Hoppa till innehåll

Nr 51 2018

 

Superteleskop ger oss en "superlins" à la Einstein

Sommartorka är inget som kännetecknar den astronomiska nyhetsförmedlingen. Kompisen Robert Cumming, knuten som kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium (en del av Chalmers,) berättar om en rekordskarp bild på en spektakulär kosmisk lins  i en avlägsen klunga galaxer.

Ordet til Mr Cumming:

Här syns ett av rymdens märkligaste fenomen – en gravitationslins. Den nya bilden har skapats av ett "superteleskop" som består av ett världsomspännande nätverk av radioteleskop, där det ikoniska 25-metersteleskopet i Onsala ingår som en del av European VLBI Network.

poster1new[1]

På radioteleskopens bild syns en nästan kusligt rund båge. Formen är egentligen en bild av en galaxkärna på drygt 11 miljarder ljusårs avstånd, som tänjts ut och förvrängts av massan som ligger precis i vägen – en jättelik galaxhop – 3,9 miljarder ljusår bort – som till största del består av mörk materia.

Och – kanske allra mest spännande – bågens form avslöjar ojämnheter i hopens mörka materia, på en detaljnivå som aldrig tidigare uppnåtts.

Mer att läsa finns hos Joint Institute for VLBI ERIC:

http://jive.nl/new-images-super-telescope-bring-astronomers-step-closer-understanding-dark-matter

Lämna ett svar