Hoppa till innehåll

Nr 21 2019

EHT:s svarta hål-fynd presenteras snart

Det flaggas för sensationella svarta hål-upptäckter med den världsvida samordnade instrumenteringen kallad  Event Horizon Telescope, ett projekt som med åtta teleskop sammankopplade förvandlar jorden till ett virtuellt jätteteleskop.

En presskonferens äger rum 10 april, en presentration som sker med astronomer och politiska tungviktare inkopplade över hela världen. Även Chalmers är med på ett hörn.

En och annan insidespekulation om vad vi förväntas få se finns redan på nätet, t ex på sciencenews-sajten. Ser området runt Vintergatans svarta hål i centrum, Sagittarius A*, månne ut så här?

032719_lg_blackhole_feat[1]

Bildkälla: Bronzwaer, Davelaar, Moscibrodzka and Falcke/Radboud University

Även det svarta hålet som dirigerar händelserna i M87 förväntas presenteras.

50 år på La Silla

En relis från ESO påpekar för oss, att La Sillaobservatoriet ända sedan invigningen 1969 befunnit sig vid astronomins forskningsfront. Astronomer har gjort banbrytande upptäckter med dess högteknologiska instrument och banat vägen för framtida generationers teleskop. Efter 50 års observationer fortsätter ESO-teleskopen vid La Silla att flytta fram gränserna för den astronomiska forskningen genom att upptäcka främmande världar och avslöja universum i minsta detalj.

June 1963 - summit meeting on Cerro Morado

En rolig UPPBLÅSBAR bild från Chile 1963 med några av tidens kändisastronomer till häst (och åsna?). Herrarna är här  för att leta efter den perfekta platsen för det europeiska sydobservatoriet. Fr v: Ch. Fehrenbach, O. Heckmann, Sr Marchetti, J.H. Oort, N.U. Mayall, F.K. Edmondson och A.B. Muller.

Bildkälla: ESO/F.K.Edmondson

Många fantastiska astronomiska observationer har gjorts vid La Silla. Bland dessa kan nämnas upptäckten att universums expansion accelererar, vilket belönades med Nobelpriset i fysik 2011, upptäckten av en planet runt solens närmaste granne, och den första observationen av det optiska ljuset från en gravitationsstrålningskälla.

Två alldeles särskilda händelser berörde de dagliga rutinerna på La Silla som inget annat, och satte dess fulla armada av teleskop i rörelse: den exploderande supernovan SN 1987A och kometen Shoemaker-Levy 9:s nedslag på Jupiter.

 

Observatoriets 50-årsfirade sammanfaller med ett spektakulärt astronomiskt fenomen över La Silla: den totala solförmörkelsen den 2 juli.

Booom-booom i supernovavärlden

Historien om Zwicky Transient Factory-objektet kallat ZTF 18aaqeasu (SN2018byg) rapporteras här.

Teoretikerna har pratat om det intrikata fenomenet förr men nu har det även observerats: En dubbel supernovasmäll.

Lundmark vid Charliers grav

Som framgick på senaste ASTB-årsmötet håller vi på att uppgradera Knut Lundmark-sajten (http:/www.knutlundmark.se). Vilket är lättare sagt än gjort med tanke på dygnets 24 timmar och veckans sju dagar men försöka duger.

Roligt är att det hela tiden dyker upp nytt material. Så tack till Eva Jurlander på astronomiska institutionen i Lund, Eva som fyndat denna bild i de djupa källarvalven: Lundmark vid företrädaren, jämtlänningen C V L Charliers grav med norrsken och Karlavagnen inristade i stenen, Norra kyrkogården i Lund.

När kan bilden vara tagen? Tio år efter Charliers bortgång 1934 eller var det hans födelseår 1862 som spökar i sammanhanget?

Och visst är det sin doktorshatt Lundmark håller i handen?

image2

Bildkälla: Lund Observatory

Lämna ett svar