Hoppa till innehåll

Nr 58 2018

Pompa och ståt när HAS hyllades med klassiskt vintergatspanorama

När vår systerförening norr om Hallandsås, HAS (Hallands Astronomiska Sällskap) med pompa, ståt, högtidstal  och musik invigde sitt nya observatorium den gångna helgen (12.8) – Plönninge -observatoriet – var vår ordf Peter Linde med Eva Dagnegård på plats. De hade också en ASTB-gåva med sig till HAS-ordf Charlotte S Helin:

En kopia i 1/2 av det flotta lundensiska vintergatspanoramat, som vår grundare prof Knut Lundmark lät skapa (med konstnärlig hjälp) på 50-talet. Panoramat blev en världshit och har reproducerats i otaliga böcker.

IMG_2224

Vad döljer sig i det platta paketet…

IMG_2225

.. om inte Lundaobsis egen stolthet, vintergatspanoramat.

I samband med observatorieinvigningen avtäcktes också det senaste bidraget till solsystemsmodellen SSS, skalenliga Sweden Solar System.Prof em Gösta Gahm, entusiasten bakom SSS, talade.

IMG_2237

Charlotte vid sin skapelse…

Oumuamua_orig_halvard_1080-490x420

… 0,12 mm stora interstellära kometen ´Oumuamua.

IMG_2217

Gösta Gahm talade vackert. Foto: F:a Dagnegård & Linde.

Grattis till kompisarna inom västra axelmakten!

PS. En rapport signerad Robert Cumming från invigningen kan även läsas här, på Populär Astronomis hemsida.

Peter i Wien på IAU-träff med kontroversiellt förslag

Vår ordförande Peter Linde är med på den stora IAU-kongressen i Wien, som ligger i faggorna. Vi lär få rapport när vi ses på ASTB-stormötet i slutet av augusti.

Det är några årtionden senast Peter var på en IAU-kongress, dit världens alla yrkesastronomer kallas.

d26db5abc24ef6bfe34ea90b414e7a20

George Lemaitre t h får sentida upphöjelse. Här med okänd man t v…

Till ett av de kontroversiella förslagen på denna IAU-kongress hör att Hubble-lagen (universums expansion) ska omformuleras till – the  “Hubble-Lemaître law”. Vilket vore en välgärning med tanke på allt det historiska  grävande som skett i fallet och som gör att fundamentet under Hubble skakar, minst sagt.  Vår egen Knut Lundmark spelade även en roll i historien. Läs Nya himlar!

Vintergatan i 3-D

Polska astronomer hävdar att de bättre än andra, med hjälp av klassiska cepheider, kunnat ge oss en riktigare bild av Vintergatans struktur i området runt solen.

Redan i abstraktet noteras: "We unravel, for the first time, the real structure of our Galaxy as seen via the young stellar population. This new picture allows us to precisely constrain the Galactic disk shape and dig into the recent history of our Galaxy."

Lite kagigt låter det, som vi säger i Malmö.

Göran Scharmer får fint erkännande

Mer grattis, nämligen till vår solforskare Göran Scharmer, som tilldelats den så kallade  rektorsmedaljen i 8:e storleken, av rektorn vid Stockholms universitet.

Scharmer har genom utomordentligt skicklig design och konstruktion av solteleskop och tillhörande instrument väsentligt utvecklat den markbaserade observationella solfysiken.

scharmer-halvfig

Scharmer är en av våra ledande solforskare. Foto: Magnus Bergström/Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Det svenska 1-metersteleskopet installerat 2002 på La Palma är idag ett världsledande forskningsinstrument och det vetenskapligt mest framgångsrika markbaserade solteleskopet.

Efter att Stockholms universitet, med stöd av Vetenskapsrådet, 2013 tog över huvudmannaskapet för Institutet för solfysik från Kungliga Vetenskapsakademien har den vetenskapliga verksamheten under Scharmers ledning vuxit kraftigt och institutet är idag ett av de ledande forskningsinstituten i världen inom observationell solfysik. 

image[1]

Själva kraschan. Bildkälla: SU

Medaljerna delas ut vid installations- och promotionshögtiden i Stadshuset i huvudstanden 28 september 2018.

Lurig räv

W-bloggen är som alltid nyfiken på vilda djur som söker sig till våra observatorier, som här vid ALMA-skålarna i Chile. Vad har räven bakom örat? Den ser ovanligt lurig ut.

chile_nikon_alma_telescope_fox_antenna_eso_radiotelescope-474134

Bildkälla: ESO​

Lämna ett svar