Hoppa till innehåll

Nr 69 2018

"Hanteln" á la Mount Hindby

Trots de besvärande yttre omständigheterna med en irriterande "konstnärlig" ljusstråle, som svept över Malmös stjärnhimmel under projektet Metropolis by Light , lyckades Hans Hilderfors härom kväll pricka in Hantelnebulosan från Hindby där han bor. Bravo!

M27 Dumbell ver 2 (2)

Tittips: KLICKA upp bilden på skärm! Foto: Hans Hilderfors

– Det var fuktigt och dålig transparans men testerna gick bra, utrustningen fungerade efter sommarvilan. M27 aka Dumbbell aka Hantelnebulosan ligger bra till nu varför det blev mitt val som avslutande test.

– Mina smalbandsfilter tycks klara att  även ”skära” igenom ”himmelsljus”!

 – M27 är en planetarisk nebulosa upptäck av Charles Messier 1764. Den ligger i Rävens stjärnbild, storlek ca 8´ x 6´, således ganska liten. Det är en av våra närmaste planetariska nebulosor, avstånd ca 1000 ljusår.

* Bilden beskuren till ca 0,7° x 0,5°

* Exponering  10 x 4 min vardera med Hα- och OIII-filter  (smalbandsfilter 3 nm)

* Färgsättning HOO, dvs Röd = Hα och Grön samt Blå = OIII.

Ales stenar: Sista striden det är…

Jag sympatiserar med arkeologerna i Lund, som nu vill sätta stopp för Bob G Linds utgjutelser vid Ales stenar. Nånstans går en gräns. Arkeoastronomin har dessutom sin storhetstid bakom sig. Kolla Sydsvenskan 14.9.

Striden om skyltarna vid skeppssättningen i Kåseberga får arkeologen Bengt Söderberg att uttala:
​"Det är som att jag skulle få sätta upp en egen skylt vid Vasaskeppet där det stod att det är en ubåt från 1920-talet."

Ales stenar har sin historia knuten till järnåldern, Lind som i Sydsvenskan utser sig själv till en fenomenal expert och ser stenarna som en solkalender med avsändare från bronsålderns folk. 

Njurens evolutionära betydelse

Läkartidningen uppmärksammar i ett lärt inlägg av lundamedicinaren Anna Lindgren hur den "Den evolutionära skapelseberättelsen" lyder enligt Homer Smith (1895-1962):

"I begynnelsen var tillvaron iso-osmotisk…"

Njurens betydelse kan inte nog framhållas när vi skriver om organiskt liv i universum. Njuren är A och O.

Stort tack till Carl-Olof Börjeson, som hittat artikeln.

Homer W Smith, som han skrev sig ibland, har bl a författat denna klassiker:

H_SMith_WEBB[1]

Tre sorters materia

Tack som vanligt till Lars Olefeldt, som gillar ordlekar – även på engelska. Denna toppar min lista för tillfället (ill hittad nånstans på nätet):

41913604_2129422053758208_6101892679178649600_n

Lämna ett svar