Hoppa till innehåll

Nr 68 2018

Försvar för  den mörka natten

Vi vet att detta är kontroversiellt. Framför allt många kvinnor vill ha belyst vägar och stigar på nätterna av fruktan för överfall. Själva känslan av trygghet må vara irrationell, men den går inte att bortse ifrån. Den ska respekteras.

Vi astronomer älskar kvälls- och nattmörkret, då kan vi se det vi lever för. T ex se vintergatan svepa fram över natthimlen, en upplevelse som alltfler jordbor numera går miste om därför att våra städer är så upplysta.

Malmö är i detta sammanhang en paradoxernas stad.

Å sena sidan stödjer stan det internationella Earth Hour-projektet varje mars månad genom att under en timma släcka ner de offentliga byggnaderna, t ex vattentornen. Miljömanifestationen startades av Världsnaturfonden (WWF) i Australien 2007 och har bara vuxit sedan dess. I år deltog 258 av Sveriges 290 kommuner vid sidan av storstäder som London, Moskva, Sydney och Rom.

Å den andra släpps just nu den ljuskonstnärliga satsningen Metropolis by Light fram i full frihet med bl a en  ljuspelare, som pendlar över stjärnhimlen.  Varför det? Varför inte i stället låta stjärnorna leva sitt liv ostört och allt levande, som har stjärnorna som inbyggda kompasser? Ett naturens eget komplement till alla de vackra ljusinstallationerna i stans parker.

Ljusförorening Malmö (1)

Foto: Hans Hilderfors

Vår egen ASTB-astrofotograf Hans Hilderfors noterar att under dessa omständigheter blir det garanterat inget astrofotograferande från hans horisont  ("Mount Hindby") under dessa dagar. Hans brukar framgångsrikt slåss mot fullmånen och gatulampor, men här stöter han på patrull.

Själv håller jag koll på en variabel stjärna i Cassiopeia, just där ljuspelaren sveper fram och tillbaka.

Jag håller med Hans om att vi ska tänka diplomatiskt, vi representerar ett i mångas ögon udda särintresse. Dessutom: Ökad tillgång på billigt ljus (LED) lär inte förbättra situationen framöver.

Och så har vi i övrigt ett fantastiskt bra samarbete med Malmö kommun, unikt i landet. Utan Malmö stad – inget Tycho Brahe-obsis!

Hoppet står till ökad förståelse för ljusföroreningarnas negativa inverkan biologiskt, inte minst för oss själva. Även ekonomiska argument typ belys det som avses och begränsa oönskat ströljus med bra armaturer.

Hans tipsar om en förnämlig Youtube-film om ljusföroreningarnas växande betydelse: 

Stor månutställning på Louisiana

Konstmuseet Louisiana i Humlebaek, på andra sidan Sundet, öppnade härom dagen sin stora utställning på temat månen. Utställningen, som lite i förväg firar 50-årsminnet av den första månlandningen 1969,  har fått  fantastiska recensioner, och det finnns inga ursäkter: VI MÅSTE DIT!

Utställningen står till slutet av januari 2019 och täcker alla aspekter av människans intresse för vår drabant. Med på utställningen finns Galileo Galileis originalteckningar av månkratrarna från 1610!

maanen_fritz_lang_frau_im_mond_marketing_2304x1242

Motiv från Fritz Langs film Frau im Mond, som gick på biograferna som stumfilm på 20-talet.

Lämna ett svar