Hoppa till innehåll

Nr 71 2018

Nedräkningen fortsätter inför årets nobelpris i fysik

Ny teknik har sammanställt några av förhandstipsen inför årets nobelpris i fysik, som offentliggörs kommande tisdag 2 oktober (scrolla ner till förra W-bloggen). Notabelt är att två kvinnor faktiskt förekommer  bland alla gubbsen i spekulationerrna:

* Astronomen och astrofysikern Sandra M Faber har utvecklat ”banbrytande metoder för att avgöra galaxers ålder, storlek och avstånd”. Hon har även gjort andra viktiga bidrag till kosmologin, med sitt arbete med supermassiva svarta hål i galaxers centrum.

2011 National Medal of Science Laureates and 2010 National Medal of Technology and Innovation Laureates

Här tilldelas Sandra M Faber the National Medal of Science 2013 av dåvarande US-presidenten Barack Obama. Bildkälla: Ryan K Morris/National Science & Technology Medals Foundation)

* Den danska forskaren Lene Hau, utstuderad i Århus, och hennes forskargrupp vid Harvard kunde 1999 sänka ljusets hastighet till  drygt 60 kilometer i timmen genom att skicka ljuset genom en gas som hade kylts ner till  nästintill absoluta nollpunkt. För fem år sedan lyckades tyska forskare stoppa ljuset inuti en kristall i en hel minut. Det här arbetet tros bland annat kunna leda till bättre datorer och nätverk.


Professor_Lene_Hau_in_her_laboratory_at_Harvard

Lene Hau i labbet. Bildkälla: Wikipedia

En trendbrott i fysikprisens lååånga genusfiasko vore en välgärning för respekten för nobelpriset och nobelkommittén bakom, men vi får göra som Putte Kock i tv-tipset: Helgardera.

Gaia öppnar upp för – amatörerna!

Det var ett nöje att lyssna till vår ASTB-medlem, prof em Lennart Lindegren och hans genomgång i torsdags kväll (27.9) av några av Gaia-resultaten i den senaste katalogen på 1,4 miljarder stjärnor i Vintergatan. Det kommer säkert ett välformulerat referat på ASTB:s hemsida. Vi vanliga dödliga satt mest och gapade när Lennart berättade om märkliga stjärnspiralrörelser i solens närhet, en 500 miljoner år gammal dvärggalax och dess krock med Vintergatan och ett mystiskt gap i  HR-diagrammet som skulle kunna kallas "The Lindegren gap" – om han själv varit  på alerten 100-procentigt. Han hade materialet men för grova verktyg.

lennart_lindegren._foto_gunnar_menander

Foto: Gunnar Menander/Lunds Universitet

Positivt för oss i amatörcommunityn: Lennart berättade om alla de möjligheter som nu öppnas för amatörer med hygglig optik att mäta ockultationer när små asteroider i vårt planetsystem släcker ner de bortomliggande  stjärnljusen. Låt oss återkomma till projektet!

ESS på gång!

Idag lyssnade jag in en annan föreläsning, ett Rotaryföredrag med  Skanskas Lennart Stenman som leder bygget av ESS i Lund.  Notabelt är att 2023 ska bygget vara färdigt och forskningen påbörjas på allvar. Astrofysiken ingår som en del i forskningsprojekten förstår jag av en power point-bild som visades.

Japanska asteroidlandningen

Hayabusa 2:s asteroidlandning på Ryugu uppmärksammades av Tomas Diez på vårt senaste stormöte på astronomiska institutionen i Lund. Lars Olefeldt tipsar om unika bildsekvenser här.

Astronomi för nyfödda nästa projekt?

Vi är outstanding på astronomi för de yngsta och tonåriga generationerrna ute på Tycho Brahe-observatoriet tack vare våra astropedagoger Peter Hemborg och Olle Frykstram. Är det dags för nästa steg? Jag bara undrar.

41983119_617152792012372_1219018555916288000_n[1]

Lämna ett svar