Hoppa till innehåll

Nr 55 2018

Senaste nytt från Onsala:

En "ironisk" radiogalax kartlagd i stort sökprogram

Hört talas om radiogalaxerna med de kluriga namnen The Double Irony och Exemplar? Vår Chalmers-professor, radioastronomen Cathy Horellou är förstanamnet på en stor och central rapport om just dessa  två radiogalaxer i en avlägsen superhop med z = 0,14.

Artikeln med rikt bildmaterial finns här: https://arxiv.org/abs/1807.08653 och där berättas också varför forskarna fastnat för de märkliga namnen. Double Irony liknar två omvända frågetecken, t ex, och vi får i rapporten även veta om detta frågeteckens grafiska historia!!! På svenska talar vi om ironitecken, typ:

ai

Finns i universum…?

fig9DbleIrony+iband+GMRT610+opticalgals copy

"Double Irony" radiogalaxen i röd färg på en optisk bild, och siffrorna anger rödförskjuningar på galaxerna runt omkring. KLICKA UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM! Ill ur rapporten

Titeln är denna: The XXL Survey: XXXIV. Double irony in XXL-North. A tale of two radio galaxies in a supercluster at z = 0.14
z står för rödförskjutningen och beroende på vilken kosmologisk modell och vilka därtill hörande parametrar som väljs, t ex Hubble-konstanten, så rör det sig oavsett vilket om väldigt tidiga markoskapelser i vårt kända universum och radiostrålningen har haft lååång tid på sig till oss. I detta avseende fungerar radioastronomin som ren och skär kosmisk arkeologi!

Radiogalaxer är stora. På himlavalvet upptar t ex Double Irony-systemet en skenbar storlek på flera bågminuter och har en reell utsträckning i rymden därefter: 1,1 Mpc!

CathyRadome20180730 (1)

Cathy Horellou på klassisk svensk mark – Onsala! Den dagsfärska bilden här och nedan har hennes son Steven tagit.

Rapporten ska publiceras i fackorganet Astronomy & Astrophysics i en serie av ungefär 20 artiklar (det blir en pressrelease
från ESA om pappersserien i september). 
Det handlar om observationer över hela det  elektromagnetiska spektrat, från röntgen till radio av två områden (XXL-North som har faktiskt en ekvatoriell deklination) och XXL South, 25 bågkvadrater var). Två kataloger kommer att
publiceras, en med 365 detekterade galaxhopar och en med mer än 20 000 AGN (aktiva galaktiska kärnor). 

– Min artikel handlar om två  spektakulära radiogalaxer in XXL-North. Den ena (the Double Irony) är lika stor som
vår lokalgrupp av galaxer (1.1 Mpc, = mer än 3 miljoner ljusår) och vi kunde visa att radiogalaxen sitter
i en lös grupp av galaxer, som i sin tur tillhör en supergalaxhop — samma supergalaxhop som den andra radiogalaxen,
the Exemplar, sitter i. 

3015_1[1]

-Det har varit ett riktigt detektivarbete att undersöka dessa radiogalaxer och ett rent nöje att upptäcka
mer och mer om deras omgivning. Det är underbart att ha tillgång till så mycket information från den stora
XXL-databasen. 

-Vad vi ser i radiokartorna är synkrotronstrålning (jetstrålar och lober) producerad av elektroner
som rör sig i ett magnetfält. Jetstrålarna kommer från området mycket nära ett supermassivt svart hål i galaxernas
mitt. 

-Vi kommer att följa upp detta genom att observera Double Irony och Exemplar med Giant Meterwave Radio Telescope
(GMRT) i Indien vid även lägre radiofrekvenser. Då hoppas vi kunna lära oss om radiogalaxernas historia
genom att detektera elektroner som har lägre energier (och lever längre än de som producerar radiostrålningen
som diskuteras i artikeln). De nya observationerna kommer att genomföras nu i dagarna och en av mina kollegor
är på plats!

CathyRadome20180730BW (1)

Relevanta fakta om detta världsomspännande projekt finns  här.

Kandinskij som deep sky-konstnär…

På XXL-hemsidan ovan spårar konstkunnande astronomer även in på ett kul sidospår: Den banbrytande ryske 1900-talskonstnären Vasilij Kandinskij fascinerades av geometriska figurer och han var nästan visionär när han 1913 gav oss exempel som dessa från den då helt okända djupa extragalaktiska världen med aktiva galaxkärnor, galaxhopar, superhopar, röntgenstrålning..

XXL-logo-k[1]

3151_5[1]

Vi får tro vad vi vill, men det är tillåtet att spekulera om Kandinskijs inspirationskällor. Fina motiv är det i alla händelser, suggestiva, djupsinniga. Man tänker gärna på Vincent van Goghs solar, som en del kännare tycker sig se spiralgalaxer i.

Vesta är med i laguppställningen

När vi senaste tiden har sett hur Jupiter, Saturnus, Mars – och månen – linjerat upp sig på himlavalvet på kvällarna, får vi inte glömma bort att också asteroiden/dvärgplaneten Vesta är med i gänget, synlig t ex i en vanlig fältkikare.

ASTB:aren Anders Larsson har borta i UK försökt dokumentera Vesta med sin kamera och jag här hemma i mitt nya boende med hjälp av en fältkikare 12×50.

Anders tipsar om flera sajter som har fakta om Vesta, t ex denna från The Sky Live-organisationen. Bilden därifrån visar hur  Vesta rör sig framför ett klassiskt mörkt moln i Vintergatan, i stjärnbilden Ophiuchus/Ormbäraren:

sky_1920[1]

Nedslag på månytan

Påpassligt nog slog två meteoriter ner på månytan 17 juli, drygt en vecka innan den totala månförmörkelsen, och blixtarna uppfångades från kameror på jorden.

Tänk om det skett mitt under totaliteten…

Tack till Arne Lindengard, som tipsar om upptäckten här.

Two_lunar_flashes_light_up_darkened_Moon_node_full_image_2[1]

Frida-träff i Blentarp

Mats Aili, ättling till Frida Palmér (1905-1966), vår första kvinnliga fil dr i astronomi (i Sverige), berättar att Frida-släktingar ska träffas i Blentarp, vid graven. Tid: 18 augusti. På plats är då bl a Mats kusin Gertrud Bern och Gunilla Lindberg, Frida-eleven som bor i just Blentarp.

Vi lär återkomma, för vi släpper aldrig intresset för våran Frida. Hon är på något vis vår egen Urania-musa i sällskapet. Och frågetecknen kring henne verkar aldrig bli riktigt uträtade.

Vill du läsa vad vi skrivit här om henne i bloggen, sök i vår sökmaskin t h.

frida7[1]

En ung Frida vid meridiancirkeln i Lund. Foto: Lunds Observatorium

Exo-Jupiter runt en variabel

Minnesgoda W-bloggsläsare erinrar sig bloggen nr 10/2018 i vilken jag skrev om hur dataspelare jagar exoplaneter på EVE Online genom Project Discovery, EVE:s citizen science-satsning. Exojakten bygger på data från rymdteleskopet CoRoT.

Jan-ÅKE Nordgren tipsar om denna sajt från Genève-astronomerna där vi tidigare i år kunde se denna graf, där en Jupiter-liknande exoplaneter går att påvisa trots att moderstjärnan är en – variabel!

a-potential-jupiter-like-planet-with-a-variable-host-star[1]

Gåta i sommarvärmen

Trots värmen, så kommer här en gåta att svalka hjärnhalvorna med: Vem är hon? Var är fotona tagna? I vilket sammanhang?

Svar i nästa blogg.

gåta 1

gåta 2

Lämna ett svar