Hoppa till innehåll

Nr 9 2019

 

Mirja Markkula rapporterar från tjejträffen på Lunds obsis:

Applåder för våra astrodamer

 

"Rebecca Forsberg från astronomiska studentföreningen ALVA öppnade vår lilla men naggande goda firarkväll 11.2 för att ära kvinnor och flickor i vetenskap samt astronomi, med en proffsig presentation om dels vad gör man som en astronomistudent på grundnivå, dels om sin forskning för Master-arbete.

Publiken var tyvärr fåtalig, trots att bl.a. Astronomisk Ungdom hade gått ut till sina kontakter med personliga mejl. Lyriderna från Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe hade både skickat information till dagspressen, och till både privata och kommunala gymnasieskolor i Malmö och Lund, men i tidningarna stod inget om varken dagen eller eventet.

 

IMG_0531[1]

Foto:Mirja Markkula

 

Malmöpubliken föredrog säkert den första molnfria måndagskvällen på länge, och föredrog Observatoriet i Oxie.

Några från lundensiska AU – Nova Stella – hade dock hittat till Astronomihuset.

Det var åtminstone inte något fel på det ambitiösa programmet – efter Rebecca Forsberg, tog astronomen och Planetarieföreståndaren Anna Arnadottir till orda, och höll en så fängslande presentation om både sig själv, sina erfarenheter och sin väg till Lund och Planetarieverksamheten, att vederbörande skribent glömde fotografera. 

Därefter kopplades Skype upp till Kiruna och Gabriella Stenberg-Wieser från Rymdinstitutet. Det blev både uppdatering om vädret, djurlivet och om vedermödorna med pågående projekt på Månens baksida och likaså besvärliga små förtretligheter på kommande projekt med ESA:s rymdsond JUICE, som SKA (enligt ESA med stora bokstäver) skickas till Jupiter och dess månar under 2022.

Lyridernas sammankallande amatörastronom Mirja Markkula passade på att förmedla hälsningar från Finland till alla gamla bekanta från prof. Paula Eerola, som tidigare haft professur vid Fysikum i Lund. Sedan augusti -18 har hon nu titeln vice rektor vid Helsingfors Universitet.

Sist presenterade läraren och konstnären Linda Jarlskog sina matematik- och fysikinspirerade verk, och kvällen avslutades med rungande applåder. Astronomisk Ungdom passade på knyta nya kontakter för kommande evenemang under rymdåret."

– Mirja Markkula

 

PS.Länk till OneDrive med foton: https://1drv.ms/a/s!AuAOqWWtMwOSpyX5DI7YTaMrKo5d

 

Frida uppmärksammas

 

Frida Palmér uppmärksammas på Svenska Astronomiska Sällskapets 100-årsblogg. Vem som skrivit får den veta som letar sig fram till sajten.

Jorden sedd från månens baksida

 

Så ser jorden ut fotograferad från en kinesisk satellit som snurrar runt månen och som dokumenterat den blå planeten från vår drabants baksida:

 

20181010-Our-precious-Earth-and-the-lunar-farside[1]

 

Det är vår ASTB:are Eva Dagnegård som tipsar om en sajt, där det berättas om hur bilden förts över till oss med en kamera  via  kinesernas  månsnurrare BJ1SN (Chinese DSLWP-B / Longjiang-2 satellite). På jorden togs fotografierna emot av Dwingeloo-radioteleskopet i Holland, ett teleskop som radioamatlörer numera använder som en länk till och från månen när de kontaktar varandra över jorden.

Med i denna operation var också en rad radioamatörer runt jordklotet, och proceduren att tanka ner bilder från månens baksida är inte helt enkel.

Kometen Iwamoto synlig

Som framgår av astronet.se har vår ASTB:are Håkan Barregård i natt (12.2) dokumenterat kometen Iwamoto, som är synlig även i en liten fältkikare meddelar HB.

 

C-18Y1s10x60 (1)

Foto: Håkan Barregård

Fakta om Comet Y1 Iwamoto, dess när, var, hur,  finns här, på Universe Today-sajten.

Stadsarkivet har koll på Malmös rymdkonst

 

Vi har fått en god kompis på Malmö Stadsarkiv, Pettzy Ahlström, som senast sänt över en förteckning med bilder på rymdrelaterad offentlig konst i stan. De är fler än man tror.

Här är några exempel ur högen (samtliga bilder finns på nätet):

 

* Karin Norelius skulptur Födelse i Rymden, Söderkulla.

 

* Walter Bengtssons skulptur Zodiaken, Föreningsgatan:

 

Statue_Zodiaken_Malmö_Sweden

 

* Stig Carlssons skulptur Rymdskott, Almgården:

 

411px-Almgården,_Malmö_2

 

* Arne Jones skulptur Sfär, Lorensborg:

 

Sfär_av_Arne_Jones,_Malmö

 

* Björn Carnemalms skulptur Ida hissar upp Emil för att visa honom världen  Rosengård.

 

* Henrik B Anderssens skulptur Astrofabel, Rosengård:

 

Astrofabel_av_Henrik_B_Andersen,_skulptur_i_Malmö

 

Nostalgisk sidokommentar: En gång i tiden hade W-bloggsredaktören god kontakt med Malmös skulptörer, inte minst med Thure Thörn ("Skulpthure skulpthörn"). Via Thure kom redaktören i kontakt med skulpturprofessorn Arne Jones i Stockholm, som gärna berättade om sin byst av MFF-hövdingen Eric Persson.

Det bildrullades ner en bild från Stockholm och Kvällsposten kunde nån dag innan den offciella invigningen visa hur gipskopian iaf såg ut.

Eric var inte glad, men det var inte heller meningen.

 

Stackars fröken!

 

 

Christian Vestergaard har fyndat igen i cyberrymden. Denna goding kan vi inte undanhålla W-bloggens läsare samtidigt som vi erinrar om att vår egen bortgångna medlem Greta Andersson såg kometen som flicka 1910 och som äldre dam 1986.

 

51861157_10212903302646936_8264298714307231744_n[1]

 

Greta tyckte att kometen 1910 var betydligt mera imponerande än uppenbarelsen 76 år senare.

 

 

 

Barbie som amatörastronom

 

Barbiedockan fyller sextio om knappt en månad (9 mars, dan efter Internationella kvinnodagen) och har blivit amatörastronom. Leksaksjätten Mattei  har gett ut femtioplussaren Barbie med tillhörande Newtonteleskop och en stjärnkarta.

60 år 9 mars (1)

 

 – Hon ser lite tunnklädd ut men blusen matchar ju hennes nyvunna intresse, påpekar W-bloggens sakletande vicegeneral Christian Vestergaard.

Det verkar som om det är Ken som gjort ett hemmabygge helt efter eget huvud, för han har placerat sekundärspegeln och dess okularhållare helt fel.

För ett par månader sedan var vi ett gäng gamla murvlar som tog oss till Eslövs leksaksmuseum, som innehåller ett par miljoner (!) föremål – bl a en gigantiskt stor Barbie-kollektion.

Lämna ett svar