Hoppa till innehåll

Nr 65 2018

Äntligen!

Pulsarupptäckare Jocelyn Bell Burnell prisas efter 50+ år

Hon fick inte dela nobelpriset i fysik, vilket hon borde ha fått, hon fick däremot det nya Breakthrough-priset, och det skulle hon bara ha.

Jocelyn Bell Burnell är för evigt inskriven i rullorna som den som "egentligen" upptäckte pulsarerna, vilket fått den namnkunniga juryn bakom Breakthrough-priset att tilldela den i dag 75-åriga astrofysikern sitt pris på 3 miljoner US-dollar.

d41586-018-06210-w_16099296[1]

Bildkälla: Nature/David Hartley/Shutterstock

Citat från Nature:

“I cannot think of a more deserving scientist to win this prize,” says Chiara Mingarelli, an astrophysicist at the Flatiron Institute in New York City. “In addition to being both a pioneer and a giant in the field, Bell Burnell is the highest calibre role model — a champion for women in science, who speaks out against the many inequities faced by women in STEM [science, technology, engineering and mathematics] fields.”

Priset kom på banan 2012 och har bland sina sponsorer Google-entreprenören Sergey Bin och Facebook-profilen Mark Zuckerberg.

Tidigare pris har gått till  Stephen Hawking och LIGO-folket, som upptäckte gravitationsvågorna härom året.

1974 gick halva nobelpriset till doktoranden Burnell Bells handledare vid universitetet i Cambridge, Anthony Hewish, den andra halvan gick till radioastronomen Martin Ryle.

Jocelyn Bell Burnell har aldrig proponerat på att hon borde ha fått dela nobelpriset med sin professor, vilket å andra sida en stor profil som Fred Hoyle ansåg. Han gjorde sig så impopulär genom att underkänna nobelkommittén att han själv aldrig fick det åtråvärda N-priset. 

En som skrivit elakt om nobelkommitténs miss(ar) är UC San Diego-professorn Brian Keating, som hävdar att fysikpriset rentav kan vara till förfång för vetenskapen. Samtidigt säger han till Nature (se ovan) att det inte är för sent att reparera skadan och ge nobelpriset i fysik till Bell Burnell.

aHR0cDovL3d3dy5zcGFjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA3Ny8wNzEvb3JpZ2luYWwvbG9zaW5nLXRoZS1ub2JlbC1wcml6ZS1jb3Zlcg==[1]

Burnell Bell ämnar  investera priset till stöd för unga forskare, som är – som grupp – underrepresenterade inom forskningen.

Jocelyn Bell Burnell är bekännande kristen, engagerad inom kväkarna.

(Tack till Jesper Sollerman för detta nyhetstips!)

Lämna ett svar