Hoppa till innehåll

Nr 80 2018

Frida ihågkoms i Blentarp

Tack till våra vänner i skånska Blentarp Gunilla Lindberg och Bo Bergman som fortsätter att vårda minnet av Frida Palmér, vår egen musa i ASTB-communityn – Sveriges första disputerande astronomikvinna (1939).

I samband med Allhelgonahelgen har de satt ljus och tänkt vackra tankar kring Frida vid familjegraven i Blentarp. Vi deltar i tankarna via cyberrymden!

IMG_1406

Tychos näsa

Gamle öron-, näsa-, halsprofessorn i Malmö Nils Gunnar Toremalm har samlat sina Travlarminnen i ett matigt litet häfte som kompisarna i Travellers Club har fått.

Bl a skriver Toremalm om Tycho Brahes avhuggna näsbit och erinrar om två saker:

* Att protesen måste ha gett Tycho permanent snuva p g a kondensvatten  av den fuktighetsmättade utandningsluften.

* Att det är märkligt att Tycho inte blev föremål för tidens "plastikkirurgi"; en sådan operationsmetod fanns faktisk redan på denna tid, ja ännu längre tillbaka.

tycho[1]

Ständigt förkyld p g a protesen?

Gåtan ´Oumuamua ännu gåtfullare

Även seriösa vetenskapare diskuterar den avlånga ET-cigarren ´Oumuamuas eventuella artificiella  ursprung. Kan cigarren vara ett solsegel som drivits av strålning från en  stjärna  undras i en rapport, som här finns i  vårt fantastiska preprint-arkiv.

Till en av källhänvisningarna i rapporten hör Iosif Shklovsky​, som på 60-talet diskuterade ifall Mars måne Phobo kunde vara ihålig och ha artificiellt ursprung.

Bennu-kyss närmar sig

Härom dagen tog NASA:s OSIRIS-REx de första närbilderna av sondens mål, den urgamla, kolrika asteroiden Bennu.

Huvuduppdraget är att sonden under fem sekunder ska komma asteroidens porösa yta så nära att en arm fälls ut och hinner ta ett prov av ytan, varpå sonden återvänder till jorden.

prensa1466_3410[1]

Bildkälla: NASA/Goddard/University of Arizona

Fritt fram för Hawaii-bjässen

Tack till Peter Linde, som tipsar om att Högsta domstolen på Hawaii nu har godkänt att 30-meters teleskopet på Mauna Keas topp får byggas. Delar av lokalbefolkningen har reagerat mot jättebygget eftersom de ser den slocknade vulkanen som en helig plats.

our-story-so-far[2]

På Mauna Kea finns 13 teleskop i dag inklusive de bägge Keck-teleskopen på 10 m:s spegeldiameter vardera.

Årets bästa historiska astrobild(er)

Inspirerade av alla "Årets bästa"-bilder  inom vår community – återkommer till detta -, vänder W-bloggen på kuttingen och premierar de bästa fynden ur astronomins rika arkiv. Om det blir en årlig vinnare återstår att se, men under 2018 har vi vaskat fram en trio segrare (utan inbördes ordning).

KLICKA upp bilderna på din skärm!

Vi toppar med Christian Vestergaards sensationella fynd från flygflottiljen F 6 i Karlsborg, den totala solförmörkelsen 1954. Åtta vackert formationsflygande J 29:or aka Flygande tunnor ramar in eklipsen;

KBGF.064259

                     F6 Karlsborg 30/6 1954. En division "Tunnan" i total solförmörkelse över F6. Bildkälla: Karlsborgs fästningsmuseum

Även nedanstående bild har med flyg att göra, ity den visar den unge lundastudenten Enoch Thulin vid det stora teleskopet på Lunds obsis. Fotot har Thulin-kännaren Lars Olefeldt hittat i Landskronas fantastiska så kallade Minnesbank.

dav

Bildkälla: http://www.landskronaminnesbanken.se

Thulin studerade astronomi i Lund innan flyget helt tog över hans tankevärld, bl a var C V L Charlier en av hans lärare. Mer om detta kommer vi till våren då 100-årsminnet av Thulins tragiska dödsstörtning i Landskrona 1919 ska ihågkommas. Återkommer!

I de stora observatoriernas arkiv finns 100 000-tals plåtar, och dessa unika plåtar från Hardvard DASCH kan vi bara inte låta bli att ha med. Insekterna har fastnat på något vis i  stjärnfälten och ingår nu i vårt kollektiva astronomihistoriska medvetande.  

bugs-e1455972847477[1]

Bildkälla: http://dasch.rc.fas.harvard.edu/gallery/bugs.jpg​

Lämna ett svar