Hoppa till innehåll

Nr 84 2018

Thank Heavens för OIII-filtret

Alla som läst  Donald E Osterbrocks biografi Walter Baade: A Life in Astrophysics vet vilken roll det gröna OIII-filtret betydde för Baade när han med hjälp av plåtarna till 200-tummaren på Palomar Mountains plus en blinkkomparator identifierade en handfull planetariska nebulosor i M31, Andromedagalaxen. En prestation!
En generation senare, minst, och med betydligt mindre instrumentering, spelar OIII-filtret en stor roll när t ex Hans Hilderfors ("CEO, Founder & Owner Mt Hindby") mitt i Malmö, med gatlampor, måne, dis och dimma, med sitt Mt Hindby-teleskop attackerar nebulosor.

Vi bad Hans reda ut teori och praktik bakom HST-paletten/SHO-mappning. Rapport här:

"Hubble Space Telescope-paletten eller HST-paletten är en färgkombination som blev populär för drygt 20 år sedan på grund av det rymdbaserade teleskopet med samma namn. Det mest kända fotografiet och första exemplet på HST-palett är Skapelsens Pelare (Pillars of Creation) fotograferad av Hubble år 1995 https://en.wikipedia.org/wiki/Pillars_of_Creation

Vid normal så kallad RGB bild tar man exponeringar ( med monokamera ) genom ett rött-, grönt- och blått filter som sedan kombineras för att ge en färgbild på ungefär samma sätt som ögat ser omvärlden. Vid HST-paletten användes istället tre smalbandsfilter SII, Hα samt OIII. Bilden nedan visar på skillnaden mellan RGB-filter och de smalbandsfilter som är vanligast förekommande för amatörastronomer.

 

SII och Hα ligger i det röda området på 672 nm respektive 656 nm och OIII i blågrönt på 501 nm. För att kombinera dessa smalbandsexponeringar till en bild som vi förstår lägger man dessa vid bildredigeringen i en röd-, grön- , respektive blå-kanal för att få en RGB-bild. .

Vid HST-palett mappar man SII = Röd-, Hα = Grön- och OIII = Blå-färgkanal (SHO-mappning). Oftast dominerar Hα signalen varför bilden till stora delar blir grön. Man viktar därför kanalerna olika för att få en för ögat mer tilltagande färgsättning.

Det finns flera andra sätt att kombinera t ex HOS-mappning som bland annat användes av Canada France, Hawaii Telescope."

Astronomik-Filtro-OIII-6-nm-CCD-senza-montatura-27-mm

För en tid sedan omarbetade Hans färgsättningen på Nordamerika-. och Pelikannebulosan från 2018-10-11, W-bloggen nr 75,  för att bli mer trogen färgsättningen i en HST (Hubble Space Telescope)-palett.

– Jag ökade även kontrasten i de intressanta områdena runt ”bergen” ( Cygnus Wall) samt nacken på pelikanen för att få lite 3-D effekt.

– Jag tar gärna emot kritik och förslag till förbättringar!

​Noteras bör att vid "Pelikanens" nacke ses ett klassiskt Herbig-Haroobjekt´(HH555),  där stjärnbildning pågår.

Nordamerika & Pelikan HST-palett (1)

Foto och bruk av HST-palett: Hans Hilderfors

PS.

Hur proffsastronomerna senast med hjälp av emissionen från syrejonen OIII kartlagt nya planetariska nebulosor i M33-systemet beskrivs här.

Rymdindustrinytt 1

Thomas Diez, som följer Elon Musk och hans raketföretag SpaceX mycket noga, berättar att raketen Falcon 9 nu har uppgraderats till NASA:s högsta nivå, vilket betyder att Falcon 9 får ombesörja NASA:s "highest-value science missions".

Rymdindustrinytt 2

Lars Olefeldt erinrar om projekten att kunna tanka satelliter som fått "soppatorsk" i rymden.

Den perfekta julklappen än en gång

Christian Vestergaard fortsätter jakten på den perfekta julklappen för oss stjärnnördar.

När jag  ska ekipera mig numera går jag mindre och mindre till Dressman, där man t ex bara har enfärgade herrbyxor. Jag gillar byxor med mönster, gärna rutigt, och det är svårt att hitta i dussinbutikerna.

Fram för ett glatt herrmode – precis som kvinnorna har det!

Blossom Costumes (1)

Lämna ett svar