Hoppa till innehåll

Nr 49 2018

Nyhetsflash:

Första neutrinon från en blazar hittad!

Äntligen har det lyckats forskarna att exakt identifiera en väldefinieread källa till  en neutrino i det tidiga universum som fångats upp på jorden: Blazaren TXS 0506+056.

Tidigare har neutriner setts komma från solen och supernovan SN 1987A, men nu har "katalogen" utökats på ett synnerligen spännande vis,  erinrar W-bloggens tipsare Anders Nyholm, själv supernovaforskare.

Nyheten är het och  presenterades i dag med stort buller och bång av amerikanska NSF (National Science Foundation), och i det matiga pressmesset påpekas hur det sofistikerade IceCUBE-maskineriet i Antarktis djup, det rymdbaserade Fermi-teleskopet och ett 20-tal andra rymd.- och jordbundna instrument med kanske 1000 forskare och tekniker involverade, lyckats med bedriften. Neutrinon, en skapelse av svart hål i en aktiv galaxkärna flera miljarder ljusår bort, visade sig sammanfalla i tid och riktning med gammahård strålning från blazaren, som ligger i Orions stjärnbild.

Orion Constellation (ground-based image)

Bildkälla: Daily Mail/Press Association

I motsats till annan kosmisk strålning struntar neutrinon i universums magnetfält utan drar på i all evighet i samma riktning efter skapelsen, och därför kunde man denna gång, då neutrinon träffade en molekyl i IceCUBE-detektorerna i september i fjor,  härleda den exakta platsen på himlavalvet.

Pressmesset ovan innehåller även ett par förnämliga videofilmer, som visar hur upptäckten gått till. Tittande rekommenderas!

Upptäckten avrapporteras i Science-numret 13 juli.

science-cover-350[1]

Lämna ett svar