Hoppa till innehåll

Nr 57 2018

Mikael Strandänger på klassisk fysik(er)mark

Tack till Mikaer Strandänger, som låter mig återge en fb-bild på honom på hotellet i Bryssel där de berömda Solvay-konferenserna startade.

Historien enligt Mikael:

Solvaykonferenserna var viktiga, då de samlade världens ledande fysiker, speciellt den som ägde rum 1927 vill jag minnas, då det blev en het debatt mellan realisterna (bl a Albert Einstein) och instrumentalisterna (bl a Niels Bohr) om vad fysiker mäter för något.

– Realisterna menar ju att verkligheten finns oberoende av människan och att våra mätningar speglar denna verklighet, medan instrumentalisterna (antirealisterna) hävdar att mätningar på den ickeobserverbara världen, t ex på elementarpartiklar, ger förvisso bekväma mätresultat som kan ge oss förutsägelser, men de speglar inte någon verklighet som är oberoende av människan. De utgör endast mätresultat som våra instrument levererar…

37115411_10155641788746914_7906027265622802432_n[1]

Foto: Privat

Bilden visar fotot som hänger i lobbyn på Hôtel Metropole i Bryssel där den första Solvaykonferensen hölls 1911, med flera kända fysiker som deltagare: Brillouin, Curie, de Broglie,Einstein, Jeans, Langevin, Lorentz, Planck,
Poincaré, Rutherford 
och Wien. 

​Solvaykonferenserna grundades av den stora filantropen och företaget Solvay & Cie´s grundare Ernest Solvar, och arrangeras än i dag, numera även i kemi.

1280px-1911_Solvay_conference

Bildkälla: Wikipedia

Edlén inte bortglömd

Vill man följa NASA:s solkoronasatellit kan man t ex surfa in på denna NASA-sajt: Parker Solar Probe

Noterbart är i NASA-berättelsen att Bengt Edlén, vår  banbrytande svenske/lundensiske/uppsaliensiske koronautforskare, inte är bortglömd.

Thulins astronomi

Plötsligt har jag och Enoch Thulin-kännaren Lars Olefeldt, välkänd från W-bloggen, börjat fokusera våra tankar på denne märkliga flygarpionjär. Det är ju inte bara det att Thulin pluggade astronomi för C V L Charlier & Co i Lund för att uppnå sin fil kand-status, han var en av grundarna  av svenskt flyg i alla dess avseenden och lyckades med den historiska bedriften att dödsstörta över Landskrona 1919.

Thulin gjorde en flyguppvisning, dök, det gick snett och han föll ut ur sittbrunnen. Kraschen var så stark och krafterna så stora att en tvåkrona i hans rockficka bockades och hans huvud slets av kroppen. Inga roliga detaljer.

Obduktionen utfördes av Ivar Broman, Sten Bromans far. Om allt detta ska vi återkomma till så småningom.

enoch-thulin[1]

Poängen är att 100-årsminnet av dödsstörningen inte kommer att ihågkommas på Landskrona museum utan på en helt annan plats. Lovar återkomma!

Jan Waernbergs bok om Thulin är den första bild som möter oss studenten Enoch Thulin vid refraktorn på Lunds obsis.

Gunnel Cavalli-Björkman ur tiden

En god kompis, Gunnel Cavalli-Björkman, har gått ur tiden, 81 år gammal.Tack vare Gunnel kunde vi härom året, när vi arrangerade en konstutställning på Stiftsgården Åkersberg i Höör, låna in några Olle Svanlund-oljor från Gunnels och sonen Arvid Gårdlunds Galleri Svanlund på Gamla Väster i Malmö.

kamera-050-218x300

Olle Svanlund-olja från galaxvärlden.

Svanlund-oljorna var mäktiga, stora, och visade den berömde astronomiintresserade konstnärens galaxmotiv. De väckte berättigad uppmärksamhet. Och vi var livrädda att oljorna skulle stjälas från Frihetens kapell på Åkersberg där de ställdes ut.

Sommartorkan från rymden

Ni har säkert redan sett satellitbilderna som jämför Skåne från "då", det vill säga i fjor sommar, och "nu", det vill saga innevarande sommar 2018. Rymdstyrelsens satelliter har fått ett litet men dock mediagenombrott tack vare sommarbränderna och dito torkan.

torkansverige2018_fotorymdstyrelsengoogleesa[1]

Andra Sverige-bilder finns på Rymdstyrelsens hemsida.

Malmöbor impas inte så lätt

Måste gratta vännen Mikael Borg, bibliotekarie i Lund på LUX-biblioteket (granne till astronomiska institutionen), allaktivitetsman med barnböcker och roliga serier på samvetet bl a. Ett av Mickes bidrag med Malmöstuk förekom på hans fb-sida härom dan. Jag kan inte låta bli att återpublicera det:

39068273_10155764787380003_7627735198980898816_n[1]

Det är bara till att KLICKA upp bilderna på din skärm!

Lämna ett svar