Hoppa till innehåll

Nr 12 2019

 

Urban Erikssons senaste projekt:

Stjärnforskning på bred front

Tack till vännerna på LUM, Lunds Universitets Magasin, och särskilt Lena Björk Blixt som skrivit om vår didaktikkompis  Urban Erikssons stora projekt med Stjärnförsöket. Med Lenas  tillstånd återger vi här hela artikeln :

"Stjärnförsöket är ett massexperiment och bygger på begreppet citizen science, det vill säga att allmänheten bidrar med datainsamling till forskning.

 

52494509_10156997402594441_3125697449352495104_n[1]

 

– Vi vill få ut en massa skolelever, lärare, scouter, pensionärer och andra att titta på himlen och räkna hur många stjärnor som syns. Ambitionen är att få in 100.000 observationer, säger Urban Eriksson, verksam på Nationellt resurscentrum för fysik (NRCF) vid Lunds universitet.

Utrustningen är okomplicerad och tekniken enkel. Allt man behöver är en pappersrulle att kika genom, en kompass för att ha koll på väderstrecken och en gradskiva så att man riktar pappersrullen i rätt vinkel mot stjärnhimlen. Rullen behöver inte ha någon specifik storlek eftersom metoden bygger på det relativa måttet mellan rullens längd och diameter. En vanlig hushållsrulle ger lagom stor yta för stjärnräknandet, konstaterar Urban Eriksson. Och gradskivan skriver man lätt ut på projektwebben som finns hos ForskarFredag.se.

 

Vintergatan-940x570[1]

 

I grund och botten handlar satsningen om folkbildande vetenskapskommunikation. Projektet vill få människor att bli mer medvetna om omfattningen av ljusföroreningar. Genom att räkna stjärnor kan man lätt få fram ett mått på hur stor ljusföroreningen är på just den plats man befinner sig.

Människans användning av konstgjort ljus har förändrat miljön på stora delar av jordklotet. Vetenskapliga studier visar på negativa effekter hos djur och växter, men även på människors hälsa och välbefinnande.

– Vi måste jobba med att få rätt belysning på rätt ställe i samhällsplaneringen, säger Urban Eriksson.

En nylanserad app, som heter Stjärnförsöket, används för insamlingen av alla data som ska ske det kommande året. När deltagarna rapporterar in sina data får de direkt feedback i form av en uträkning kring dels hur stor ljusföroreningen är där man befinner sig, dels antalet stjärnor man kan se totalt sett över hela himlavalvet på just den platsen. Dessutom kan man på en karta se resultatet av andra personers observationer runtomkring.

Att få direkt feedback, samt att få en egen upplevelse av en aktivitet, gör människor mer motiverade att ta till sig kunskap, konstaterar Urban Eriksson som är inriktad på just didaktikforskning inom fysik och astronomi.

Under våren riktar sig projektet i första hand till skolor och olika föreningar. Under hösten blir det fokus på allmänheten. I slutändan kommer även en populärvetenskaplig rapport och en vetenskaplig artikel baserad på satsningen."

Krocknytt från Onsala

Från Onsala rymdobservatorium kommer senaste nytt i "Fallet med de två neutronstjärnorna som krockade". Elementary!

Kollisionen är enda gången hittills där både ljus och gravitationsvågor registrerats från samma händelse.

Med i observationerna var 25-metern i Onsala – trots att källan bara låg 10 grader över Kattegat!

– 3:a i teamet är vår  egen skjutjärnslångbasinterferometrare Jun Yang, noterar lokalombudet Robert Cumming.

Neptunus minsta måne

Från HST meddelas att rymdteleskopet tillsammans med info från ångmaskinen Voyager 2 kunnat slå fast att den minsta månen, kallad Hippocamp, troligen är ett fragment av grannmånen Proteus.

Hubble data showing Neptune’s inner moons

Klicka upp bilden!!! Bildkälla: ESA/NASA/HST

All info här:
https://www.spacetelescope.org/news/heic1904/

Fokus på Ultima Thule

Bild och senaste Nasa-snack om Ultima Thule på denna sajt:

ca06_linear_m2_to_22_rot270[1]

Bildkälla: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute,

Hayabusa 2

Pressnyheter om JAXA:s asteroidkramare Hayabusa 2 kan lämpligen följas här.

Brexit – ett svart hål

Det finns  absolut inga ljuspunkter för astronomin i samband med ett effektuerat Brexit-utträde, rapporteras här. Fubickar!!!

depositphotos_123568714-stock-illustration-thumbs-down-emoji-smiley[1]

 

 

Lämna ett svar