Hoppa till innehåll

Nr 67 2018

Man häpnar!

Med lite trixande kunde Göran Strand, vår astrofotograf norröver, härom dan verkligen få till det när han vred och vände på det fantastiska norrsken han såg från Handöls horisont. Med minst en alien och en stormtrupper på himlavalvet.

– Är detta verkligen bara en slump?, undrar Meisterfotografen.

41512489_10156437056975560_2786330273451606016_n[1]

Foto: Göran Strand

Trevligt månhäfte från SAAF

Ett litet men dock GRATTIS till Johan Kärnfelt, som författat den lilla nimma Fokus-skriften från SAAF: Att observera månen. 

Häftet kryllar av matnyttig information om vår drabant, som vi amatörastronomer oftast förbannar halva månaden tolv ggr om året men som vi borde intressera oss mycket mer för. Här finns hur mycket som helst att kolla upp även med små teleskop. Och RITA av!

Fokus-häftena är, som det står i förordet, författade av svenska amatörastronomer för svenska amatörastronomer, och det är en mycket god relation. SAAF:s hemsida finns här.

Personligen ska jag från tid till annan beta av den 100-lista, som Johan återger.

Johan tipsar bl a om Lunar Picture of the Day, LPOD, och 13 september kunde vi njuta av den långsmala kratern Schiller:

LPOD-2004-11-12

Bildkälla: LPOD/Tom Bash

Pärlan NGC 3981 i all sin prakt

I nedanastående  bild hänger den skimrande vackra spiralgalaxen NGC 3981 i rymdens mörker. Galaxen, som ligger i stjärnbilden Bägaren (Crater på latin), avbildades i maj 2018 med instrumentet FORS2 på ESO:s Very Large Telescope (VLT).

FORS2 finns på VLT:s enhetsteleskop 1 (Antu) vid Paranalobservatoriet i Chile. Bland de toppmoderna instrument på VLT:s fyra enhetsteleskop står det mångsidiga FORS2 ut som en slags schweizerkniv bland astronomiska instrument. Det kan studera många olika slags himlakroppar på en mängd olika sätt, och kan även skapa vackra bilder som den här.

A Galactic Gem

Bildkälla: ESO

Bilden  togs som en del av ESO:s ”Cosmic Gems”-program (namnet motsvarar “Kosmiska pärlor” på svenska) som syftar till att producera astronomiska bilder för undervisning och för att väcka allmänhetens intresse. I detta program används observationstid som annars gått till spillo eftersom väderförhållandena ansetts vara för dåliga för vetenskapliga observationer. Istället tar man bilder på intressanta, spännande eller visuellt tilltalande objekt. Mätningarna görs även tillgängliga för professionella astronomer genom ESO:s vetenskapliga arkiv.

Elisabeths teleskop till salu

Vår ASTB-medlem i Ystad (tidigare Höör) Elisabeth Persson berättar att hon vill sälja det teleskop, ett Bresser Messier, som vi kunde skåda på utställningen på Åkersberg, Stiftsgården i Höör, härom året.

– Mitt telnr är 0411 104 95.  Jag gav 8 000 kr för det en gång och det blir prisvärt för den som tar över det, noterar Elisabeth.

 

IMG_7568

T

Teleskopet visades bl a på utställningen i Höör 2014.

BUFFALO avslöjar fenomenal g-lins

Med hjälp av Hubble-teleskopet har inletts ett projekt kallat BUFFALO, vars mål är intima närstudier av sex massiva galaxhopar och deras omgivningar. Hopen kallad Abell 370 inleder projektet, och bilden visar en rad av gravitationen linsade galaxer bortom hopen – några av de första galaxerna överhuvud taget i vårt kända universum.

En galaxhops massa både böjer och förstorar bakom/bortomliggande galaxers ljus. Som under HST-fotots centrum, där vi kan se flera bilder  spiralgalaxen kallad "The Dragon" – Draken:

The last of the Frontier Fields — Abell 370

Bildkälla: NASA, ESA, A. Koekemoer, M. Jauzac, C. Steinhardt, and the BUFFALO team

BUFFALO står Beyond Ultra-deep Frontier Fields And Legacy Observations och styrs bl a av astronomer knutna till  Niels Bohr Institutet i Köpenhamn.

Förste månturisten 

Space X meddelar att den förste månturisten "är på gång". Tipsar Peter Hemborg.

​En rundtur runt månen ligger i faggorna med hjälp av Big Falcon Rocket, som också kallas Big Fucking Rocket. Går det snett kan det se ut så här som i den klassiska filmen:

thBZX9EA6C

 

Lämna ett svar