Hoppa till innehåll

Nr 85 2018

Komet 46P/Wirtanen på väg in

ASTB:aren Anders Larsson påpekar att i 2018 Guide to the Night Sky (utg av Royal Observatory Greenwich) skrivs om kometen 46P/Wirtanen att den kan komma att nå magnitud 3 kommande veckor.

Hur ser det ut just nu? Beräkningarna verkar hålla.

Wirtanen är en kortperiodisk komet (5,4 år), som svingar mellan ett perihelium på 1 AU och ett aphelium på 5 AU. När kometen under detta varv kommer jorden som närmast fyra dagar efter periheliumet 12 december ligger den på ett avstånd ungefär motsvarande 30 ggr jorden-månens avstånd. Detta är nära i kometsammanhang som dessa.

Wirtanen kommer att ligga  väldigt bra till på himlavalvet, mellan Hyaderna och Plerjaderna och bör kunna bli ett flott motiv  för alla astrofotografer.

14 november togs bilden nedan av kometen från Swan Hill, deltstaten Victoria, i Australien av Michael Mattiazzo. Kometenbilden återges på spaceweather-sajten.

Magnituden skattades till 6,7 så låt oss hoppas på ett fyrverkeri om några veckor.

Michael-Mattiazzo-46p_20181114_1245ut_mmatti1b_1542313422[1]

Det finns en speciell sajt för Wirtanen  och där noteras, vägs, bedöms och räknas nu på denna magnitudutveckling (per 20 november) – klicka upp grafen på din skärm:

46P_mag_status[1]

Årets bild

Apropå ovanstående om Wirtanen-kometen, så är denna bild en av vinnarna i avdelningen "Robotic Scope"-motiv, en tävling med bidrag i olika klasser (solen, månen, galaxer m m) från hela världen som Royal Greenwich Observatory årligen arrangerar. Och bilden visar två kometer som susar fram i stråket under Plejaderna.

Bilden, som även varit APOD, är alltså tagen med ett robotteleskop. Fotografen heter Damian Peach.

KLICKA upp!!!!

er61_sep19

Lämna ett svar