astropedagog.

20180525_120631

Två pedagoger på TBO…

Vad är det då som hänt, nu våren 2018? Jo, för första gången har en lärare, som själv besökte Tycho Brahe-observatoriet som skolbarn, nu återkommit till Tycho Brahe-observatoriet –  med sin första klass.

Varför? Jo, enligt Mia Kniberg, som hon heter, var besöket på Tycho Brahe-observatoriet det som gjorde att hon till slut förstod rymden. I skolan, säger Mia, var det svårt att förstå, och abstrakt, men vid besöket ute på Tycho Brahe- observatoriet, klarnade ämnet och plötsligt så förstod hon rymden.

20180525_120627

I dag är Mia lärare i Skurup

Denna upplevelse var så stark, att hon nu ville, nästan tjugo år senare, att hennes elever skulle få samma möjlighet. Detta hände den 25 maj 2018. Mia var lika imponerad av besöket denna gång. Och ja, hon sa att hon återkommer.

Mia 2 (1)

Mia i något yngre år…

– Någon vecka senare kom Mia tillbaka till TBO. Hennes elever hade gjort ett tackkort, som de önskade att Mia skulle överlämna personligen till mig. De gav mig också en rosenplanta, som tack. Rosen är nu planterad hemma hos mig, berättar Peter.

Tack från Östergårdsskolan Skurup (1)

Tacksamma kids 2018

Färggrant i rymden

ESO:s veckonews handlar om ESO:s jätteteleskop VLT (Very Large Telescope) som visar upp stjärnhopen RCW 38 i all sin prakt.

I bilden framträder stjärnorna i RCW 38 och de moln av lysande gas som omger dem, tillsammans med mörka rankor av stoft och damm som sträcker sig ända in i dess kärna. Bilden har tagits av kameran HAWK-I med hjälp av GRAAL, dess nya system för adaptiv optik.

Stjärnhopen, där hundratals unga, tunga, heta stjärnor samlas, ligger omkring 5500 ljusår bort i stjärnbilden Seglet/Vela. 

Celestial Art

Stjärnhopen  RCW 38 i all sin prakt. Fotot är resultatet av en testkörning med kameran HAWK-I cam med ett optiskt adaptivsystem kallat GRAAL Bildkälla:
ESO/K. Muzic

Nova Scuti 2018

Ett antal sektropiska studier har börjat ramla in från Nova Scuti 2018, bl a här.

​Nostalgisk tår…

I samband med planerna för att rusta upp gamla Obsis i Stadsparken, Lund, och få någon sorts verksamhet i huset, har våra vänner inom yrkesastronomin pläderat för ett astronomihistoriskt museum. Vi får se hur det går med det, men Dainis Dravins, prof em vid institutionen och flitig medverkande inom den astronomihistoriska communityn på våra breddgrader, låter förstå att det är möjligt att sätta samman den gamla refraktorn igen. Bitarna är bevarade.

Gamla_refraktorn

Härliga minnen… Bildkälla: Lunds Observatorium

Vem som ska göra det, stå för rekonstruktionen av teleskopet, och med vems pengar, är emellertid skrivet i stjärnorna.

PS. Som Ingemar Lundström påpekat: Det legendariska vaktmästarparet på gamla Obsis Gösta och Esther Hultzén uppmärksammas i senaste årsboken från Kulturen i Lund. Temat är "Kommunikation" och i ett av bidragen uppmärksammas Esthers dagboksförfattande.

Paret bodde några år i klassiska "grindstugan", och Gösta var flitigt verksam som fotograf och någonstans är han omtalad i äldre utgåvor av Cassiopeia, vår dåvarande årsbok inom sällskapet. Jag ska kolla närmare. Definitivt förekommer han i Lundaögon mot stjärnorna, där Ingemar Lundström ju är en av huvudförfattarna. Hultzén spelade stor roll när Knut Lundmark behövde bildmaterial till sina föreläsningar och observatorievisningar.

Lämna ett svar