Hoppa till innehåll

Nr 56 2018

 Jubel i busken:

Våra vänner i Halland dubbelinviger

Det kom en trevlig inbjudan från vännerna i HAS, Hallands Astronomiska Sällskap. Det är inte bara det att på söndag invigs officiellt Plönninge-observatoriet, samtidigt kompletteras skalenliga SSS (Sweden Solar System) med senaste tillskottet – den avlånga lilla himlakroppen ´Oumuamua som sannolikt är en interstellär överlevare i form av en i dag kall komet.

Inbjudan_Utan-buffe[1]

KLICKA upp inbjudan på den skärm.

Eftersom SSS håller sig till en skala som utgår ifrån att Globen i Stockholm motsvarar solen, får ´Oumuamua en storlek av – 0,12 mm!!!

Vi återkommer med bildbevis.

Stjärnfall över Malmö

Lördags- och söndagskvällarna 12 respektive 13 augusti inbjuder Tycho Brahe-observatoriet i Oxie allmänheten att titta på stjärnfall! Observatoriet är öppet för alla intresserade (fri entré), och målet är att på en stjärnklar himmel observera meteorsvärmen Perseiderna .

 – Tycho Brahe-observatoriet är öppet från kl 21.30 och vi håller på så länge vi orkar. Samtidigt som vi spanar efter meteorer kommer vi att guida på stjärnhimlen bland planeter, stjärnor och satelliter, berättar Tycho Brahe-sällskapets ordf Peter Linde. Dessutom är våra teleskop inriktade på sevärdheter på stjärnhimlen.

perseid-meteor-shower-2013[1]

Bildkälla: Discovery Magazine

– Mer information om stjärnfallen, både för barn och vuxna, kommer att ges i observatoriets möteslokal, där vi även håller till vid otjänlig väderlek och där vi också visar hur man LYSSNAR på meteorer.

Väderprognosen? Tyvärr sisådär.

Fint besök i Krokträsk och Älvsbyn

Från kompisen Ingemar Lundström, docent i astronomi i Lund fram till pensionen, har besökt Krokträsk  och Knut Lundmarks monument och grav i Älvsbyn. Tack för bildbevisen från hustru Lotta!

7E115552-D955-4EF9-91D2-C35167A29D87 (1)

Sveriges första rymdmonument Galaxen ägnades minnet av Knut Lundmark….

E19196CC-CC23-49A6-8913-292A8AE357A9 (1)

… som även ligger begravd med hustrun Birgitta i Älvsbyn.

Mars syd- och nordpol

Med hjälp av infrarödkänsliga instrument – inte kameror som jobbar visuellt – har Mars bägge poler kunnat studeras dag och natt under två jordår.

Mars har årstider, så när den ena polen växer, minskar den andra.

Det vi ser som det vita är kolsyresnö. (Tittips: KLICKA upp bilden för att få igång animationen.)

PIA22546_fig1_thumb[1]

​Bildkälla: NASA/JPL-Caltech

Hur det ser ut just nu när Marsstormen ännu inte lagt sig, utmanar forskarna.

Popikon på obsis

Har nått svensk popsnöre gjort musik och text om ett observatorium? Jag kom att tänka på detta när Arne Lindengard tipsade om följande:

– Jag har sen 70-talet en skiva med John Hiatt som heter Hangin' Around The Observatory. På skivan finns en låt med just det namnet, och artisten har själv lagt upp låten på youtube.

– Lyriken kan läsas på 

https://www.lyrics.com/lyric/4987746/Hangin%27+Around+the+Observatory 

och videon själv finns på sidan 

https://www.youtube.com/watch?v=I1DatcCx_zU .

 

220px-Hiatt_Observatory[1]

Göran Strand ställer ut i Borås

Vår eminente astrofotograf på Frösön, Göran Strand, ockuperar 24 januari-24 maj 2019  ett eget våningsplan på Abecita konstmuseum, Borås.

Vi återkommer till allt men flaggar redan nu för vinterns stora konsthändelse.

Göran ska även föreläsa på museet.

38458029_10155794164938434_683789004323160064_n[1]

Foto: Göran Strand

Gåtans lösning

Svaret på det gåtfulla bilderna i förra W-blogen (scrolla ner):

Vi ser stillbilder ur långfilmen 1930 Storm över Mont Blanc (Stürme über dem Mont Blanc) med Leni Riefenstahl i rollen som en astronoms dotter.

Riefenstahl blev under Tredje riket en av Hitler-Tysklands, erkänt, skickligaste (och farligaste) regissörer, med bl a dokufimerna från partidagarna i Nürnberg och Olympiafilmen från 1936.

Filmscenerna vid teleskopet spelades in i Neubabelsberg, observatoriet strax utanför Berlin.

8360[1]

Filmen finns numera även på  dvd

1 kommentar till “Nr 56 2018”

  1. Jag har bara två frågor och inga svar. Ser f.n. lite dåligt, men vem slog den stora golfbollen och med vilken klubba? Och man kan se att den inte gick i hål..
    Och vem uppfann uttrycket 'stjärnsmäll' Och ritade en teckning där den drabbade såg srjärnor?

Lämna ett svar