Hoppa till innehåll

Nr 2 2019

Farväl till Wirtanen från TBO och Oxie – för denna gång

Peter Linde har greppat vår fjärrstyrare ute på TBO och dokumenterade 5.1 kometen Wirtanens sakteliga uttåg från våra nejder.

Trots sin omloppstid på bara 5.4 år kommer den inte att bli synlig för amatörastronomer igen inom överskådlig framtid. På observatoriet passade vi på att säga hej då. (Härom kvällen spanade ett antal ASTB:are in kometen visuellt, bl a min grannkompis Anders Larsson.)

wirtanen2[1]

Foto: Peter Linde

Bilden är resultatet av 15 st 30 sekunders sammansatta exponeringar med vårt fjärrstyrbara Celestron 14 teleskop. Under denna tid (ca 15 min) hinner alltså kometen röra sig i förhållande till stjärnorna.

Observationen gjordes den 5 januari då kometen redan blivit betydligt ljussvagare än i december. Den har en tydlig halo men endast en antydan till svans.

Nedan syns istället varje individuell bild som en liten tidsserie.

wirtanen3[1]

Klicka upp bilden för att se animationen! Foto: Peter Linde

Förnämlig studie av M1

Håkan Barregård har från "Mount Beddingestrand" dokumenterat Krabbnebulosan, M1. Kanonbilder!

Och Hubble fokuserar på M33…

Från Hubble.-teamet kom i dag praktfulla bilder på M33, spiralgalaxen i Triangeln.

Aldrig förr har vi sett så detaljrika bilder från vår galaxgranne där ute: Klicka upp bilden.

The sharpest view ever of the Triangulum Galaxy

Bildkälla: NASA/HST

Ny studie av Tychos skelett

Tack till Lennart Hultqvist, som fiskat upp en ny studie från 2018 av Tycho Brahes skelett, byggd på resultaten från  gravöppningen i Prag för snart tio år sen.

Tills vidare nöjer vi oss med att nedan återge forskarnas "Conclusion" i rapporten.

Tycho hade det, vad vi förstår med hälp av W-bloggens medicinska expertis, helt enkelt för bra, han överkonsumerade både kaloririk mat och drack för mycket. DISH är ett smärtsamt symtom i sammanhanget.

Radiograph-of-the-T2-T12-thoracic-vertebrae-norma-lateralis-Note-the-ossification-at[1]

Bildkälla: Ovanstående rapport

* "Previous studies of skeletal and hair remains of Tycho Brahe have ruled out the possibility that he died from a violent death (chronic poisoning) and excluded chronic long-term kidney disease and renal osteodystrophy, nutritional osteomalacia, vitamin D and calcium deficiency from gastrointestinal malabsorption syndromes, osteopenia, or osteoporosis .

* The current paleopathological study provides further evidence about his health status, by revealing that he suffered from both diffuse idiopathic skeletal hyperostosis and obesity. These results, along with those of the isotopic analysis, give a glimpse into the lifestyle of the famous astronomer, revealing the dietary excesses a 16th century high-ranking individual could have afforded (high caloric intake and presumably excessive alcohol consumption). They also reveal the possible health consequences such a prestigious way of life could have had.

* Although this study does not allow a definite diagnosis to be reached, it highlights plausible reasons for the sudden illness and premature death of the famous astronomer, notably conditions resulting from socalled civilization diseases, which occur with high frequency in DISH patients."

En freudiansk slips

Då och då lyckas kolleger i den massmediala sfären få till det. Tack till Lars Olefdeldt som hittade notisen på nätet för en tid sedan:

44231991_2385440921471772_9073872123725873152_o

Lämna ett svar