Hoppa till innehåll

Nr 59 2018

Frida Palmér-extra:

Kusinträff i Blentarp vid hennes grav

Tack till Gunilla Lindberg, som rapporterar följande från igår (18 augusti) – då sammanstrålade en rad av astronomen Frida Palmérs släktingar i Blentarp för att besöka hennes grav:

Frida, som var född i Blentarp, var på sin tid känd i internationella kretsar för sin forskning om variabla stjärnor, och hennes arbeten publicerades ibland annat i USA, vissa av dem i många upplagor.

Mötet inleddes med lunch på Blentarps Byakrog och det visade sig att kusinerna och kusinbarnen gjort en ganska grundlig djupdykning i sina minnen om sådant som gällde Frida, och en del nya roliga detaljer kom fram.

Efteråt tog sig sällskapet till den gamla 1100-talskyrkan, där Gunilla Lindberg gjorde en kort sammanfattning av Fridas liv samt harangerade Charlotte Sikö Helin och Ulf R Johansson för deras arbete med att återge Frida Palmér hennes plats i den astronomiska världen.

Kusinbarnet Mats Aili berättade om barndomstiden då Frida var en ofta sedd gäst i hans hem i Halmstad.

Efteråt gick alla ut till graven, där stenen av säkerhetsskäl nu lagts ner på marken.

Fridas grav 2018 beskuren 1000

Ett PS.

Följande notis stod att läsa om Frida Palmér i Vem är vem?, Götalandsdelen, 1948. Inget berättades om hennes viktiga insatser inom försvaret under krigsåren men väl noterades alla föreningar hon var med i inklusive vår egen samt att hon faktiskt var med i t ex Yrkeskvinnornas klubb, som etablerades runt om i landet på 30-talet.

Till hennes hobbies, berättas det, hörde cykelutflykter, utländsk litteratur och språk.

 0758.4

KLICKA upp sidan på din skärm.

Lämna ett svar