Hoppa till innehåll

Nr 92 2018

Wirtanen med "Malmö-svans"

I förrgår (12.12) togs nedanstående Wirtanen-bild, vars avsändare är… guess who? Just det, denna gång Hans Hilderfors, som skickat över en bild på 46P/Wirtanen tagen från Mt Hindby vid 19-tiden. Den låg precis över hustaken i riktning mot Jägersro travbana som var upplyst (!). 

– Jag har kombinerat bild guidad på kometkärnan med bild guidad på bakgrundsstjärnorna. Dessa har sedan kombinerats för att få med både kometkärna och stjärnor skarpa i samma bild.

– Kometen rör sig ganska fort, i förrgår var hastigheten relativt stjärnorna 9,7ʺ per minut. Detaljstuderar man kärnan kan man möjligen ana tendens till ”tvådelad svans” mot vänster i bilden.

46P Wirtanen Final (7)

Foto: Hans Hilderfors

Bildfakta:    

* Exponering RGB-komet 4 x 3 min vardera

* Exponering RGB-stjärnor  4 x 1 min vardera

* Bildfält  1,4° x 1,1°, norr uppåt

Komet-PS från Uddevalla

​Christian Vestergaard förmedlar en kommentar med omisskänlig göteborgsk twist:

-Är det någon i sällskapet som kan se den däringa komet Virrpannan

– Är det någon i sällskapet som kan se den däringa komet Virrpannan? ​

Anders kikar mot 2019

ASTB:aren Anders Larsson, granne till mig i Malmö, laddar numera alltid upp med en rad astronomiska kalendrar och almanckor inför det nya året. Den svenska almanackan hör dit liksom Per Ahlins Astronomisk kalender plus några andra engelska publikationer. Lite gramse var han förresten ett tag på Ahlins kalender för 2018, eftersom Wirtanen-kometens återkomst inte var med.

MEN: Med dessa böcker med efemerider för 2019 för diverse himlakroppar, en bra roterande stjärnkarta, en planisphere, ligger himlavalvet öppet för Anders kommande året.

IMG_1584 (1)

Foto: W-bloggen

Stjärnfotograf Anna

Ett försenast grattis till Anna Olsson, 19 från Jönköping, Anna som fått Svenska astronomiska sällskapets ungdomsstipendium på 5000 kronor för sina vackra bilder på stjärnhimlen.

Som gymnasieprojekt på Per Brahegymnasiet valde hon att utforska astrofotografi och i våras ställde hon ut sina bilder på kulturhuset i Jönköping.

94af76ca-c532-48ba-aeae-3565190b0a9d[1]

Bildkällor: Anna Olsson och David Westh/Sveriges Radio

Nu ska hennes fotografier dessutom användas för att sprida information om ett massexperiment för skolungdomar inom ramarna för festivalen ForskarFredag under nästa år.

– Jag har alltid tyckt om rymden och fotografi, så det blev en naturlig kombination, säger Anna till Radio P4 Jönköping.

Vårt systerobsis i Göteborg räddas

Goda nyheter från Katja Lindblom: Slottsskogsobservatoriet räddas genom en rad insatser från Stiftelsen Erik och Lily Philipsons minnesfond, Onsala rymdobservatorium går in med minst 200 tKr under ett par år samt att bollen är i rullning vad det gäller Chalmers och Hasselbladsstiftelsen. Återkommer!

Godbitar för den matteintresserade

Anders Nyholm tipsar om att i veckan fyllde den belgiske astronomen Jean Meuus 90 år. Till en av dennes specialiteter hör att presentera astronomiska fakta och samband, pyssel och tankenötter,  som gärna i denna fake news-era tolkas som något annat och bisarrare än vad de verkligen är.

–  Denne belgare, med sitt både noggranna och lekfulla förhållande till bl.a. sfärisk astronomi och celest mekanik har skänkt oss åtskilliga astronomiska munsbitar (hans eget begrepp, bokstavligen; http://www.willbell.com/math/mc16.htm

mathematical-astronomy-morsels[1]

R Aquarii in på bara kroppen

Den här veckan uppmärksammar ESO den märkliga dubbelstjärnan R Aquarii. I den nya bilden har astronomer fångat dramatiska detaljer i det intima men turbulenta förhållandet mellan systemets stjärnor. Bilden togs av planetjägarinstrumentet SPHERE på Very Large Telescope (VLT) i samband med att ett nytt delsystem testades. Bildkvalitén kan jämföras med rymdteleskopet Hubble.

R Aquarii peculiar stellar relationship captured by SPHERE

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
https://www.eso.org/public/sweden/news/eso1840/

Vad händer på Ven?

Vi saxar från  Ven-museets Tycho Brahe-sajt och noterar att den 1 oktober 2018  stängde Tycho Brahe-museet for säsongen.

* Museets personal kommer under vintern att arbeta med en ny basutställning, i den tidigare Allhelgonakyrkan på Ven. Detta innebär att det periodvis kommer att vara pågående byggnadsarbete i kyrkan, vilken också är museet utställningsbyggnad.

* Resten av museet; den rekonstruerade renässansträdgården och platsen där Tychos slott låg, samt det underjordiska observatoriet Stjärneborg, går fint att besöka som vanligt.

TychoBraheStatue[1]

Tycho spanar efter den ny utsdällningen?

* Den nuvarande utställningen är 12 år gammal och har tjänat väl, men både ny kunskap och nya förmedlingssätt har tillkommit under åren.

* Den nya utställingen kommer att röra sig kring Tycho Brahe, både som individ och vetenskapsperson, samt vardags- och hovliv vid Uraniborg. Tycho Brahe är i första hand berömd för sitt astronomiska arbete, men detta är endast en bråkdel av hans samlade arbete. Därför önskar vi också belysa hans kompetenser som ingenjör, alkemist, astrolog m.m. Här får vi en inblick i hur vetenskap användes, utvecklades och sågs på under renässansen.

* Historien om Tycho Brahe är också historien om hur kunskap förändras. I samband med detta arbete ger Tycho Brahe-museet ut en antologi med den senaste forskning kring personen Tycho Brahe och hans vetenskaper och övriga verksamhet.

Karlavagnen  som publik

Även om fotboll tack vare MFF:s europeiska cupsuccé i går kväll fortsätter att dominera i det skånska vintermörkret, så är det ishockeyns högtid just nu. Så tack till Christian Vestergaard som hittat detta motiv på "Pond Hockey" med Karlavagnen som publik. Vid Höga Kusten.

-Fotografenär från Örnsköldsvik i Ångermanland och han heter Mikael Jonsson.


Mikael Jonsson Ö-vik, Höga Kusten (1)

Foto: Mikael Jonsson

Lämna ett svar