Hoppa till innehåll

Nr 16 2019

Hänt på den astronomiska hembygden

 

Några snabba nedslag kring senaste veckan lokalt och nationellt.

 

1

W-bloggens ansvarige besökte AlbaNova, Stockholms Universitet, 7 mars för att kåsera i samband med Svenska Astronomiska Sällskapets 100-åriga årsmöte. Det gick hyggligt, tror jag, och det var kul att  gamla vänner var på plats med de pensionerade professorerna P O Lindblad och Gösta Gahm i spetsen.

 

ulfr100-e1551702185663[1]

 

Med i publiken satt också gamla MARS-medlemmar och Stockholmsvänner från 1972, då vi i Malmö arrangerade IUAA:s andra världskongress. Så det kändes rätt tryggt att ha dessa kompisar i ryggen när jag babblade om känt och okänt, roligt och oroligt under hundra år..

Med P O Lindblad hann jag med efteråt både prata om hans pionjärsimuleringar hur vintergatornas spiralarmar  uppkommer (punkterna är inte punkter utan motsvarar miljontals solmassor) och så berättade han  ett och annat  i pappan Bertil Lindblads och Knut Lundmarks ansträngda relationer.

Lindblad hävdade också att en av de verkligt underhållande astronomiprofessorna varit K G Malmquist i Uppsala.

I mötet höll SAS-ordföranden Jesper Sollerman, som efteråt bjöd på lokal och som på lördagen stack till – Tel Aviv. Yrkesastronomerna för ett hektiskt internationellt liv.

En raritet visades upp på mötet av sällskapets sekreterare Dan Kiselman: Det första protokollet från instiftandet 1919! Unikt. Stort.

 

2

I Stockholm hann jag även komma in på Hjalmar Brantings astronomiska intresse. Påpassligt nog har Johan Kärnfelt låtit publicera detta inlägg av yours truly i dag i SAS 100-årsblogg:

 

3

Mycket lokalt i solsystemet, och nu vill jag flagga för att det kommer mera: Det är alltid alerta astronomientusiasten Pettzy Ahlström på Malmö stadsarkiv om gräver i akterna och som hittat fram till amatörastronomen och lektorn Isak Ludvik Stenberg.

 

PA+000278 ludvig isak stenberg

 

Denne var lektor på Malmö latinskola, och det är ju ett av hans teleskop från Latinskolan vi har som raritet ute på Tycho Brahe-observatoriet.

Genom åren har jag förgäves letat efter Stenbergs grav på Malmö Gamla kyrkogård. Pettzy, som är proffs, har utan större problem hittat den, så studiebesök väntar.

 

IMG_1612

 

IMG_1611

 

Pettzy har även identfierat huset på Stora Nygatan där Stenberg bodde och där han hade ett privat litte obsis, alltså långt före observatoriet i Slottsparken. Hade han sitt teleskop i utbyggnaden på taket? Möjligt.

 

00421-2-0281_20052 (1)

 

Om denne astronomiske "lektor magnificus" har vi naturligtvis tidigare skrivit men inte tillräckligt. Så han tillhör våra återkommande temata.

 

Coming up!

omslag2019_1

 

Lämna ett svar