Hoppa till innehåll

Nr 50 2018

Hur länge ska vi vänta?

Gör Tychos ö till UNESCO-världsarv

De W-bloggläsare som läser Skånska Dagbladet och följer mig på mina sporadiska Facebook-inlägg, har kanske upptäckt att jag i lördags 14.7 pläderade för att Tycho Brahe-lämningarna på Ven ska uppgraderas till världsarv av UNESCO. Argumenten lyder som följer (citat ur SkD-krönikan):

"Vi spolar filmen tillbaka till slutet av 1500-talet. Du är Tycho Brahe och anklagas av en av kung Christian IV:s rådsherrar  för att sprida irrläror på Ven.

– Vad säger du om den anklagelsen? frågar rådsherren.

Du tappar  humöret och skriker:

– Vad jag säger? Jag säger tack och adjö!!!, varpå du smäller igen dörren efter dig så att fönstren skakar i slottsgemaken.

04M.Ulf16361

Så kan det mycket väl ha gått till när Tycho, den berömde astronomen, sa farväl till Danmark och bestämde sig för att resa till Prag och söka tjänst hos kejsaren, Rudolf II. Han bröt upp från Ven och tog de dyrbara instrumenten med sig. Kvar finns i dag några ömkliga rester  ute på ön, men ändå – det är djupt fascinerande. Där ute slår de historiska vingslagen.

Trots att Tycho var hetlevrad, ståndsmedveten, en högfärdsblåsa, var han en en skicklig astronom – den skickligaste innan teleskopet uppfanns – och vi är några obotliga nördar som gett oss den på att hans Ven-lämningar ska få status som ett av Unescos världsarv.

Vilken turistfälla blir inte det på våra breddgrader!

Kring hela Östersjön har astronomin, himlavetenskapen, blomstrat. I norra Polen verkade Copernicus, som lärde oss att solen låg i världsalltets centrum, inte jorden, och i Gdansk levde på 1600-talet den framstående astronomen Hevelius, vars hustru var sin mans jämlike vid instrumenten.

Utanför St Petersburg låg/lligger ett stort observatorium, i Köpenhamn har vi Rundetaarn… Östersjöområdet med omnejder pockar på Unescos uppmärksamhet. Tycho Brahe på Ven är alldeles speciell, eftersom där toppades den astronomiska forskningen tack vare Tycho.

umb_00574[1]

Ivar Johnsons staty av Tycho på Ven. Spanar Tycho efter ett erkännande från UNESCO?

Här är några av hindren som måste övervinnas:

Det svenska Unesco-rådet. Trögbearbetat.

Riksantikvarieämbetet och dess danska byråkratiska motsvarighet. 

Nordiska rådet. Här sitter ett par tunga skånska politikernamn. Och rådet vill ju ta tag i gemensamma nya nordiska projekt. Tychos Ven är lämpligen ett.

Svenska/danska/skånska lokal/region-politiker i Öresundsområdet. Borde vara intresserade (bara de slipper betala).

Idé-och vetenskapshistoriker i Lund, Köpenhamn, Malmö, liksom arkeologer på ömse sidor Öresund. Alla är långt ifrån så avancerade i sitt tänk som medeltidshistorikern Jens Vellev borta i Århus. Vellev har till och med vaskat fram pengar från danska fonder för att bygga upp Tychos slott Uraniborg igen. Käpparna i hjulet finns på den svenska sidan.

Det är, som alla förstår,  ett formidabelt hinderlopp, som väntar, men om ingen drar igång en kampanj – vem ska då göra det?"

Ny vulkan på Io

NASA rapporterar att Juno-instrumentet JIRAM (= Jovian Infrared Auroral Mapper) i december i fjor identifierade en ny vulkan på Jupitrermånen Io, nära månens sydpol.

 I infraött ter sig upptäckten så här (den röda fläcken under den kraftigt gula mitt i bilden) – KLICKA upp bilden:

071418_io_1[1]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM​

Michael Jackson vs ET

Självaste National Portrait Gallery ägnar pop/dansikonen Michael Jackson en stor utställning just nu, hur konstnärer utnyttjat artisten som motiv. Svenskan Klara Lidén är med via ett videobidrag. Mark Floods collage med en fyrögd Jackson tillsammans med ET, har fått kritikernas ögon på sig (The Guardian Weekly, 13-19 July 2018).

e22935facc32dae4f5ec79dd3f1a47b1--funny-shit-funny-stuff

Lämna ett svar